Nieuw platform biedt correctere berekening CO2-voetafdruk

Economie 25/02/2021 13:26:27

CO2logic en EnergieID lanceren een open source website voor bedrijven, overheden en personen om op een correcte wijze hun CO2-voetafdruk te berekenen.

Lees hieronder verder   
Verwant

Belgische milieuprestaties krijgen compliment van OESO

SusPhos proces leidt uiteindelijk naar volledige circulariteit

Suez investeert 10 miljoen euro in nieuwe duurzame sorteerlijn

Eerste fysicochemische grondwasinstallatie geïnstalleerd in Wallonië

EU-onderzoeksproject Carbon4PUR succesvol afgerond

Solvay, Veolia en Renault recycleren oude batterijen elektrische voertuigen

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

The future of smart manufacturing with IIOT

Virtueel online event

donderdag 15 april 2021

Smart Electrical Grid & Heat Grid Buildings

Live Webinar

van 21/04/2021 tot 28/04/2021

CE-machinerichtlijn 2006-42-EG

Online cursus IE-net

van 27/04/2021 tot 6/05/2021

EPLAN Virtual Fair

Online

van 28/04/2021 tot 29/04/2021

Grand Paris Express

Live Webinar

dinsdag 4 mei 2021

Sensor+Test 2021

Online event

van 4/05/2021 tot 6/05/2021

Keuze van de redactie

(8/4) Eerste groene waterstoffabrieken North Sea Port in ontwerpfase

(7/4) Hugo Thienpont: ”Over fotonica en jong bloed” - topingenieur

(7/4) Elektronenmicroscopie maakt 20 keer snellere beeldvorming mogelijk

(6/4) UHasselt legt laatste hand aan diamantgebaseerde kwantummagnetometer

(1/4) Batterij krijgt hoge actieradius en snelle oplaadtijd

(31/3) Odysseusprogramma brengt 13 toponderzoekers naar Vlaanderen

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Het nieuwe platform, geheten CO2emissiefactoren.be, biedt een up-to-date lijst van onderbouwde emissiefactoren in België, die een basis vormt om de CO2-voetafdruk van gezinnen en bedrijfs- en overheidsactiviteiten op te stellen en te verbeteren.

De emissiefactoren worden ondergebracht in zeven categorieën: brandstoffen voor energieopwekking, brandstoffen van voertuigen, warmtelevering, elektriciteit, koudemiddelen, goederenvervoer en personenvervoer.

“Om de CO2-voetafdruk van verschillende activiteiten te kunnen berekenen en vergelijken, is het belangrijk om een gemeenschappelijke basis vast te leggen”, stelt oprichter Antoine Geerinckx van CO2logic.

“Met deze website willen we op een open source manier ervoor zorgen dat meer mensen toegang hebben tot de juiste CO2-emissiefactoren voor correcte berekeningen, om een betere en snellere klimaatactie te stimuleren. We zijn transparant in de emissiefactoren en hoe we de CO2-emissies berekenen. Daarnaast is het gebruik van de website volledig gratis.”

Deze emissiefactoren worden reeds gebruikt bij de CO2-prestatieladder. Dit is een initiatief op vraag van de Vereniging der Belgische Aannemers van Werken van Burgerlijke Bouwkunde, gebaseerd op de berekeningen van CO2logic en EnergieID.

Tussen 2019 en 2022 worden een 25-tal pilootprojecten voor grote bouwwerken gelanceerd in België. Het gaat om een systeem dat bouwbedrijven aanmoedigt om hun CO2-voetafdruk te verkleinen.

Bedrijven die een positieve score halen op die CO2-prestatieladder maken meer kans om een overheidsopdracht binnen te halen.

Het onafhankelijke klimaatagentschap CO2logic specialiseert zich in het berekenen, verminderen en compenseren van CO2-uitstoot. Het bureau ontwikkelde het ‘CO2-NEUTRAL label’, gevalideerd door Vinçotte, dat garandeert dat organisaties, die hun verantwoordelijkheid nemen wat betreft klimaatimpact, de nodige erkenning krijgen.

Ook EnergieID streeft betere klimaatdoelstellingen na. In 2011 startte het bedrijf met een online monitoringplatform waarmee gezinnen en organisaties gratis en veilig hun data rond energie, water, afval en mobiliteit kunnen verzamelen, vergelijken en opvolgen. << (Lydia Heida) (foto: CO2logic)

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Belgische milieuprestaties krijgen compliment van OESO

De OESO doet in haar rapport Environmental Performance Review voor België aanbevelingen voor het afval-, materialen- en bodembeheer, en de transitie naar een circulaire economie.

SusPhos proces leidt uiteindelijk naar volledige circulariteit

Onderzoekers van de UvA hebben een belangrijke stap gezet op weg naar volledige circulariteit van fosfaat­recycling volgens het SusPhos proces, waarbij ook magnesium is terug te winnen.

Elektrische wagens met grote autonomie - artikel

Engineeringbedrijf Exypnos uit Kruibeke ontwikkelt kant-en-klare industriële installaties op maat voor de framing en verlijming van componenten met gegoten polyurethaan.

Tracering aardbeien Coöperatie Hoogstraten met visie en RFID

Coöperatie Hoogstraten hecht veel belang aan de traceerbaarheid van haar aardbeien doorheen de keten, maar met een 200-tal telers is dit proces logistiek gezien niet eenvoudig te realiseren.

Privacy-vriendelijke data-analyse technologieën in ontwikkeling

TNO roept overheidspartijen, bedrijven, commerciële technologiepartijen en kennisinstellingen op om gezamenlijk hiervoor Multi-Party Computation en Federated Learning in te zetten.

Elia incubator stimuleert digitale innovatie

The Nest, de incubator van Elia Group, maakt het mogelijk voor medewerkers om digitale ideeën snel te ontwikkelen, om er prototypes van te maken en ze te testen in een sandboxomgeving.

Suez investeert 10 miljoen euro in nieuwe duurzame sorteerlijn

Om te voldoen aan de nieuwe milieu­regle­men­tering van de Vlaamse regering installeert afval­verwer­kend bedrijf Suez in de Gentse haven een nieuwe sorteerlijn, die 35% meer afval zal uitsorteren.

Ook in maart nog faillissementsdaling genoteerd

Vorig maand werd over 648 ondernemingen het faillissement uitgesproken: in vergelijking met de maand maart verleden jaar een daling met -34,0%. Voor het eerste kwartaal een daling met 44,3%.

ABB breidt YuMi-cobotportfolio uit

ABB heeft haar portfolio van collaboratieve robots (cobots) uitgebreid met twee nieuwe cobotfamilies: GoFa en SWIFTI met een intuïtief ontwerp. Als aanvulling YuMi en Single Arm YuMi bieden de nieuwe cobots een hogere payload en hogere snelheden. ABB speelt met deze toename in kracht en snelheid in op vragen vanuit de markt. >>

Partners