Geautomatiseerd laden en lossen levert enorme tijdswinst
Economie 26/02/2021 10:49:35
De lading van een vrachtwagen lossen via automatisering in slechts 10 minuten, terwijl het manuele proces 45 minuten in beslag neemt? Het VIL-project OptiCharge bewijst dat het kan.
ECS zet in op verdere Europese schaalvergroting
Logistics Sustainability Index (LSI) officieel gelanceerd
Zelfbediening in logistiek onderzocht
Genomineerden Foreign Investment of the Year Trophy 2021 bekend
Port of Antwerp beheert als eerste zeehaven eigen luchtruim
Blue Gate Antwerp verwelkomt nieuwe CityHub DHL Express
>> Meer verwant nieuwsThe future of smart manufacturing with IIOT
Virtueel online event
donderdag 15 april 2021
Smart Electrical Grid & Heat Grid Buildings
Live Webinar
van 21/04/2021 tot 28/04/2021
CE-machinerichtlijn 2006-42-EG
Online cursus IE-net
van 27/04/2021 tot 6/05/2021
EPLAN Virtual Fair
Online
van 28/04/2021 tot 29/04/2021
Grand Paris Express
Live Webinar
dinsdag 4 mei 2021
Sensor+Test 2021
Online event
van 4/05/2021 tot 6/05/2021
(8/4) Eerste groene waterstoffabrieken North Sea Port in ontwerpfase
(7/4) Hugo Thienpont: ”Over fotonica en jong bloed” - topingenieur
(7/4) Elektronenmicroscopie maakt 20 keer snellere beeldvorming mogelijk
(6/4) UHasselt legt laatste hand aan diamantgebaseerde kwantummagnetometer
(1/4) Batterij krijgt hoge actieradius en snelle oplaadtijd
(31/3) Odysseusprogramma brengt 13 toponderzoekers naar Vlaanderen
>> Meer blikvangersENGINEERINGNET.BE - Het doel van dit project, dat uitgevoerd werd met de Universiteit Antwerpen als partner, was het laden en lossen efficiënter te maken door zowel bij de verladers (magazijnpersoneel) als bij de vervoerders (chauffeurs) het manuele werk zoveel mogelijk te vervangen door automatisering.
VIL voerde een marktstudie uit naar de state-of-the-art laad- en losoplossingen, die de logistieke keten verder kunnen automatiseren. De systemen kunnen opgedeeld worden in drie types: Automated Guided Vehicle of AGV-based systemen, one-shot-based systemen en semi-automatische systemen. De laatste optie is vooral interessant bij goederen met een moeilijkere morfologie, zoals complex stukgoed.
Uit de resultaten blijkt dat elke technologie zijn eigen voor- en nadelen heeft en er niet één systeem kan worden aangeprezen voor de behandeling van elk type lading. Ook de bedrijfsspecifieke context in het magazijn bepaalt mee of de beoogde implementatie praktisch haalbaar is.
Binnen het project werd een succesvolle business case, met daaraan gekoppeld een Proof of Concept uitgewerkt bij chocoladefabrikant Barry Callebaut. Via een one-shot-based skatesysteem werden 26 pallets in 10 minuten automatisch gelost zonder enige hapering of schade.
Dit levert een duidelijke tijdswinst op ten opzichte van de 45 minuten die het manueel lossen momenteel in beslag neemt. Een transportbandsysteem met kettingen en een rollenbaan zou een nog grotere tijdswinst kunnen opleveren. Maar omdat dit systeem tijdens de loop van dit project niet beschikbaar was in België, kon het niet in de praktijk getest worden.
Met dit project toont VIL aan dat er voor elk type lading en magazijn een automatiseringsoplossing bestaat. Het merendeel van deelnemende bedrijven zijn alvast enthousiast om met de opgedane kennis verder aan de slag te gaan. << (Guy Leysen) (foto: VIL)
Projectdeelnemers: Atlas Copco Airpower, Barry Callebaut, Blue Projects, Group GTS, H.Essers, Ontex, Scania, Spadel, Stelrad Radiator Group, Tenneco, Vario Food Group, Volvo en Yusen Logistics (Benelux).