FIBEr-labo erkend als ‘KU Leuven Kernfaciliteit’

Onderzoek & Wetenschap 1/03/2021 8:42:37

In het FIBEr-labo van KU Leuven wordt het effect onderzocht van mechanische belasting op gezond, ziek of hersteld lichaamsweefsel. Dit labo is nu erkend als ‘KU Leuven Kernfaciliteit’.

Lees hieronder verder   
Verwant

Kanker bestrijden met gepersonaliseerde vaccins

Less2care bewaakt hygiëne met RFID-technologie

Openbaar onderzoek nieuwe stap in bouw RECUMO-installatie

GSK investeert tot 330 miljoen euro in Waverse vestiging

Detectie van genetisch materiaal met blote oog zichtbaar

Ontwikkeling universele standaard voor ’Orgaan-op-een-chip’

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

The future of smart manufacturing with IIOT

Virtueel online event

donderdag 15 april 2021

Smart Electrical Grid & Heat Grid Buildings

Live Webinar

van 21/04/2021 tot 28/04/2021

CE-machinerichtlijn 2006-42-EG

Online cursus IE-net

van 27/04/2021 tot 6/05/2021

EPLAN Virtual Fair

Online

van 28/04/2021 tot 29/04/2021

Grand Paris Express

Live Webinar

dinsdag 4 mei 2021

Sensor+Test 2021

Online event

van 4/05/2021 tot 6/05/2021

Keuze van de redactie

(8/4) Eerste groene waterstoffabrieken North Sea Port in ontwerpfase

(7/4) Hugo Thienpont: ”Over fotonica en jong bloed” - topingenieur

(7/4) Elektronenmicroscopie maakt 20 keer snellere beeldvorming mogelijk

(6/4) UHasselt legt laatste hand aan diamantgebaseerde kwantummagnetometer

(1/4) Batterij krijgt hoge actieradius en snelle oplaadtijd

(31/3) Odysseusprogramma brengt 13 toponderzoekers naar Vlaanderen

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - “We kwantificeren mechanische eigenschappen van lichaamsweefsels, prothesen en implantaten”, zegt professor Nele Famaey, coördinator van FIBEr. "Om zo na te gaan in welke mate een prothese erin slaagt het lichaamseigen weefsel na te bootsen. Of om de effecten van een therapie te evalueren.”

De data kunnen ook dienen als input voor in silico-experimenten: computersimulaties waarin effecten van onder meer mechanische belasting op het lichaam worden berekend. “Deze vormen een aanvulling op klinische studies, waardoor ze ook het aantal dierproeven kunnen verminderen.”

FIBEr beschikt over de modernste testapparatuur: hypernauwkeurige toestellen die de mechanische eigenschappen in kaart brengen en geavanceerde beeldvormingstechnieken zoals een micro-CT-scanner.

“De veelheid aan testapparatuur gegroepeerd in één faciliteit is uniek”, zegt Famaey. Een andere troef is de brede expertise: Famaey onderzoekt zachte weefsels, en collega’s en medeoprichters Lennart Scheys en Harry van Lenthe testen gewrichten en ligamenten en van het beendergestel.

Ook beheersen Famaey en haar collega’s de hele workflow van biomechanisch onderzoek. “Naast de eigenlijke experimenten kunnen we helpen bij het op een juiste manier bekomen van samples, de bewaring en de preparatie. Na de experimenten helpen we bij de correcte verwerking van de meetdata en de interpretatie ervan.”

Om deze totaalservice aan te bieden, telt FIBEr een voltijdse labomanager, twee projectingenieurs, een onderzoeksexpert en een business developer.

Hoewel het testlabo pas in 2017 het licht zag, wordt FIBEr al gezien als een wereldwijd referentiecentrum voor het kwantificeren van biomechanische eigenschappen.

In het jonge vakgebied is nog geen sprake van een gouden standaard. Daarvoor is de variatie in testmethoden tussen labo’s te groot. Om die willekeur te onderzoeken stuurde FIBEr als deel van een Europese campagne recent weefselsamples naar 25 labo’s verspreid over de wereld.

“Zo willen we zicht krijgen op de huidige variabiliteit in biomechanische testen. Nadien willen we samen met de deelnemers tot een algemeen aanvaarde en betere testmethode komen.”

Dat het labo nu erkend is als Kernfaciliteit, draagt bij aan het imago van referentiecentrum en schept ook mogelijkheden om te blijven groeien en innoveren. De erkenning als Kernfaciliteit geldt voor vijf jaar en is hernieuwbaar. De financiering loopt gedurende drie jaar. << (Lydia Heida) (foto: © KU Leuven - Rob Stevens)

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Nieuw decentraal aandrijfsysteem ontworpen voor transportbandtoepassingen

Met de Sinamics G115D presenteert Siemens een nieuw, compact en krachtig aandrijfsysteem, dat specifiek ontworpen werd voor horizontale transport­band­toepas­singen.

Belgische milieuprestaties krijgen compliment van OESO

De OESO doet in haar rapport Environmental Performance Review voor België aanbevelingen voor het afval-, materialen- en bodembeheer, en de transitie naar een circulaire economie.

SusPhos proces leidt uiteindelijk naar volledige circulariteit

Onderzoekers van de UvA hebben een belangrijke stap gezet op weg naar volledige circulariteit van fosfaat­recycling volgens het SusPhos proces, waarbij ook magnesium is terug te winnen.

Elektrische wagens met grote autonomie - artikel

Engineeringbedrijf Exypnos uit Kruibeke ontwikkelt kant-en-klare industriële installaties op maat voor de framing en verlijming van componenten met gegoten polyurethaan.

Tracering aardbeien Coöperatie Hoogstraten met visie en RFID

Coöperatie Hoogstraten hecht veel belang aan de traceerbaarheid van haar aardbeien doorheen de keten, maar met een 200-tal telers is dit proces logistiek gezien niet eenvoudig te realiseren.

Privacy-vriendelijke data-analyse technologieën in ontwikkeling

TNO roept overheidspartijen, bedrijven, commerciële technologiepartijen en kennisinstellingen op om gezamenlijk hiervoor Multi-Party Computation en Federated Learning in te zetten.

Elia incubator stimuleert digitale innovatie

The Nest, de incubator van Elia Group, maakt het mogelijk voor medewerkers om digitale ideeën snel te ontwikkelen, om er prototypes van te maken en ze te testen in een sandboxomgeving.

Suez investeert 10 miljoen euro in nieuwe duurzame sorteerlijn

Om te voldoen aan de nieuwe milieu­regle­men­tering van de Vlaamse regering installeert afval­verwer­kend bedrijf Suez in de Gentse haven een nieuwe sorteerlijn, die 35% meer afval zal uitsorteren.

ABB breidt YuMi-cobotportfolio uit

ABB heeft haar portfolio van collaboratieve robots (cobots) uitgebreid met twee nieuwe cobotfamilies: GoFa en SWIFTI met een intuïtief ontwerp. Als aanvulling YuMi en Single Arm YuMi bieden de nieuwe cobots een hogere payload en hogere snelheden. ABB speelt met deze toename in kracht en snelheid in op vragen vanuit de markt. >>

Partners