STEREO III-project MUZUBI: vulkaanrisico bepalen met interferometrie

Onderzoek & Wetenschap 1/03/2021 10:35:24

Het Centre Spatial de Liège heeft een nieuwe techniek ontwikkeld die absolute hoogte- en verplaatsingsmetingen kan uitvoeren, voor het bepalen van de risico's van vulkaanuitbarstingen.

Lees hieronder verder   
Verwant

2D geheugen van magnetisch grafeen

Onderliggende proces bij scherven ontdekt

Onderzoekers maken levend materiaal op basis van algen

Nieuwe software meet biologische oppervlakten

Ontwikkeling silicium dat licht kan uitstralen

ERC Starting Grant voor Griet Neukermans

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Onderhandelen met impact

Online

van 19/05/2021 tot 26/05/2021

Leiding geven op afstand

online via Zoom

van 20/05/2021 tot 25/05/2021

Intellectual property for growing businesses

EP&C webinar

donderdag 20 mei 2021

Functionele veiligheid volgens machinerichtlijn

Online cursus IE-net

van 1/06/2021 tot 10/06/2021

Patent Enforcement in Asia

3 Live webinars

van 1/06/2021 tot 15/06/2021

Jouw spreekstem

Online

van 2/06/2021 tot 23/06/2021

Keuze van de redactie

(11/5) 3D-printen als basis voor nieuwe diagnostische testen

(10/5) Borealis en Qpinch starten revolutionaire warmte­recuperatie-eenheid op

(6/5) AI-platform leidt tot sneller en beter voorraadbeheer

(5/5) imec.istart Fund krijgt stevige kapitaalinjectie

(4/5) Primeur: Elektrische terminaltrekker tankt waterstof uit mobiel tankstation

(3/5) Gerrit Jan Schaeffer volgt Ronnie Belmans op bij EngergyVille

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - In 2015 werd geschat dat meer dan 1 miljard mensen binnen een straal van 100 km rond een actieve vulkaan woonden en daarom mogelijk blootgesteld waren aan vulkanisch risico.

Om deze populaties te beschermen, is het belangrijk om vulkanen te modelleren en waarschuwingssignalen voor vulkaanuitbarstingen zo vroeg mogelijk op te sporen.

Synthetic Aperture Radar-interferometrie (InSAR) verkregen uit satellietgegevens wordt al gebruikt voor topografische of relatieve verplaatsingsmetingen. Maar het verkrijgen van continue metingen over de hele scène is een uitdaging.

Deels in het kader van voormalig STEREO-project Vi-X heeft het Centre Spatial de Liège (CSL) een techniek ontwikkeld die absolute hoogte- en verplaatsingsmetingen kan uitvoeren.

Deze techniek, genaamd Split Band Interferometry (SBInSAR), maakt het mogelijk om nauwkeuriger resultaten te verkrijgen dankzij een proces van sub-banding van de spectrale band van SAR-satellietsensoren.

Dit proces, ook wel Multi Chromatic Analysis genoemd, valt te vergelijken met het uitvoeren van een spectrale analyse van SAR-beelden.

Doel van het STEREO III-project MUZUBI was om voordelen, beperkingen en toepasbaarheid van de methode te beoordelen en te kwantificeren voor de beschikbare SAR-sensoren.

Het team, bestaande uit onderzoekers van CSL, het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika, het Nationaal Natuurhistorisch Museum van Luxemburg en het Europees Centrum voor Geodynamica en Seismologie, paste de techniek toe op twee actieve vulkanische gebieden: het gebied van de Nyiragongo en Nyamulagira vulkanen in de Democratische Republiek Congo en de Copahue-vulkaan in de Andes Cordillera op de grens tussen Argentinië en Chili.

De onderzoekers voerde een gedetailleerde studie uit van de grenzen van de methode door diverse sensoren met verschillende frequentiebandbreedtes en acquisitiemodi te vergelijken (Sentinel-1, Cosmo-SkyMed, TerraSAR-X en Tandem-X), en soorten doelen (de stad Keulen, de Uluru-monoliet in Australië, de vulkanen Nyamulagira en Copahue en de Virunga-regio).

De resultaten tonen de waarde van de SBInSAR-techniek aan wanneer deze wordt gecombineerd met conventionele technieken om metingen van absolute hoogte en grondverplaatsingen te verkrijgen.

Ook toonden deze resultaten hoe performant deze methode is voor de verwachte opvolger van TANDEM-X: het High Resolution Wide Swath SAR-systeem.

Daarnaast gebruikten de onderzoekers andere methoden, geïnitieerd in het kader van STEREO-project RESIST: SAR-schaduwen, UAV-fotogrammetrie en Multidimensionale Small Baseline Subset.

Zo konden ze veranderingen in het niveau van het lavameer en morfologische veranderingen van de krater van de Nyiragongo-vulkaan beoordelen en meten, inclusief de snelle stijging van de bodem. << (Lydia Heida) (foto: Belspo)

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Traceer items op een efficiënte manier met RFID-labels

Brady Corporation kan de optimale RFID-labelingoplossing ontwerpen voor het traceren van items en voorraadbeheer, geschikt voor elk oppervlak, o.a. geselecteerde antennes, chips, ...

Igus toont innovaties in virtuele tentoonstelling

Terwijl iedereen telewerkt, versnelde igus het tempo van zijn productinnovatie. Het motionbedrijf kon dit voorjaar uitpakken met 168 innovaties in kunststof.

Duitse staalbedrijven en Haven Rotterdam onderzoeken opzet waterstofketens

HKM, thyssenkrupp Steel en Havenbedrijf Rotterdam gaan gezamenlijk de mogelijkheid onderzoeken om internationale toeleveringsketens voor waterstof op te zetten.

Michaël Gillon laureaat van de Francqui-prijs 2021

Op 9 juni ontvangt astrofysicus Michaël Gillon de prestigieuze Francqui-prijs uit de handen van de koning voor zijn opzienbarend werk rond exoplaneten, planeten buiten ons zonnestelsel.

Digitaal transformatieproject weert papier op Roltex fabrieksvloer

Roltex, producent van dienbladen, kreeg steeds meer projecten met kleinere aantallen binnen. Door het extra papierwerk, de bijbehorende administratie, ..., daalde de productiviteit.

Cobotracks behaalt Techman certificatie

Hierdoor is het Genkse Cobotracks, zusterbedrijf van Vansichen Linear Technology, de eerste erkende fabrikant van tracks voor de internationale cobotproducent en bracht een zevende as uit.

Cruciaal deel van de LHCb-detector te CERN zit op zijn plaats

Vier van de eerste zes frames met lichtgevoelige SciFi-detectoren zitten nu op hun plaats in het LHCb-experiment op CERN. Meer onderhoud moet nog plaatsvinden. Herstart vindt plaats in 2022.

Incubator BlueChem voor duurzame chemie bestaat 1 jaar

BlueChem, gelegen op Blue Gate Antwerp, ondersteunt start-ups en scale-ups om hun innovaties voor de duurzame chemie van de toekomst te laten doorgroeien tot industriële schaal.

igus is nieuw lid van Profibus Nutzerorganisation

Profinet is 's werelds toonaangevende communicatie-oplossing op Ethernetbasis voor industriële automatisering (zelfs grote datavolumes worden snel en veilig overgedragen). Om het onderzoek naar de Profinet technologie in bewegende toepassingen te bevorderen is igus nu toegetreden tot de Profibus Nutzerorganisation e.V. als kabelspecialist.

Partners