STEREO III-project MUZUBI: vulkaanrisico bepalen met interferometrie

Onderzoek & Wetenschap 1/03/2021 10:35:24

Het Centre Spatial de Liège heeft een nieuwe techniek ontwikkeld die absolute hoogte- en verplaatsingsmetingen kan uitvoeren, voor het bepalen van de risico's van vulkaanuitbarstingen.

Lees hieronder verder   
Verwant

Odysseusprogramma brengt 13 toponderzoekers naar Vlaanderen

VUB steekt 2,6 miljoen euro extra in wetenschappelijk onderzoek

STEREO III-project MUZUBI: vulkaanrisico bepalen met interferometrie

Onderzoek: dunne plastics synchroniseren hun schommeling

Nieuw mondiaal dataplatform koppelt genetische en metabole data

Vlaanderen investeert jaarlijks vijf miljoen euro in Open Science

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

The future of smart manufacturing with IIOT

Virtueel online event

donderdag 15 april 2021

Smart Electrical Grid & Heat Grid Buildings

Live Webinar

van 21/04/2021 tot 28/04/2021

CE-machinerichtlijn 2006-42-EG

Online cursus IE-net

van 27/04/2021 tot 6/05/2021

EPLAN Virtual Fair

Online

van 28/04/2021 tot 29/04/2021

Grand Paris Express

Live Webinar

dinsdag 4 mei 2021

Sensor+Test 2021

Online event

van 4/05/2021 tot 6/05/2021

Keuze van de redactie

(8/4) Eerste groene waterstoffabrieken North Sea Port in ontwerpfase

(7/4) Hugo Thienpont: ”Over fotonica en jong bloed” - topingenieur

(7/4) Elektronenmicroscopie maakt 20 keer snellere beeldvorming mogelijk

(6/4) UHasselt legt laatste hand aan diamantgebaseerde kwantummagnetometer

(1/4) Batterij krijgt hoge actieradius en snelle oplaadtijd

(31/3) Odysseusprogramma brengt 13 toponderzoekers naar Vlaanderen

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - In 2015 werd geschat dat meer dan 1 miljard mensen binnen een straal van 100 km rond een actieve vulkaan woonden en daarom mogelijk blootgesteld waren aan vulkanisch risico.

Om deze populaties te beschermen, is het belangrijk om vulkanen te modelleren en waarschuwingssignalen voor vulkaanuitbarstingen zo vroeg mogelijk op te sporen.

Synthetic Aperture Radar-interferometrie (InSAR) verkregen uit satellietgegevens wordt al gebruikt voor topografische of relatieve verplaatsingsmetingen. Maar het verkrijgen van continue metingen over de hele scène is een uitdaging.

Deels in het kader van voormalig STEREO-project Vi-X heeft het Centre Spatial de Liège (CSL) een techniek ontwikkeld die absolute hoogte- en verplaatsingsmetingen kan uitvoeren.

Deze techniek, genaamd Split Band Interferometry (SBInSAR), maakt het mogelijk om nauwkeuriger resultaten te verkrijgen dankzij een proces van sub-banding van de spectrale band van SAR-satellietsensoren.

Dit proces, ook wel Multi Chromatic Analysis genoemd, valt te vergelijken met het uitvoeren van een spectrale analyse van SAR-beelden.

Doel van het STEREO III-project MUZUBI was om voordelen, beperkingen en toepasbaarheid van de methode te beoordelen en te kwantificeren voor de beschikbare SAR-sensoren.

Het team, bestaande uit onderzoekers van CSL, het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika, het Nationaal Natuurhistorisch Museum van Luxemburg en het Europees Centrum voor Geodynamica en Seismologie, paste de techniek toe op twee actieve vulkanische gebieden: het gebied van de Nyiragongo en Nyamulagira vulkanen in de Democratische Republiek Congo en de Copahue-vulkaan in de Andes Cordillera op de grens tussen Argentinië en Chili.

De onderzoekers voerde een gedetailleerde studie uit van de grenzen van de methode door diverse sensoren met verschillende frequentiebandbreedtes en acquisitiemodi te vergelijken (Sentinel-1, Cosmo-SkyMed, TerraSAR-X en Tandem-X), en soorten doelen (de stad Keulen, de Uluru-monoliet in Australië, de vulkanen Nyamulagira en Copahue en de Virunga-regio).

De resultaten tonen de waarde van de SBInSAR-techniek aan wanneer deze wordt gecombineerd met conventionele technieken om metingen van absolute hoogte en grondverplaatsingen te verkrijgen.

Ook toonden deze resultaten hoe performant deze methode is voor de verwachte opvolger van TANDEM-X: het High Resolution Wide Swath SAR-systeem.

Daarnaast gebruikten de onderzoekers andere methoden, geïnitieerd in het kader van STEREO-project RESIST: SAR-schaduwen, UAV-fotogrammetrie en Multidimensionale Small Baseline Subset.

Zo konden ze veranderingen in het niveau van het lavameer en morfologische veranderingen van de krater van de Nyiragongo-vulkaan beoordelen en meten, inclusief de snelle stijging van de bodem. << (Lydia Heida) (foto: Belspo)

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

UHasselt legt laatste hand aan diamantgebaseerde kwantummagnetometer

Deze kwantummagnetometer van het UHasselt-studententeam OSCAR-QUBE krijgt een plaats in het ISS. Op de kubus rondom het toestel prijkt een kunstwerk van UHasselt-studente Daphne Box.

Nieuw decentraal aandrijfsysteem ontworpen voor transportbandtoepassingen

Met de Sinamics G115D presenteert Siemens een nieuw, compact en krachtig aandrijfsysteem, dat specifiek ontworpen werd voor horizontale transport­band­toepas­singen.

Belgische milieuprestaties krijgen compliment van OESO

De OESO doet in haar rapport Environmental Performance Review voor België aanbevelingen voor het afval-, materialen- en bodembeheer, en de transitie naar een circulaire economie.

SusPhos proces leidt uiteindelijk naar volledige circulariteit

Onderzoekers van de UvA hebben een belangrijke stap gezet op weg naar volledige circulariteit van fosfaat­recycling volgens het SusPhos proces, waarbij ook magnesium is terug te winnen.

Elektrische wagens met grote autonomie - artikel

Engineeringbedrijf Exypnos uit Kruibeke ontwikkelt kant-en-klare industriële installaties op maat voor de framing en verlijming van componenten met gegoten polyurethaan.

Tracering aardbeien Coöperatie Hoogstraten met visie en RFID

Coöperatie Hoogstraten hecht veel belang aan de traceerbaarheid van haar aardbeien doorheen de keten, maar met een 200-tal telers is dit proces logistiek gezien niet eenvoudig te realiseren.

Privacy-vriendelijke data-analyse technologieën in ontwikkeling

TNO roept overheidspartijen, bedrijven, commerciële technologiepartijen en kennisinstellingen op om gezamenlijk hiervoor Multi-Party Computation en Federated Learning in te zetten.

Elia incubator stimuleert digitale innovatie

The Nest, de incubator van Elia Group, maakt het mogelijk voor medewerkers om digitale ideeën snel te ontwikkelen, om er prototypes van te maken en ze te testen in een sandboxomgeving.

ABB breidt YuMi-cobotportfolio uit

ABB heeft haar portfolio van collaboratieve robots (cobots) uitgebreid met twee nieuwe cobotfamilies: GoFa en SWIFTI met een intuïtief ontwerp. Als aanvulling YuMi en Single Arm YuMi bieden de nieuwe cobots een hogere payload en hogere snelheden. ABB speelt met deze toename in kracht en snelheid in op vragen vanuit de markt. >>

Partners