Opheffing moratorium leidt voorlopig niet tot meer faillissementen

Economie 2/03/2021 9:11:44

Tijdens de maand februari 2021 gingen er 540 bedrijven failliet, een daling met 43% tegenover 2020. Januari en februari samengeteld toont 999 faillissementsuitspraken of 49,4% minder.

Lees hieronder verder   
Verwant

5.000 jongeren leren programmeren en coderen - artikel

Hugo Thienpont: ”Over fotonica en jong bloed” - topingenieur

Ook in maart nog faillissementsdaling genoteerd

Succesvolle online editie We Are Chemistry

Joerg Theis gaat divisie Machine Automation (B&R) leiden

Beloftevolle starters krijgen doorgedreven begeleiding

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

The future of smart manufacturing with IIOT

Virtueel online event

donderdag 15 april 2021

Smart Electrical Grid & Heat Grid Buildings

Live Webinar

van 21/04/2021 tot 28/04/2021

CE-machinerichtlijn 2006-42-EG

Online cursus IE-net

van 27/04/2021 tot 6/05/2021

EPLAN Virtual Fair

Online

van 28/04/2021 tot 29/04/2021

Grand Paris Express

Live Webinar

dinsdag 4 mei 2021

Sensor+Test 2021

Online event

van 4/05/2021 tot 6/05/2021

Keuze van de redactie

(8/4) Eerste groene waterstoffabrieken North Sea Port in ontwerpfase

(7/4) Hugo Thienpont: ”Over fotonica en jong bloed” - topingenieur

(7/4) Elektronenmicroscopie maakt 20 keer snellere beeldvorming mogelijk

(6/4) UHasselt legt laatste hand aan diamantgebaseerde kwantummagnetometer

(1/4) Batterij krijgt hoge actieradius en snelle oplaadtijd

(31/3) Odysseusprogramma brengt 13 toponderzoekers naar Vlaanderen

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Deze waarnemingen met bijzonder scherpe dalingen van het aantal faillissementsuitspraken bevestigen de tendens die sedert april 2020 maand na maand wordt vastgesteld.

Terwijl in de periode maart 2019 tot en met februari 2020 11.865 ondernemingen over de kop gingen zijn er het afgelopen jaar, van maart 2020 tot en met februari 2021, 6.959 bedrijven failliet verklaard: een daling met 41,4%.

Op 31 januari jongstleden werd het wettelijke moratorium op faillissementen stopgezet. Binnen het moratorium werden enkel hoogdringende faillissementen uitgesproken. Het beperkte volume aan faillissementsuitspraken in februari toont aan dat er nog steeds een feitelijk moratorium bestaat.

Inderdaad wordt nog steeds nauwelijks of niet ter faling gedagvaard door instanties als de fiscus en RSZ. Bovendien blijken ook banken bijzonder terughoudend om ter faling te dagvaarden.

Daarnaast genieten vele bedrijven, al dan niet in moeilijkheden gekomen als gevolg van de sanitaire crisis, van verschillende steunmaatregelen, zowel premies als uitstel van betalingen. Ook dit heeft een gunstig effect op de huidige faillissementscijfers. << (Guy Leysen) (bron: Graydon) (foto: rawpixel - 123RF)

Faillissementen per gewest

  • De eerste twee maanden van dit jaar gingen er binnen het Vlaamse Gewest 516 ondernemingen over de kop. In vergelijking met dezelfde periode verleden jaar betekent dit een daling met 47,1%. Binnen de provincie Antwerpen zien we de grootste daling (-59,7%), binnen de provincie Oost-Vlaanderen de kleinste (-33,3%).

  • Binnen het Waalse Gewest meten we 304 faillissementen, wat een daling betekent met 42,6%. De grootste daling noteren we binnen de provincie Henegouwen (-55,8%). Op provinciaal niveau wordt de kleinste daling van het land genoteerd binnen de provincie Namen (-21,4%).

  • Op gewestelijk niveau echter, zien we de grootste daling binnen het Brusselse Gewest waar er met betrekking tot de maanden januari en februari slechts sprake is van 166 faillissementen. Ten opzichte van dezelfde periode in 2020, betekent dat 297 uitspraken minder of een daling met 64,2%. <<

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Nieuw decentraal aandrijfsysteem ontworpen voor transportbandtoepassingen

Met de Sinamics G115D presenteert Siemens een nieuw, compact en krachtig aandrijfsysteem, dat specifiek ontworpen werd voor horizontale transport­band­toepas­singen.

Belgische milieuprestaties krijgen compliment van OESO

De OESO doet in haar rapport Environmental Performance Review voor België aanbevelingen voor het afval-, materialen- en bodembeheer, en de transitie naar een circulaire economie.

SusPhos proces leidt uiteindelijk naar volledige circulariteit

Onderzoekers van de UvA hebben een belangrijke stap gezet op weg naar volledige circulariteit van fosfaat­recycling volgens het SusPhos proces, waarbij ook magnesium is terug te winnen.

Elektrische wagens met grote autonomie - artikel

Engineeringbedrijf Exypnos uit Kruibeke ontwikkelt kant-en-klare industriële installaties op maat voor de framing en verlijming van componenten met gegoten polyurethaan.

Tracering aardbeien Coöperatie Hoogstraten met visie en RFID

Coöperatie Hoogstraten hecht veel belang aan de traceerbaarheid van haar aardbeien doorheen de keten, maar met een 200-tal telers is dit proces logistiek gezien niet eenvoudig te realiseren.

Privacy-vriendelijke data-analyse technologieën in ontwikkeling

TNO roept overheidspartijen, bedrijven, commerciële technologiepartijen en kennisinstellingen op om gezamenlijk hiervoor Multi-Party Computation en Federated Learning in te zetten.

Elia incubator stimuleert digitale innovatie

The Nest, de incubator van Elia Group, maakt het mogelijk voor medewerkers om digitale ideeën snel te ontwikkelen, om er prototypes van te maken en ze te testen in een sandboxomgeving.

Suez investeert 10 miljoen euro in nieuwe duurzame sorteerlijn

Om te voldoen aan de nieuwe milieu­regle­men­tering van de Vlaamse regering installeert afval­verwer­kend bedrijf Suez in de Gentse haven een nieuwe sorteerlijn, die 35% meer afval zal uitsorteren.

ABB breidt YuMi-cobotportfolio uit

ABB heeft haar portfolio van collaboratieve robots (cobots) uitgebreid met twee nieuwe cobotfamilies: GoFa en SWIFTI met een intuïtief ontwerp. Als aanvulling YuMi en Single Arm YuMi bieden de nieuwe cobots een hogere payload en hogere snelheden. ABB speelt met deze toename in kracht en snelheid in op vragen vanuit de markt. >>

Partners