Kunstmatige intelligentie: nieuwer is niet altijd beter - opinie

Columns & Blogs 2/03/2021 11:07:07

Wat triggert kopersverdriet? Sommigen voelen het al na enkele seconden na een impulsaankoop. We maakten het allemaal wel eens mee, maar dat maakt het er niet minder pijnlijk op.

Lees hieronder verder   
Verwant

Uitbouw internationale provider van total connectivity oplossingen

Tracering aardbeien Coöperatie Hoogstraten met visie en RFID

Privacy-vriendelijke data-analyse technologieën in ontwikkeling

Halfgeleider qubits schalen in twee dimensies

Zelfhelende TNO-software ingezet voor cyberbeveiliging

Europees miljoenenproject ‘inspireert’ vooruitgang in fotonica

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

The future of smart manufacturing with IIOT

Virtueel online event

donderdag 15 april 2021

Smart Electrical Grid & Heat Grid Buildings

Live Webinar

van 21/04/2021 tot 28/04/2021

CE-machinerichtlijn 2006-42-EG

Online cursus IE-net

van 27/04/2021 tot 6/05/2021

EPLAN Virtual Fair

Online

van 28/04/2021 tot 29/04/2021

Grand Paris Express

Live Webinar

dinsdag 4 mei 2021

Sensor+Test 2021

Online event

van 4/05/2021 tot 6/05/2021

Keuze van de redactie

(8/4) Eerste groene waterstoffabrieken North Sea Port in ontwerpfase

(7/4) Hugo Thienpont: ”Over fotonica en jong bloed” - topingenieur

(7/4) Elektronenmicroscopie maakt 20 keer snellere beeldvorming mogelijk

(6/4) UHasselt legt laatste hand aan diamantgebaseerde kwantummagnetometer

(1/4) Batterij krijgt hoge actieradius en snelle oplaadtijd

(31/3) Odysseusprogramma brengt 13 toponderzoekers naar Vlaanderen

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Vijftien jaar geleden investeerde ik meer dan 20.000 euro in nieuwe kantoorsoftware om twee maanden later te merken dat die al achterhaald was door een geheel vernieuwde en goedkopere release.

Dat blijft in mijn geheugen hangen en maakt me terughoudend bij softwareaankopen, zeker in een professionele omgeving waar zo'n beslissingen mijn carrière en evaluaties kunnen beïnvloeden.

Precies dezelfde dynamiek speelt wanneer ik het bij mijn klanten heb over artificiële intelligentie. Genoeg onderzoek zegt hen dat kopen de juiste beslissing is. AI bevindt zich nu immers op het scherp van de banktechnologie. Jaarlijks worden ook miljarden in onderzoek gestoken (in 2019 alleen al zo’n 36 miljard euro, volgens de International Data Corporation).

Maar niks van die hype kan de meeste kopers geruststellen. Integendeel, het verontrust hen nog meer. De meesten vragen zich dan ook af: "Zal dit AI-systeem over een jaar niet verouderd zijn?" Velen stellen een aankoop uit, omdat ze denken dat even wachten in hun voordeel werkt.

De versie van volgend jaar zal ongetwijfeld beter zijn, toch? Maar dat is nu net het grappige met kunstmatige intelligentie. Wachten is bijna altijd een slecht idee. Dat komt omdat, in tegenstelling tot uw nieuwe auto of flatscreen-tv, AI waardevoller wordt naarmate het ouder wordt.

Waarom deze omgekeerde dynamiek? Bij de meeste software zijn de mogelijkheden vast vergrendeld zodra de code compleet is. Probeer eens iets dat de programmeurs niet hadden voorzien, zoals het openen van een onbekend bestandstype, bijvoorbeeld.

Het resultaat zal teleurstellen: van een foutmelding tot een applicatiecrash. Toepassingen groeien en elke nieuwe versie werkt (meestal) beter dan de vorige, maar je moet wel constant het spel spelen en de dingen updaten.

AI werkt anders. Het kan zowat alles leren met weinig of geen programmaregels. Het leert zelfs door vallen en opstaan, net zoals wij mensen dat doen. Stel dat je deel uitmaakt van het KYC (ken-je-klant) team van een bank. Bij het screenen van namen van nieuwe klanten los je alarmen op die plots afgaan.

Hiervoor werk je nauw samen met een AI dat zoekopdrachten doet en beslissingen neemt, net als je beste analisten maar natuurlijk wel veel sneller, a rato van miljoenen waarschuwingen per dag. Maar geen enkele analist is perfect wanneer hij pas van de schoolbank komt, hoe snugger ook. Met AI is dat niet anders.

Op haar eerste dag, lost de AI misschien slechts 40% van de waarschuwingen op zonder hulp. Maar na een jaar aan je zijde, haalt ze wel 80%. Hoezo? AI leert van elk afzonderlijk geval dat ze tegenkomt. Hoe langer ze aan de slag is, des te meer leert ze, en des te beter wordt ze.

Om eens een niet-bancair voorbeeld te gebruiken: de aanbevelingen die sociale media je geven. Toen ik me voor het eerst aanmeldde bij Facebook, sloeg de betaalde inhoud die ik voorgeschoteld kreeg er belachelijk naast (ik kreeg advertenties voor politici waar ik nooit op zou stemmen).

Maar naarmate de tijd verstreek, werden de aanbevelingen meer gefocust. Uiteindelijk beperkten ze zich tot dingen die ik echt interessant vond. Natuurlijk verschijnen er in mijn feed nog steeds enkele rare items, maar nu zijn die eerder uitzondering dan regel.

Dus, waarom zou je nú een AI-systeem kopen en geen twee jaar wachten? Omdat een systeem met twee jaar ervaring onder de riem, de klus veel beter klaart dan een nieuw systeem dat alles vanaf nul moet leren. Het is dezelfde reden waarom iemand die al twee jaar bij uw instelling werkt, efficiënter is dan een nieuweling. Ervaring is belangrijk.

Feit is dat alleen de banken hebben geleerd om AI niet te zien als een oud softwareproduct, maar als een buitengewoon bekwame en leergierige medewerker, die echt het enorme potentieel van deze krachtige technologie aanboort. Een bank doet twee grote investeringen in kunstmatige intelligentie: geld en tijd.

Je kunt in de verleiding komen om te wachten met een aankoop, omdat je denkt dat het geld zal besparen. Maar echt waar, je verliest gewoon tijd. << (Door John O'Neill) (Vertaling: LDS) (foto: worawutprasuwan - 123RF)

Over de auteur:
John O'Neill is senior vice-president, VS en Canada, bij Silent Eight dat met zijn AI financiële misdaad bestrijdt. Hij behaalde een Ph.D. in Chemical Engineering aan de University of Illinois met het modelleren van big data-sets op supercomputers. Hij werkte de voorbije 25 jaar in de technische industrie in Chicago, voornamelijk op machine learning en kunstmatige intelligentie. <<

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Overmacht en corona - column

Ondernemers worden tijdens de pandemie steeds meer geconfronteerd met leveranciers die ‘overmacht’ inroepen. Hierdoor zouden contracten dan toch niet moeten uitgevoerd worden, of toch wel?

UHasselt legt laatste hand aan diamantgebaseerde kwantummagnetometer

Deze kwantummagnetometer van het UHasselt-studententeam OSCAR-QUBE krijgt een plaats in het ISS. Op de kubus rondom het toestel prijkt een kunstwerk van UHasselt-studente Daphne Box.

Nieuw decentraal aandrijfsysteem ontworpen voor transportbandtoepassingen

Met de Sinamics G115D presenteert Siemens een nieuw, compact en krachtig aandrijfsysteem, dat specifiek ontworpen werd voor horizontale transport­band­toepas­singen.

Belgische milieuprestaties krijgen compliment van OESO

De OESO doet in haar rapport Environmental Performance Review voor België aanbevelingen voor het afval-, materialen- en bodembeheer, en de transitie naar een circulaire economie.

SusPhos proces leidt uiteindelijk naar volledige circulariteit

Onderzoekers van de UvA hebben een belangrijke stap gezet op weg naar volledige circulariteit van fosfaat­recycling volgens het SusPhos proces, waarbij ook magnesium is terug te winnen.

Elektrische wagens met grote autonomie - artikel

Engineeringbedrijf Exypnos uit Kruibeke ontwikkelt kant-en-klare industriële installaties op maat voor de framing en verlijming van componenten met gegoten polyurethaan.

Tracering aardbeien Coöperatie Hoogstraten met visie en RFID

Coöperatie Hoogstraten hecht veel belang aan de traceerbaarheid van haar aardbeien doorheen de keten, maar met een 200-tal telers is dit proces logistiek gezien niet eenvoudig te realiseren.

Privacy-vriendelijke data-analyse technologieën in ontwikkeling

TNO roept overheidspartijen, bedrijven, commerciële technologiepartijen en kennisinstellingen op om gezamenlijk hiervoor Multi-Party Computation en Federated Learning in te zetten.

ABB breidt YuMi-cobotportfolio uit

ABB heeft haar portfolio van collaboratieve robots (cobots) uitgebreid met twee nieuwe cobotfamilies: GoFa en SWIFTI met een intuïtief ontwerp. Als aanvulling YuMi en Single Arm YuMi bieden de nieuwe cobots een hogere payload en hogere snelheden. ABB speelt met deze toename in kracht en snelheid in op vragen vanuit de markt. >>

Partners