SCK CEN en UGent onderzoeken wondgenezing met ‘Hyper­zwaarte­kracht­kuur’

Onderzoek & Wetenschap 3/03/2021 15:02:13

In september zullen ‘gestresseerde en gewonde huidcellen’ een ‘hyper­zwaarte­kracht­kuur’ in de Large Diameter Centrifuge van ESA in het Nederlandse Noordwijk getest worden.

Lees hieronder verder   
Verwant

Kanker bestrijden met gepersonaliseerde vaccins

Less2care bewaakt hygiëne met RFID-technologie

Openbaar onderzoek nieuwe stap in bouw RECUMO-installatie

GSK investeert tot 330 miljoen euro in Waverse vestiging

Detectie van genetisch materiaal met blote oog zichtbaar

Ontwikkeling universele standaard voor ’Orgaan-op-een-chip’

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

The future of smart manufacturing with IIOT

Virtueel online event

donderdag 15 april 2021

Smart Electrical Grid & Heat Grid Buildings

Live Webinar

van 21/04/2021 tot 28/04/2021

CE-machinerichtlijn 2006-42-EG

Online cursus IE-net

van 27/04/2021 tot 6/05/2021

EPLAN Virtual Fair

Online

van 28/04/2021 tot 29/04/2021

Grand Paris Express

Live Webinar

dinsdag 4 mei 2021

Sensor+Test 2021

Online event

van 4/05/2021 tot 6/05/2021

Keuze van de redactie

(8/4) Eerste groene waterstoffabrieken North Sea Port in ontwerpfase

(7/4) Hugo Thienpont: ”Over fotonica en jong bloed” - topingenieur

(7/4) Elektronenmicroscopie maakt 20 keer snellere beeldvorming mogelijk

(6/4) UHasselt legt laatste hand aan diamantgebaseerde kwantummagnetometer

(1/4) Batterij krijgt hoge actieradius en snelle oplaadtijd

(31/3) Odysseusprogramma brengt 13 toponderzoekers naar Vlaanderen

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - In de ruimte worden astronauten blootgesteld aan extreme omstandigheden: kosmische straling, langdurige gewichtloosheid en sociaal isolement. Die factoren veroorzaken onder meer stress.

Eline Radstake, doctoraatsstudente verbonden aan SCK CEN en UGent: “Als het lichaam stress ervaart, maakt het eerst adrenaline en vervolgens cortisol aan. Langdurige stress zorgt voor een chronische blootstelling aan het stresshormoon cortisol. Die chronische blootstelling onderdrukt het immuunsysteem, terwijl wondherstel net afhankelijk is van een goed functionerend immuunsysteem. Stress remt wondgenezing dus af. Wondgenezing komt nog trager op gang, wanneer er ook nog langdurige gewichtloosheid bij komt kijken.”

De onderzoekers willen weten of een ‘hyperzwaartekrachtkuur’ het tij kan keren en een vertraagde wondgenezing kan tegengaan. De doctoraatsstudente hoopt een antwoord op die vraag te vinden in European Space Research and Technology Centre (ESTEC), het technische hart van de Europese Ruimtevaartorganisatie ESA.

Het onderzoekscentrum beschikt over de Large Diameter Centrifuge. Die installatie, met een diameter van acht meter, spint tegen hoge snelheid om zijn eigen as om hyperzwaartekrachten tot 20G te kunnen simuleren. Ter vergelijking: op aarde zorgt een zwaartekracht van 1G ervoor dat wij niet zweven. In de ruimte bedraagt die 0.

In september van dit jaar zullen er ‘gestresseerde en gewonde huidcellen’ van SCK CEN en UGent in de installatie slingeren. Aan een kracht van 15 tot 20G. Concreet gaat het over ‘Normale Humane Dermale Fibroblasten’. Dat zijn cellen uit de lederhuid (dermis), de tweede grote huidlaag.

Om dit experiment te doen slagen, moeten de onderzoekers verschillende stappen doorlopen. Allereerst maken ze in vitro- wonden en dienen ze de wonden stresshormonen toe. Nadien wentelen de ‘gestresseerde en gewonde huidcellen’ gedurende twaalf uur in allerlei richtingen op een random positioning machine.

Doel is om het effect van de zwaartekracht te elimineren en een vertraagde wondheling te simuleren. << (Guy Leysen) (foto: SCK CEN)

ESA-opleidingsprogramma
Dit onderzoek is mogelijk dankzij het opleidingsprogramma ‘Spin Your Thesis!’ van ESA. Het programma biedt universitaire studenten de mogelijkheid om een wetenschappelijk of technologisch onderzoek met hyperzwaartekracht (+1G) uit te voeren in een aantal onderzoeksdomeinen, waaronder biologie, biochemie, microbiologie, optische fysica, materiaalwetenschappen, vloeistofdynamica, geologie en plasmafysica.

Doctoraatsstudente Eline Radstake diende (samen met Silvana Ferreira da Silva Miranda, haar collega-doctoraatsstudente bij SCK CEN en UGent, en Cynthia Van Rompay, masterstudente bij UAntwerpen) een projectvoorstel in. Haar project, genaamd FORTE, was een van de drie geselecteerden. <<

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Nieuw decentraal aandrijfsysteem ontworpen voor transportbandtoepassingen

Met de Sinamics G115D presenteert Siemens een nieuw, compact en krachtig aandrijfsysteem, dat specifiek ontworpen werd voor horizontale transport­band­toepas­singen.

Belgische milieuprestaties krijgen compliment van OESO

De OESO doet in haar rapport Environmental Performance Review voor België aanbevelingen voor het afval-, materialen- en bodembeheer, en de transitie naar een circulaire economie.

SusPhos proces leidt uiteindelijk naar volledige circulariteit

Onderzoekers van de UvA hebben een belangrijke stap gezet op weg naar volledige circulariteit van fosfaat­recycling volgens het SusPhos proces, waarbij ook magnesium is terug te winnen.

Elektrische wagens met grote autonomie - artikel

Engineeringbedrijf Exypnos uit Kruibeke ontwikkelt kant-en-klare industriële installaties op maat voor de framing en verlijming van componenten met gegoten polyurethaan.

Tracering aardbeien Coöperatie Hoogstraten met visie en RFID

Coöperatie Hoogstraten hecht veel belang aan de traceerbaarheid van haar aardbeien doorheen de keten, maar met een 200-tal telers is dit proces logistiek gezien niet eenvoudig te realiseren.

Privacy-vriendelijke data-analyse technologieën in ontwikkeling

TNO roept overheidspartijen, bedrijven, commerciële technologiepartijen en kennisinstellingen op om gezamenlijk hiervoor Multi-Party Computation en Federated Learning in te zetten.

Elia incubator stimuleert digitale innovatie

The Nest, de incubator van Elia Group, maakt het mogelijk voor medewerkers om digitale ideeën snel te ontwikkelen, om er prototypes van te maken en ze te testen in een sandboxomgeving.

Suez investeert 10 miljoen euro in nieuwe duurzame sorteerlijn

Om te voldoen aan de nieuwe milieu­regle­men­tering van de Vlaamse regering installeert afval­verwer­kend bedrijf Suez in de Gentse haven een nieuwe sorteerlijn, die 35% meer afval zal uitsorteren.

ABB breidt YuMi-cobotportfolio uit

ABB heeft haar portfolio van collaboratieve robots (cobots) uitgebreid met twee nieuwe cobotfamilies: GoFa en SWIFTI met een intuïtief ontwerp. Als aanvulling YuMi en Single Arm YuMi bieden de nieuwe cobots een hogere payload en hogere snelheden. ABB speelt met deze toename in kracht en snelheid in op vragen vanuit de markt. >>

Partners