Zorgt ‘Steel shot’-boortechniek voor doorbraak geothermische productie ?
Economie 4/03/2021 11:10:08
TNO en Europese partners ontwikkelen een nieuwe boortechnologie die gebaseerd is op het boren van horizontale vertakkingen vanuit de hoofdboring in het reservoir om de productie te verhogen.
Elia Group lanceert verbeterd Inside Information Platform
Elia incubator stimuleert digitale innovatie
Batterij krijgt hoge actieradius en snelle oplaadtijd
Ontwikkeling vliegtuigbrandstoffen uit biomassa
Kostenverlaging mogelijk voor geothermische stadsverwarming
Colruyt Group en AB Inbev gaan markt voor waterstoftrucks ontwikkelen
>> Meer verwant nieuwsThe future of smart manufacturing with IIOT
Virtueel online event
donderdag 15 april 2021
Smart Electrical Grid & Heat Grid Buildings
Live Webinar
van 21/04/2021 tot 28/04/2021
CE-machinerichtlijn 2006-42-EG
Online cursus IE-net
van 27/04/2021 tot 6/05/2021
EPLAN Virtual Fair
Online
van 28/04/2021 tot 29/04/2021
Grand Paris Express
Live Webinar
dinsdag 4 mei 2021
Sensor+Test 2021
Online event
van 4/05/2021 tot 6/05/2021
(8/4) Eerste groene waterstoffabrieken North Sea Port in ontwerpfase
(7/4) Hugo Thienpont: ”Over fotonica en jong bloed” - topingenieur
(7/4) Elektronenmicroscopie maakt 20 keer snellere beeldvorming mogelijk
(6/4) UHasselt legt laatste hand aan diamantgebaseerde kwantummagnetometer
(1/4) Batterij krijgt hoge actieradius en snelle oplaadtijd
(31/3) Odysseusprogramma brengt 13 toponderzoekers naar Vlaanderen
>> Meer blikvangersENGINEERINGNET.BE - Het doel van het DEPLOI-project is om robuuste en veilige geothermische productie te verhogen tegen lagere kosten met geavanceerde stuurbare boortechnologie. Samen met Europese partners zijn TNO en de Nederlandse boorspecialist Canopus dit project gestart.
In het Rijswijk Centre for Sustainable Geo-energy wordt de Canopus-technologie voor gericht steel shot-boren onderzocht. Deze innovatieve techniek is een mogelijke doorbraak om de productie van geothermische energie te verhogen tegen lagere kosten.
De olie- en gasindustrie gebruikt het concept van het boren van vertakkingen of ‘horizontalen’ vanuit de hoofdboring in het reservoir om de productie te verhogen. Nu worden de huidige horizontale boortechnieken nauwelijks gebruikt voor geothermische boringen vanwege hun kosten en de richting gebonden beperkingen.
De nieuwe ‘steel shot’-boortechniek zal de productie verhogen tegen veel lagere kosten dan een verticale put met een vergelijkbare output. De meervoudige lange horizontale boring zal ook de kans vergroten dat goede reservoirformaties worden gevonden. Dit is momenteel een van de grootste risico's voor geothermische projecten wereldwijd.
Andere voordelen van de nieuwe boortechnologie zijn onder meer een betere kwaliteit van de boorputten en een kleinere voetafdruk van het materieel op de boorlocatie.
In dit project wordt de nieuwe steel shot-boortechnologie voor gestuurd boren van lange horizontale zijspoorputten getest in een hydrostatische boorproefopstelling in Rijswijk.
Naast het boor- en stuurvermogen worden ook de boorpatronen van horizontale rasters onderzocht om de betrouwbaarheid en voorspelbaarheid van productie maximalisatie te verbeteren. << (Lydia Heida) (foto: TNO)
ACHTERGROND
Het DEPLOI-consortium bestaat uit EBN, Storengy (Frankrijk), Technische Universiteit München (Duitsland), BRGM (Frankrijk), Well Guidance, Odfjell Well Services Coöperatief (Nederland), Nagra (Zwitserland), Canopus en TNO (Nederland). Het project loopt tot april 2022. <<