Een feilloze en integere Rittal Service

Het uitbouwen van een eigen serviceafdeling is geen sinecure. Toch is Rittal Belgium hierin geslaagd. Vandaag staat Stefan De Poorter als Service Manager aan het hoofd van Rittal Service.

Trefwoorden: #kastenbouwer, #Rittal, #Rittal Service, #service, #Stefan De Poorter

Lees verder

Productnieuws

ENGINEERINGNET.BE - De Poorter teert op 25 jaar ervaring in service bij diverse bedrijven. Het opsplitsen van de verantwoordelijkheid in een afzonderlijke functie liet toe de serviceafdeling volwaardig uit te bouwen.

De Poorter licht toe: “Op deze manier is onze werking gestroomlijnd net zoals bij de andere Rittal zusterondernemingen en kunnen we de klanten nog beter ondersteunen.”

Het serviceteam telt intussen drie personen naast De Poorter: twee gespecialiseerde techniekers en een coördinator. “Eén van de technici is gespecialiseerd in het onderhouden van Rittal Automation Systems (RAS) die voornamelijk geïnstalleerd zijn bij bordenbouwers.

De andere is een specialist op het vlak van onderhoud voor schakelkasten en koeling, zowel voor de IT- als de industriële sector”, schetst De Poorter de verschillende werkzaamheden van zijn team.

“De RAS machines zijn een belangrijke schakel in het productieproces van onze klanten. Deze hightech technologie vraagt de nodige aandacht, ook op het vlak van service.” Voor onderhoud aan koelapparatuur werkt Rittal onder meer samen met zijn vaste partner Arco, eveneens uit Lokeren.

“Enerzijds zijn er de lopende onderhoudscontracten met klanten die we - in overleg met Arco - op jaarbasis inplannen. Anderzijds is er het aspect storingsverwerking, waarvoor onze technici of deze van ons partnerbedrijf bij de klant langs gaan om een technisch probleem op te lossen”, vult De Poorter aan.

Voltijds aan de slag tijdens corona
Rittal Belgium reageerde alert op de coronaperikelen. Op zeer korte tijd werd omgeschakeld: de arbeiders werden ingedeeld in een tweeploegensysteem waardoor de activiteiten op de werkvloer met strenge inachtneming van de coronamaatregelen konden blijven doorgaan. Bedienden werkten al snel van thuis uit.

“Ook onze servicecoördinator en ikzelf gingen aan het telewerken terwijl we permanent contact hielden met onze techniekers in the field. Vooral in de beginfase bleek dit niet evident. Toch zijn we erin geslaagd onze serviceactiviteiten voltijds te blijven verderzetten. Een sterke prestatie van het hele team”, blikt De Poorter terug.

VIP virtual classroom in primeur
“Interne opleidingen vormen een belangrijk aspect om de kwaliteit van ons werk te garanderen. In normale omstandigheden gaan deze voor kleine groepen door in het Rittal Innovation Centrum: een 1.500 m² groot presentatie- en testcentrum in Duitsland.

Vanuit Rittal Belgium konden we echter rekenen op een primeur: de eerste VIP virtual classroom rond het onderhoud van de Perforex bewerkingsmachine. Het hoofdkantoor organiseerde de opleiding louter voor onze technicus naar aanleiding van een dringende vraag van een klant.

Maar terwijl digitaal het ‘nieuwe normaal’ lijkt te worden, blijft praktijkervaring onontbeerlijk om een goede service te kunnen aanbieden. De hands-on training kan dan ook onmogelijk vervangen worden door een digitale ervaring en willen we later inplannen”, besluit De Poorter.


www.rittal.be