Assetmanagement voor en na corona - artikel
Maintenance 10/03/2021 15:08:20
Industrie 4.0 heeft alles te maken met het samenbrengen van data, veel data, om tot nieuwe inzichten te komen. In dezelfde adem valt vaak de term IoT. Niet helemaal hetzelfde.
Assetmanagement voor en na corona - artikel
Een feilloze en integere Rittal Service
Jan De Nul baggert met 100% duurzame drop-in biobrandstof
DEME voert onderhoudsbaggerwerken op Schelde op LNG uit
Koen Bordeaud’huy is preventieadviseur 2020
Vlieg samen met Ultimo in de cloud en win een drone
>> Meer verwant nieuwsThe future of smart manufacturing with IIOT
Virtueel online event
donderdag 15 april 2021
Smart Electrical Grid & Heat Grid Buildings
Live Webinar
van 21/04/2021 tot 28/04/2021
CE-machinerichtlijn 2006-42-EG
Online cursus IE-net
van 27/04/2021 tot 6/05/2021
EPLAN Virtual Fair
Online
van 28/04/2021 tot 29/04/2021
Grand Paris Express
Live Webinar
dinsdag 4 mei 2021
Sensor+Test 2021
Online event
van 4/05/2021 tot 6/05/2021
(8/4) Eerste groene waterstoffabrieken North Sea Port in ontwerpfase
(7/4) Hugo Thienpont: ”Over fotonica en jong bloed” - topingenieur
(7/4) Elektronenmicroscopie maakt 20 keer snellere beeldvorming mogelijk
(6/4) UHasselt legt laatste hand aan diamantgebaseerde kwantummagnetometer
(1/4) Batterij krijgt hoge actieradius en snelle oplaadtijd
(31/3) Odysseusprogramma brengt 13 toponderzoekers naar Vlaanderen
>> Meer blikvangersDownload het artikel in
ENGINEERINGNET.BE - IoT beschrijft eigenlijk de backbone om apparaten en applicaties te verbinden. We werden de voorbije jaren om de oren geslagen met deze termen, maar wat hebben ze eigenlijk veranderd? Om productiesites tot de fabrieken van de toekomst te maken deden verschillende technologieën hun intrede op de werkvloer. Artificiële intelligentie, 5G, virtual reality, drones, de cloud, quantum computing …
Hoe ver staan we vandaag?
Wie de industrie vanuit vogelperspectief bekijkt zal zien dat Industrie 4.0-technologieën wereldwijd bij ongeveer 30% van de bedrijven al toepassing vinden. Dat blijkt uit een analyse van IOT Analytics, maar geldt natuurlijk niet voor elk van deze vakjes. Vooral cloudverbindingen, IoT-platformen en cybersecurity kennen reeds een grote marktpenetratie, net als machine learning, AI en edge computing.
Augmented en virtual reality, blockchain en quantum computing staan nog ver van hun grote doorbraak in de praktijk. Digitalisering heeft het industrieel landschap pre-corona dus al flink vorm gegeven. De meeste bedrijven die de stap naar investeringen in deze technologieën gezet hebben, tonen zich tevreden. De ROI is volgens 78,1% bijzonder positief. 27% van de door IOT Analytics ondervraagden sprak zelfs van een ROI van minder dan twaalf maanden. Vooral de toepassing van machinevisie, digital twins, cobots en 3D-printen zorgden voor deze mooie resultaten.
Welke impact heeft dit op onderhoud?
Het resultaat voor onderhoudsteams is een meer gesofisticeerd onderhoudsbeleid dat van preventief naar predictief is geëvolueerd. Daarin zijn drie stappen te onderscheiden. Alles begint met conditiebewaking. Door de voornaamste waarden van kritieke componenten te monitoren door middel van sensoren allerhande, krijgen we een beeld van hoe elke asset presteert.
Door die data te combineren en ze samen te leggen met externe data over de gezondheidsstatus van assets wordt het zelfs mogelijk om aan statisch predictief onderhoud te doen. In een derde fase kunnen we die gegevens nog koppelen aan externe, dynamische modellen en variabelen in de achtergrond om tot een dynamisch predictief onderhoud te komen. De meeste bedrijven hebben vandaag al minimaal stappen gezet naar conditiebewaking. Maar intussen sluipen er ook al interessante implementaties uit domein drie de onderhouds-wereld binnen.
Wat zijn de drempels?
Het succes van de implementatie van deze technologieën op de werkvloer hangt in grote mate af van twee factoren: de mensen en het economische plaatje. Het hoeft dan ook niet te verwonderen dat vier op de vijf bedrijven het niet in huis hebben van de juiste skills als de belangrijkste uitdaging in de implementatie ervaren. Daarnaast kan ook de uitwisselbaarheid van systemen en oplossingen voor een hogere drempel zorgen.
Wat heeft corona veranderd voor assetmanagement?
We kunnen er niet om heen dat het Covid-19 virus de digitale versnelling een tandje hoger heeft doen schakelen. Satya Nadella, CEO van Microsoft vatte het als volgt samen: “We hebben twee jaar van digitale transformatie zien gebeuren in slechts twee maanden.” Dat manieren om vanop afstand te werken bovenaan het lijstje stonden hoeft niet te verwonderen.