Ontwikkeling universele standaard voor ’Orgaan-op-een-chip’

Onderzoek & Wetenschap 12/03/2021 9:34:07

Een internationaal consortium met tientallen partners bouwt een universele standaard, om in de toekomst meerdere orgaanchips aan elkaar te koppelen om een heel lichaam te simuleren.

Lees hieronder verder   
Verwant

3D-printen als basis voor nieuwe diagnostische testen

Aalsters ziekenhuis gebruikt als eerste in Benelux robot­assis­tentie

Onderzoek: minder dierproeven dankzij mini-organen

Robots zorgen voor nauwkeurige sturing van chirurgische katheters

Corona-sneltest van TU Eindhoven gaat Europees

UZ Brussel 4D CT-scanner maakt gerichtere diagnose en behandeling mogelijk

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Onderhandelen met impact

Online

van 19/05/2021 tot 26/05/2021

Leiding geven op afstand

online via Zoom

van 20/05/2021 tot 25/05/2021

Intellectual property for growing businesses

EP&C webinar

donderdag 20 mei 2021

Functionele veiligheid volgens machinerichtlijn

Online cursus IE-net

van 1/06/2021 tot 10/06/2021

Patent Enforcement in Asia

3 Live webinars

van 1/06/2021 tot 15/06/2021

Jouw spreekstem

Online

van 2/06/2021 tot 23/06/2021

Keuze van de redactie

(11/5) 3D-printen als basis voor nieuwe diagnostische testen

(10/5) Borealis en Qpinch starten revolutionaire warmte­recuperatie-eenheid op

(6/5) AI-platform leidt tot sneller en beter voorraadbeheer

(5/5) imec.istart Fund krijgt stevige kapitaalinjectie

(4/5) Primeur: Elektrische terminaltrekker tankt waterstof uit mobiel tankstation

(3/5) Gerrit Jan Schaeffer volgt Ronnie Belmans op bij EngergyVille

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Orgaanchips worden vooral gebruikt door onderzoekers om beter te begrijpen hoe cellen zich gedragen in hun micro-omgeving of hoe ziektes zich ontwikkelen.

Van grootschalig gebruik door farmaceuten is geen sprake omdat een universele standaard ontbreekt. Er zijn namelijk vele soorten chips, elk met een ander ontwerp, afmeting en van een ander materiaal.

Daar willen tien onderzoeksgroepen van 8 universiteiten, verenigd in het Nederlandse orgaan-op-chip consortium hDMT, nu verandering in brengen. Dit doen zij samen met 21 bedrijven, 3 kennisinstellingen en 2 stichtingen.

Doel is een gestandaardiseerd en modulair platform ontwikkelen voor orgaanchips: de ‘SMART Organ-on-Chip’. De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek kende 3,4 miljoen euro toe. De partners investeren 1,4 miljoen euro in het project.

Om de chips te kunnen standaardiseren bouwen de onderzoekers een ‘docking’-plaat met een standaardafmeting, waarin de vloeistofkanalen en de elektronica zitten. Daarna kunnen de chips er als modules op worden geklikt, in elke gewenste combinatie.

Het systeem sluit aan bij farmaceutische processen en biomedische R&D. Bijvoorbeeld om te kunnen werken met pipetteerrobots en ingewikkelde microscopische technieken.

Ook wordt het een toegankelijke ‘open-technologie’, zodat andere bedrijven hun eigen toepassingen kunnen ontwikkelen en toevoegen aan het bestaande platform.

De onderzoekers richten zich in het bijzonder op de ontwikkeling van littekenweefsel: fibrose. Fibrosevorming schiet bij organen soms door tot woekerende bindweefselgezwellen. Daarbij speelt de omgeving van het orgaan een grote rol.

Het is daarom cruciaal om bij het bestuderen van dit proces die omgeving mee te nemen in orgaanchips. Het team bouwt nu weefselchips van darm, huid en gewrichten om de processen op systeemniveau te bestuderen. << (Lydia Heida) (foto: hDMT)

Partners zijn onder meer Amsterdam UMC/VUmc, TU Delft, TU Eindhoven, UMC Utrecht, ULeiden, UTwente, WUR, 300MICRONS, Applikon, BioLamina, Convergence, Demcon, Hy2Care, OnePlanet Research Center/imec, TNO en Unilever. <<

Video:

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Traceer items op een efficiënte manier met RFID-labels

Brady Corporation kan de optimale RFID-labelingoplossing ontwerpen voor het traceren van items en voorraadbeheer, geschikt voor elk oppervlak, o.a. geselecteerde antennes, chips, ...

Igus toont innovaties in virtuele tentoonstelling

Terwijl iedereen telewerkt, versnelde igus het tempo van zijn productinnovatie. Het motionbedrijf kon dit voorjaar uitpakken met 168 innovaties in kunststof.

Duitse staalbedrijven en Haven Rotterdam onderzoeken opzet waterstofketens

HKM, thyssenkrupp Steel en Havenbedrijf Rotterdam gaan gezamenlijk de mogelijkheid onderzoeken om internationale toeleveringsketens voor waterstof op te zetten.

Michaël Gillon laureaat van de Francqui-prijs 2021

Op 9 juni ontvangt astrofysicus Michaël Gillon de prestigieuze Francqui-prijs uit de handen van de koning voor zijn opzienbarend werk rond exoplaneten, planeten buiten ons zonnestelsel.

Digitaal transformatieproject weert papier op Roltex fabrieksvloer

Roltex, producent van dienbladen, kreeg steeds meer projecten met kleinere aantallen binnen. Door het extra papierwerk, de bijbehorende administratie, ..., daalde de productiviteit.

Cobotracks behaalt Techman certificatie

Hierdoor is het Genkse Cobotracks, zusterbedrijf van Vansichen Linear Technology, de eerste erkende fabrikant van tracks voor de internationale cobotproducent en bracht een zevende as uit.

Cruciaal deel van de LHCb-detector te CERN zit op zijn plaats

Vier van de eerste zes frames met lichtgevoelige SciFi-detectoren zitten nu op hun plaats in het LHCb-experiment op CERN. Meer onderhoud moet nog plaatsvinden. Herstart vindt plaats in 2022.

Incubator BlueChem voor duurzame chemie bestaat 1 jaar

BlueChem, gelegen op Blue Gate Antwerp, ondersteunt start-ups en scale-ups om hun innovaties voor de duurzame chemie van de toekomst te laten doorgroeien tot industriële schaal.

igus is nieuw lid van Profibus Nutzerorganisation

Profinet is 's werelds toonaangevende communicatie-oplossing op Ethernetbasis voor industriële automatisering (zelfs grote datavolumes worden snel en veilig overgedragen). Om het onderzoek naar de Profinet technologie in bewegende toepassingen te bevorderen is igus nu toegetreden tot de Profibus Nutzerorganisation e.V. als kabelspecialist.

Partners