Solvay, Veolia en Renault recycleren oude batterijen elektrische voertuigen

Bedrijfsnieuws 19/03/2021 9:37:42

Groupe Renault, Veolia en Solvay sluiten een partnerschap waarbij de circulaire economie van EV-batterijen in Europa mogelijk wordt gemaakt via recycling in een gesloten kringloop.

Lees hieronder verder   
Verwant

Start-up maakt biobrandstoffen en polymeren uit CO2

Belgische milieuprestaties krijgen compliment van OESO

SusPhos proces leidt uiteindelijk naar volledige circulariteit

Suez investeert 10 miljoen euro in nieuwe duurzame sorteerlijn

Eerste fysicochemische grondwasinstallatie geïnstalleerd in Wallonië

EU-onderzoeksproject Carbon4PUR succesvol afgerond

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Smart Electrical Grid & Heat Grid Buildings

Live Webinar

van 21/04/2021 tot 28/04/2021

CE-machinerichtlijn 2006-42-EG

Online cursus IE-net

van 27/04/2021 tot 6/05/2021

EPLAN Virtual Fair

Online

van 28/04/2021 tot 29/04/2021

Analyse van het machinepark

online seminarie: datagestuurde optimalisering van bediening en onderhoud

donderdag 29 april 2021

Grand Paris Express

Live Webinar

dinsdag 4 mei 2021

Sensor+Test 2021

Online event

van 4/05/2021 tot 6/05/2021

Keuze van de redactie

(15/4) Prototype voor fysiek internet in haven Antwerpen en Zeebrugge

(14/4) Eerste twee nieuwe KM3NeT-detectorlijnen geïnstalleerd

(13/4) Start-up maakt biobrandstoffen en polymeren uit CO2

(12/4) BYD installeert bladbatterijen in alle elektrische auto’s

(8/4) Eerste groene waterstoffabrieken North Sea Port in ontwerpfase

(7/4) Hugo Thienpont: ”Over fotonica en jong bloed” - topingenieur

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Het bestaande consortium van Veolia en Solvay, dat in september 2020 werd opgericht, wordt zo versterkt met de ervaring van Groupe Renault op het vlak van circulaire economie en de levenscyclus van EV-batterijen.

Dat leidt tot een zeer complementair partnerschap dat profiteert van de expertise van Solvay in de chemische extractie van batterijmetalen en de tienjarige ervaring van Veolia in de ontmanteling en recycling van lithium-ionbatterijen via een hydrometallurgisch proces.

Nu het aantal elektrische voertuigen op de weg naar verwachting zal groeien van 10 miljoen in 2020 tot meer dan 100 miljoen in 2030 wereldwijd, is het een strategische uitdaging om een stabiele toegang tot batterijmaterialen te verzekeren die op duurzame wijze gewonnen zijn.

In dat verband streven de drie partners naar de realisering van een veilige en duurzame bevoorradingsbron voor batterijmetalen zoals kobalt, nikkel en lithium.

De bedrijven willen dit doel bereiken door gebruik te maken van hun respectieve expertise in elke stap van de waardeketen (van de inzameling van afgedankte batterijen voor elektrische voertuigen tot de ontmanteling, de extractie van metalen en de zuivering) en door de bestaande mechanische en hydrometallurgische recyclingprocessen voor batterijen te verbeteren.

Dankzij de gezamenlijke innovatieve technologie van Solvay en Veolia zullen strategische metalen die vroeger na recuperatie alleen geschikt waren voor metallurgische toepassingen, worden geëxtraheerd en gezuiverd tot hoogzuivere metalen die klaar zijn voor hergebruik in nieuwe batterijen. Deze gesloten kringloop verkleint zo de ecologische voetafdruk van toekomstige EV-batterijen.

De drie partners zijn reeds actief betrokken bij een experimentele fase, waarbij in Frankrijk een pre-industriële demofabriek wordt opgezet die in staat is metalen uit afgedankte EV-batterijen te extraheren en te zuiveren. << (Guy Leysen) (foto: Groupe Renault)

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Data leiden naar DNA verspaningsproces - artikel

Eind vorig jaar organiseerde Sirris een masterclass rond het potentieel van datagebruik in de verspaning in het kader van Machining 4.0. Tom Jacobs van Sirris legt uit.

Logflow neemt intrek op O-Forty-site

Het bedrijf heeft onlangs het nieuwe hoofdkantoor op de O-Forty-site in Oostkamp in gebruik genomen. Met de investering gaat een prijskaartje van 6,5 miljoen euro gepaard.

Start-up maakt biobrandstoffen en polymeren uit CO2

D-CRBN, gegroeid uit de onderzoeksgroep PLASMANT van de UAntwerpen, splitst schadelijke CO2-moleculen op, om er onder meer biobrandstoffen en polymeren mee te maken.

Bosch Rexroth wint de Hermes Award 2021

De Hermes Award werd gisteren uitgereikt tijdens de Hannover Messe Digital Edition. Bosch Rexroth won met hun elektrische actuator die proceskleppen onder water kan aansturen.

On-demand 3D-printen nog niet vanzelfsprekend - artikel

Toen begin vorig jaar door de coronapandemie aanvoerlijnen vanuit het Verre Oosten stilvielen, kwam additive manufacturing in veel directiekamers op de agenda. Is 3D-printen een oplossing?

Promovendus ontwikkelt slimme ramen voor glastuinbouw

Omdat de hoeveelheid invallend licht zelfs in hightech kassen nog steeds erg lastig blijkt te regelen, ontwikkelde Gilles Timmermans ‘slimme ramen’ met een fluorescerende kleurstof.

BYD installeert bladbatterijen in alle elektrische auto’s

BYD gaat al zijn volledig elektrische personenauto’s leveren met de ultraveilige bladbatterijen van het merk dat de spijkerpenetratietest als teststandaard aangenomen.

Intracto Group gaat internationale tour op met overname Orangedotcom

Intracto Group versterkt zich met het Amsterdamse digital marketing agency Orangedotcom, waar een team van 30 digitale experts zich richt op het realiseren van digitale groei van klanten.

Typhoon heeft eigen 'DOME' in gebruik genomen

Dit nieuwe gebouw is een hoge opslaglocatie ingericht met rolbruggen en voldoende plaatsen voor stockage en laden en lossen. Het gebouw, op een oppervlakte van 1.200 m², is 14.5 meter hoog. Het dak is uitgevoerd in doorzichtige folie waardoor er overdag geen extra verlichting nodig is. Er kunnen ook elektrische wagens opgeladen worden. >>

Partners