Openbaar onderzoek nieuwe stap in bouw RECUMO-installatie

Economie 22/03/2021 11:11:36

SCK CEN wil er samen met het Nationaal Instituut voor Radio-elementen (IRE) de hoogradioactieve restanten van de productie van medische radio-isotopen van het IRE zuiveren.

Lees hieronder verder   
Verwant

Aalsters ziekenhuis gebruikt als eerste in Benelux robot­assis­tentie

Onderzoek: minder dierproeven dankzij mini-organen

Robots zorgen voor nauwkeurige sturing van chirurgische katheters

Corona-sneltest van TU Eindhoven gaat Europees

UZ Brussel 4D CT-scanner maakt gerichtere diagnose en behandeling mogelijk

Data-analytische technieken voor beter interpreteren testuitslagen

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Onderhandelen met impact

Online

van 19/05/2021 tot 26/05/2021

Leiding geven op afstand

online via Zoom

van 20/05/2021 tot 25/05/2021

Intellectual property for growing businesses

EP&C webinar

donderdag 20 mei 2021

Functionele veiligheid volgens machinerichtlijn

Online cursus IE-net

van 1/06/2021 tot 10/06/2021

Patent Enforcement in Asia

3 Live webinars

van 1/06/2021 tot 15/06/2021

Jouw spreekstem

Online

van 2/06/2021 tot 23/06/2021

Keuze van de redactie

(6/5) AI-platform leidt tot sneller en beter voorraadbeheer

(5/5) imec.istart Fund krijgt stevige kapitaalinjectie

(4/5) Primeur: Elektrische terminaltrekker tankt waterstof uit mobiel tankstation

(3/5) Gerrit Jan Schaeffer volgt Ronnie Belmans op bij EngergyVille

(29/4) 30 bedrijven stappen in nieuw Vlaams energie- en klimaatproject

(28/4) Samenwerking rond waterstof in de luchtvaart op poten gezet

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Het IRE is een instelling van openbaar nut, die hoofdzakelijk actief is in de productie van medische radio-isotopen (voornamelijk molybdeen-99 en jodium-131).

Dat zijn radioactieve stoffen die worden gebruikt om kanker op te sporen en te behandelen. De stoffen zijn afkomstig van uraniumtargets die eerst door SCK CEN worden bestraald en nadien worden behandeld door het IRE.

De productie van de radio-isotopen laat echter radioactieve residuen achter. Die restanten worden opgeslagen op de site van het IRE in Fleurus, maar daar was de maximaal toegelaten opslagcapaciteit bijna bereikt. Als tussentijdse oplossing kreeg het IRE in 2019 de toelating om de maximale hoeveelheid uranium op zijn site beperkt te verhogen.

Dankzij het partnerschap dat SCK CEN en het IRE intussen hebben gesloten, is er nu ook een structurele oplossing gevonden voor de bestaande en toekomstige residuen. Het IRE zal de residuen van zijn productieproces met uraniumtargets naar SCK CEN brengen om er nog bruikbaar uranium uit te halen. Het uranium kan dan opnieuw worden gebruikt, bijvoorbeeld voor nieuwe targets, maar ook voor andere toepassingen. SCK CEN zal de radioactieve restanten zuiveren, waardoor de opgeslagen hoeveelheid slinkt.

Het RECUMO-project wordt uitgevoerd onder toezicht van het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC). Het FANC legt nucleaire veiligheids- en beveiligingsnormen op en controleert op de strikte naleving ervan. In het kader van de vergunningsprocedure voor de RECUMO-installatie gaat binnenkort een openbaar onderzoek van start in de gemeenten binnen een straal van 5 kilometer rondom de site van SCK CEN (Mol, Geel, Retie, Balen en Dessel).

In Nederland komt er geen openbaar onderzoek, maar het FANC zal de ANVS, zijn Nederlandse tegenhanger, en ook een aantal andere Nederlandse instanties wel informeren over het dossier, aangezien de site op slechts 20 kilometer van de grens met Nederland ligt.

In een volgende fase zullen de gemeenten de resultaten van het openbaar onderzoek samen met de adviezen van de schepencolleges bezorgen aan het FANC. Het dossier wordt vervolgens naar de bestendige deputatie van de provincie Antwerpen gestuurd voor advies. Daarna zal het FANC het dossier voor advies voorleggen aan de Wetenschappelijke Raad voor Ioniserende Stralingen. << (Guy Leysen) (foto: SCK CEN)

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Vorig jaar werd 42% van de bedrijven door cyberaanval getroffen

Uit het Cyber Readiness Report 2021 van verzekeraar Hiscox blijkt dat maar liefst 42% van Belgische bedrijven getroffen werden door één of meerdere cyberaanvallen.

Nieuwe technologieën voor recycleren van platinagroep-metalen uit afval

Het PLATIRUS-project, met onder meer VITO en KU Leuven, heeft elf technologieën ontwikkeld, waarvan er drie uitblonken door hoge efficiëntie, lage kosten en geringe milieueffecten.

Aalsters ziekenhuis gebruikt als eerste in Benelux robot­assis­tentie

De CorPath GRX, een robotarm ontwikkeld door Siemens Healthineers, stelt specialisten in staat om ingrepen in de bloedvaten preciezer en veiliger uit te voeren.

EP&C webinar: intellectual property for growing businesses

Waarom lukt het de ene startup om in korte tijd door te ontwikkelen tot een volwaardig bedrijf, terwijl een ander daar nooit in slaagt? Dat is één van de vragen waarop u een antwoord krijgt.

Aantal faillissements­uitspraken blijft algemeen laag

De afgelopen maand april noteerde Graydon 488 failliet verklaarde bedrijven (+44,4% tegenover 2020), maar slechts een fractie van wat in een normaal conjunctureel verloop mag verwacht worden

Licentieovereenkomst op patenten tussen Umicore en BASF

Umicore en BASF hebben een wederzijdse niet-exclusieve licentie­overeen­komst op patenten afgesloten die een brede waaier aan kathode­materialen en hun precursoren dekt.

Primeur: Elektrische terminaltrekker tankt waterstof uit mobiel tankstation

In het VIL-project Hydrolog wordt aangetoond hoe het overschakelen naar waterstof voor elektrisch zwaar transportmateriaal in de logistieke sector een haalbare kaart wordt.

Port of Antwerp weer iets duurzamer door verleddingsproject

Deze maand ronden Fluvius en Port of Antwerp een grootschalig verlichtingsproject in de Antwerpse haven af, waarbij 2.423 ‘gewone’ lampen vervangen werden door interactieve ledverlichting.

igus is nieuw lid van Profibus Nutzerorganisation

Profinet is 's werelds toonaangevende communicatie-oplossing op Ethernetbasis voor industriële automatisering (zelfs grote datavolumes worden snel en veilig overgedragen). Om het onderzoek naar de Profinet technologie in bewegende toepassingen te bevorderen is igus nu toegetreden tot de Profibus Nutzerorganisation e.V. als kabelspecialist.

Partners