Gebouw optimaal ontwerpen met kunstmatige intelligentie

Economie 25/03/2021 13:38:40

Bouwkundige Hèrm Hofmeyer van TU Eindhoven creëert ‘AI-versies’ van experts, die bij het ontwerpen van een gebouw een rol spelen en laat vervolgens het ontwerpproces virtueel plaatsvinden.

Lees hieronder verder   
Verwant

Gebouw optimaal ontwerpen met kunstmatige intelligentie

Infrabel gunt P&V Panels contracten na Europese aanbesteding

Unieke asfaltzonnecollector beschermt tegen sneeuw en ijzel

’s Werelds eerste hybride sondeertruck in gebruik genomen

Predictive twins oplossing voor uitdagingen in de bouw

VUB-onderzoeker test lichtgewicht gevelsysteem

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

The future of smart manufacturing with IIOT

Virtueel online event

donderdag 15 april 2021

Smart Electrical Grid & Heat Grid Buildings

Live Webinar

van 21/04/2021 tot 28/04/2021

CE-machinerichtlijn 2006-42-EG

Online cursus IE-net

van 27/04/2021 tot 6/05/2021

EPLAN Virtual Fair

Online

van 28/04/2021 tot 29/04/2021

Grand Paris Express

Live Webinar

dinsdag 4 mei 2021

Sensor+Test 2021

Online event

van 4/05/2021 tot 6/05/2021

Keuze van de redactie

(8/4) Eerste groene waterstoffabrieken North Sea Port in ontwerpfase

(7/4) Hugo Thienpont: ”Over fotonica en jong bloed” - topingenieur

(7/4) Elektronenmicroscopie maakt 20 keer snellere beeldvorming mogelijk

(6/4) UHasselt legt laatste hand aan diamantgebaseerde kwantummagnetometer

(1/4) Batterij krijgt hoge actieradius en snelle oplaadtijd

(31/3) Odysseusprogramma brengt 13 toponderzoekers naar Vlaanderen

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Met een nog altijd groeiende wereldbevolking neemt de behoefte aan goede woningen en gebouwen alleen maar toe. Daarbij moeten gebouwen energiezuinig zijn, lang meegaan, flexibel inzetbaar zijn, en dat alles met een steeds grotere schaarste aan grondstoffen.

TU Eindhoven werkt daarom – als enige in de wereld – aan het inzetten van AI om het ontwerpproces te simuleren. "Bij het ontwerpen van een gebouw zijn verschillende disciplines van invloed. Dat maakt het tot een heel moeilijk te vatten proces," aldus Hofmeyer.

"Voor elke discipline ontwikkelen we een stukje software dat zich voordoet als een persoon, een zogeheten AI agent. Gevoed met onder meer patroonherkenning, expertsystemen, rule mining en neurale netwerken, kan zo'n agent zelfstandig opereren in een ontwerpomgeving."

"Je begint bijvoorbeeld met een architect met een ruimtelijk ontwerp, met alleen wat vormen en lijnen. De AI agent voor het constructieve ontwerp gaat hiermee aan de slag en bepaalt waar muren, vloeren en balken komen," vervolgt Hofmeyer.

"Daarna kijkt de agent bouwfysica naar bijvoorbeeld isolatie, lichtinval en openingen. Deze AI agents gaan vervolgens met elkaar in de computer ‘de strijd aan’. Ze komen met tegenstrijdige ideeën en komen tot een compromis en een alternatief ruimtelijk ontwerp."

"Vervolgens komt de architect agent weer in beeld met eigen eisen, zoals een betere structuur van ruimten, of de eis dat de voordeur aan de straatzijde zit. Die gaat weer met de andere disciplines in gesprek om tot een beter ontwerp te komen. Deze cyclus vindt, net als in de praktijk, meerdere keren plaats, maar nu in de computer."

Hofmeyer: "Op dit moment komen hier al goede resultaten uit: constructies zijn realistisch, stabiel, en ze doen wat ze moeten doen. AI heeft aantoonbaar tot betere constructies geleid dan waar de mens toe in staat is. En we kunnen sinds kort gebouwvormen ontwerpen die ook echt architecten aanspreken."

"Uiteraard blijft het een versimpelde versie van de werkelijkheid. Zo ontbreken ‘zachtere elementen’ als esthetiek: hoe mooi is een gebouw? Zoiets is moeilijk te vangen in een rekenkundige aanpak. Daarom werken we ook mee aan projecten om AI te gebruiken voor creativiteit."

"Er wordt steeds vaker bezuinigd op de kosten van het ontwerpproces," stelt Hofmeyer. "Maar je kunt met een ontwerpproces dat honderdduizend euro meer kost, tot wel een miljoen euro besparen op het gebouw zelf. Als wij dus het ontwerpproces beter kunnen maken voor hetzelfde geld, win je snel veel aan de productkant." << (Lydia Heida) (foto: TU Eindhoven)

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Overmacht en corona - column

Ondernemers worden tijdens de pandemie steeds meer geconfronteerd met leveranciers die ‘overmacht’ inroepen. Hierdoor zouden contracten dan toch niet moeten uitgevoerd worden, of toch wel?

UHasselt legt laatste hand aan diamantgebaseerde kwantummagnetometer

Deze kwantummagnetometer van het UHasselt-studententeam OSCAR-QUBE krijgt een plaats in het ISS. Op de kubus rondom het toestel prijkt een kunstwerk van UHasselt-studente Daphne Box.

Nieuw decentraal aandrijfsysteem ontworpen voor transportbandtoepassingen

Met de Sinamics G115D presenteert Siemens een nieuw, compact en krachtig aandrijfsysteem, dat specifiek ontworpen werd voor horizontale transport­band­toepas­singen.

Belgische milieuprestaties krijgen compliment van OESO

De OESO doet in haar rapport Environmental Performance Review voor België aanbevelingen voor het afval-, materialen- en bodembeheer, en de transitie naar een circulaire economie.

SusPhos proces leidt uiteindelijk naar volledige circulariteit

Onderzoekers van de UvA hebben een belangrijke stap gezet op weg naar volledige circulariteit van fosfaat­recycling volgens het SusPhos proces, waarbij ook magnesium is terug te winnen.

Elektrische wagens met grote autonomie - artikel

Engineeringbedrijf Exypnos uit Kruibeke ontwikkelt kant-en-klare industriële installaties op maat voor de framing en verlijming van componenten met gegoten polyurethaan.

Tracering aardbeien Coöperatie Hoogstraten met visie en RFID

Coöperatie Hoogstraten hecht veel belang aan de traceerbaarheid van haar aardbeien doorheen de keten, maar met een 200-tal telers is dit proces logistiek gezien niet eenvoudig te realiseren.

Privacy-vriendelijke data-analyse technologieën in ontwikkeling

TNO roept overheidspartijen, bedrijven, commerciële technologiepartijen en kennisinstellingen op om gezamenlijk hiervoor Multi-Party Computation en Federated Learning in te zetten.

ABB breidt YuMi-cobotportfolio uit

ABB heeft haar portfolio van collaboratieve robots (cobots) uitgebreid met twee nieuwe cobotfamilies: GoFa en SWIFTI met een intuïtief ontwerp. Als aanvulling YuMi en Single Arm YuMi bieden de nieuwe cobots een hogere payload en hogere snelheden. ABB speelt met deze toename in kracht en snelheid in op vragen vanuit de markt. >>

Partners