Europees miljoenenproject ‘inspireert’ vooruitgang in fotonica

Bedrijfsnieuws 25/03/2021 15:12:25

Het H2020-gefinancierde project INSPIRE combineert onder meer de silicium­fotonica van imec en de pure-play foundry van SMART Photonics met de micro­transfer­print­techno­logie van X-Celeprint.

Lees hieronder verder   
Verwant

Water en quantummagneten: 2 keer dezelfde fysica

Ontwikkeling nieuwe technologie voor hyperspectrale camera’s

Sneak preview van het Eplan Platform 2022

Data leiden naar DNA verspaningsproces - artikel

Uitbouw internationale provider van total connectivity oplossingen

Tracering aardbeien Coöperatie Hoogstraten met visie en RFID

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Smart Electrical Grid & Heat Grid Buildings

Live Webinar

van 21/04/2021 tot 28/04/2021

CE-machinerichtlijn 2006-42-EG

Online cursus IE-net

van 27/04/2021 tot 6/05/2021

EPLAN Virtual Fair

Online

van 28/04/2021 tot 29/04/2021

Analyse van het machinepark

online seminarie: datagestuurde optimalisering van bediening en onderhoud

donderdag 29 april 2021

Grand Paris Express

Live Webinar

dinsdag 4 mei 2021

Sensor+Test 2021

Online event

van 4/05/2021 tot 6/05/2021

Keuze van de redactie

(15/4) Prototype voor fysiek internet in haven Antwerpen en Zeebrugge

(14/4) Eerste twee nieuwe KM3NeT-detectorlijnen geïnstalleerd

(13/4) Start-up maakt biobrandstoffen en polymeren uit CO2

(12/4) BYD installeert bladbatterijen in alle elektrische auto’s

(8/4) Eerste groene waterstoffabrieken North Sea Port in ontwerpfase

(7/4) Hugo Thienpont: ”Over fotonica en jong bloed” - topingenieur

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - De laatste jaren is het gebruik van fotonische apparatuur sterk toegenomen, met name als het gaat om toepassingen op het gebied van gegevensoverdracht. Deze fotonische apparaten zijn gebaseerd op materialen zoals silicium, siliciumnitride (SiN) en indiumfosfide (InP).

Deze apparaten kunnen veel impact hebben op gebieden zoals detectie. De toepassing is nu nog beperkt omdat diverse materialen moeten worden gecombineerd om aan prestatie-eisen te voldoen.

Zo vereisen hoogwaardige fibersensoren voor het monitoren van infrastructuur en het verwerken van microgolfsignalen in radarsystemen weinig ruis en geringe afname aan signaalsterkte.

Om de combinatie van deze hoogwaardige, zogenoemde III-V opto-elektronische materialen in fotonische apparaten te vergemakkelijken, ontwikkelt INSPIRE microtransferprinttechnologieën op waferschaal.

Bij microtransferprinten worden deeltjes eerst op een bronwafer gemaakt, waarna ze worden overgebracht op een doelwafer. Dit printconcept is ontwikkeld en wordt op grote schaal toegepast door projectpartner X-Celeprint op verschillende wafers en materialen.

Het INSPIRE-project richt zich op de volgende stap: het parallel printen van apparaten met nauwkeurige plaatsing, waarbij veel geïntegreerde apparaten tegelijk zijn te printen.

De INSPIRE microtransferprinttechnologie wordt gevalideerd voor drie gevallen: vezelsensoren voor het meten van spanning, belasting en temperatuur voor veiligheidsmonitoring aan boord van vliegtuigen, een fotonische radio-frequency pulsgenerator voor toepassing in radar en draadloze communicatie, en optische schakelaars voor energie-efficiënte datacentra.

Er zullen compacte versies van de III-V opto-elektronische componenten worden ontwikkeld, zodat ontwerpers dit platform kunnen gebruiken voor een breed scala van toepassingen.

INSPIRE combineert de pure-play foundry van TU/e-spinoff SMART Photonics en de pionier op het gebied van siliciumfotonica imec met de microtransferprinttechnologie van X-Celeprint.

Dit resulteert in ’s werelds eerste fabricageplatform dat de krachten van de twee meest bekende PIC-fabricageplatforms combineert. Er worden vooral methoden ontwikkeld voor de koppeling van SiN- en InP-processen, maar deze zijn ook te gebruiken voor fotonica op basis van silicium. << (Lydia Heida) (foto: TU Eindhoven)

Het consortium van het INSPIRE-project bestaat uit TU Eindhoven, imec, Thales, University of Cambridge, X-Celeprint, SMART Photonics en Amires. Het project heeft 5 miljoen euro financiering vanuit Horizon 2020 ontvangen. <<

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Data leiden naar DNA verspaningsproces - artikel

Eind vorig jaar organiseerde Sirris een masterclass rond het potentieel van datagebruik in de verspaning in het kader van Machining 4.0. Tom Jacobs van Sirris legt uit.

Logflow neemt intrek op O-Forty-site

Het bedrijf heeft onlangs het nieuwe hoofdkantoor op de O-Forty-site in Oostkamp in gebruik genomen. Met de investering gaat een prijskaartje van 6,5 miljoen euro gepaard.

Start-up maakt biobrandstoffen en polymeren uit CO2

D-CRBN, gegroeid uit de onderzoeksgroep PLASMANT van de UAntwerpen, splitst schadelijke CO2-moleculen op, om er onder meer biobrandstoffen en polymeren mee te maken.

Bosch Rexroth wint de Hermes Award 2021

De Hermes Award werd gisteren uitgereikt tijdens de Hannover Messe Digital Edition. Bosch Rexroth won met hun elektrische actuator die proceskleppen onder water kan aansturen.

On-demand 3D-printen nog niet vanzelfsprekend - artikel

Toen begin vorig jaar door de coronapandemie aanvoerlijnen vanuit het Verre Oosten stilvielen, kwam additive manufacturing in veel directiekamers op de agenda. Is 3D-printen een oplossing?

Promovendus ontwikkelt slimme ramen voor glastuinbouw

Omdat de hoeveelheid invallend licht zelfs in hightech kassen nog steeds erg lastig blijkt te regelen, ontwikkelde Gilles Timmermans ‘slimme ramen’ met een fluorescerende kleurstof.

BYD installeert bladbatterijen in alle elektrische auto’s

BYD gaat al zijn volledig elektrische personenauto’s leveren met de ultraveilige bladbatterijen van het merk dat de spijkerpenetratietest als teststandaard aangenomen.

Intracto Group gaat internationale tour op met overname Orangedotcom

Intracto Group versterkt zich met het Amsterdamse digital marketing agency Orangedotcom, waar een team van 30 digitale experts zich richt op het realiseren van digitale groei van klanten.

Typhoon heeft eigen 'DOME' in gebruik genomen

Dit nieuwe gebouw is een hoge opslaglocatie ingericht met rolbruggen en voldoende plaatsen voor stockage en laden en lossen. Het gebouw, op een oppervlakte van 1.200 m², is 14.5 meter hoog. Het dak is uitgevoerd in doorzichtige folie waardoor er overdag geen extra verlichting nodig is. Er kunnen ook elektrische wagens opgeladen worden. >>

Partners