Radiologische noodsituaties monitoren met drones

Economie 29/03/2021 13:13:46

Door in de toekomst ook drones in te schakelen, zullen kleinere gebieden, zoals specifieke percelen of bijvoorbeeld landbouwgronden, sneller in kaart kunnen worden gebracht.

Lees hieronder verder   
Verwant

Radiologische noodsituaties monitoren met drones

Slimme bolders verhogen veiligheid kaaimuren Port of Antwerp

20% Belgische bedrijfs- en overheidswebsites kwetsbaar voor cyberaanval

Nieuwe certificeringen maken Rockwell Automation ’cyberveiliger’

Kaspersky en Alias Robotics verbeteren bescherming van industriële robots

Siemens garandeert betrouwbare werking van brand­beveiligings­systemen

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

The future of smart manufacturing with IIOT

Virtueel online event

donderdag 15 april 2021

Smart Electrical Grid & Heat Grid Buildings

Live Webinar

van 21/04/2021 tot 28/04/2021

CE-machinerichtlijn 2006-42-EG

Online cursus IE-net

van 27/04/2021 tot 6/05/2021

EPLAN Virtual Fair

Online

van 28/04/2021 tot 29/04/2021

Grand Paris Express

Live Webinar

dinsdag 4 mei 2021

Sensor+Test 2021

Online event

van 4/05/2021 tot 6/05/2021

Keuze van de redactie

(8/4) Eerste groene waterstoffabrieken North Sea Port in ontwerpfase

(7/4) Hugo Thienpont: ”Over fotonica en jong bloed” - topingenieur

(7/4) Elektronenmicroscopie maakt 20 keer snellere beeldvorming mogelijk

(6/4) UHasselt legt laatste hand aan diamantgebaseerde kwantummagnetometer

(1/4) Batterij krijgt hoge actieradius en snelle oplaadtijd

(31/3) Odysseusprogramma brengt 13 toponderzoekers naar Vlaanderen

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - In radiologische noodsituaties levert de meetcel (CELMES) gegevens aan voor de evaluatiecel (CELEVAL), die de meetgegevens vervolgens interpreteert en op basis daarvan adviezen formuleert om bevolking en leefmilieu te beschermen tegen de mogelijke radiologische impact.

Twee partners van de meetcel, de Civiele Bescherming enerzijds en SCK CEN anderzijds, hebben onlangs allebei een oefening met drones uitgevoerd. Voor de test hebben ze een site nodig waar er effectief meetbare radioactiviteit aanwezig is, om de technische capaciteiten van hun toestellen en de interpretatie van meetgegevens te verbeteren.

Ze zijn eerst te voet over de site gegaan, met dezelfde detector die nadien aan de drone wordt gehangen. Op die manier kunnen ze verifiëren of de gemeten radioactiviteitswaarden vanop de grond en in de lucht overeenstemmen. Umicore stelt zijn site in Olen graag ter beschikking voor de dronemetingen van vandaag.

Het gekozen terrein is historisch radiologisch verontreinigd, door de vroegere radiumproductie van het voormalige Union Minière. Een bijkomend voordeel is dat de meetgegevens van de testvlucht achteraf ook bruikbaar zullen zijn in het kader van de toekomstige sanering van het terrein.

Geert Biermans, hoofd van de dienst Radiologisch Toezicht op het Grondgebied van het FANC: “Het grote voordeel van de dronemetingen is dat je veel gerichter kan gaan werken. Je kan de bodemstalen beperken tot die gebieden waar de dronemetingen hebben uitgewezen dat er effectief sprake is van verhoogde concentraties van radioactiviteit.” << (Guy Leysen) (foto: goce - 123RF)

ACHTERGROND
De radiologische meetcel van het Nationaal Crisiscentrum werkt onder coördinatie van het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) en bestaat uit een aantal technische en logistieke partners, waaronder de Civiele Bescherming(externe link), Defensie, het nucleair onderzoekscentrum SCK CEN, het Nationaal Instituut voor Radio-elementen (IRE) en het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV).

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Belgische milieuprestaties krijgen compliment van OESO

De OESO doet in haar rapport Environmental Performance Review voor België aanbevelingen voor het afval-, materialen- en bodembeheer, en de transitie naar een circulaire economie.

SusPhos proces leidt uiteindelijk naar volledige circulariteit

Onderzoekers van de UvA hebben een belangrijke stap gezet op weg naar volledige circulariteit van fosfaat­recycling volgens het SusPhos proces, waarbij ook magnesium is terug te winnen.

Elektrische wagens met grote autonomie - artikel

Engineeringbedrijf Exypnos uit Kruibeke ontwikkelt kant-en-klare industriële installaties op maat voor de framing en verlijming van componenten met gegoten polyurethaan.

Tracering aardbeien Coöperatie Hoogstraten met visie en RFID

Coöperatie Hoogstraten hecht veel belang aan de traceerbaarheid van haar aardbeien doorheen de keten, maar met een 200-tal telers is dit proces logistiek gezien niet eenvoudig te realiseren.

Privacy-vriendelijke data-analyse technologieën in ontwikkeling

TNO roept overheidspartijen, bedrijven, commerciële technologiepartijen en kennisinstellingen op om gezamenlijk hiervoor Multi-Party Computation en Federated Learning in te zetten.

Elia incubator stimuleert digitale innovatie

The Nest, de incubator van Elia Group, maakt het mogelijk voor medewerkers om digitale ideeën snel te ontwikkelen, om er prototypes van te maken en ze te testen in een sandboxomgeving.

Suez investeert 10 miljoen euro in nieuwe duurzame sorteerlijn

Om te voldoen aan de nieuwe milieu­regle­men­tering van de Vlaamse regering installeert afval­verwer­kend bedrijf Suez in de Gentse haven een nieuwe sorteerlijn, die 35% meer afval zal uitsorteren.

Ook in maart nog faillissementsdaling genoteerd

Vorig maand werd over 648 ondernemingen het faillissement uitgesproken: in vergelijking met de maand maart verleden jaar een daling met -34,0%. Voor het eerste kwartaal een daling met 44,3%.

ABB breidt YuMi-cobotportfolio uit

ABB heeft haar portfolio van collaboratieve robots (cobots) uitgebreid met twee nieuwe cobotfamilies: GoFa en SWIFTI met een intuïtief ontwerp. Als aanvulling YuMi en Single Arm YuMi bieden de nieuwe cobots een hogere payload en hogere snelheden. ABB speelt met deze toename in kracht en snelheid in op vragen vanuit de markt. >>

Partners