Batterij krijgt hoge actieradius en snelle oplaadtijd

Bedrijfsnieuws 1/04/2021 14:14:15

Het EU-onderzoeksproject LIBERTY ontwikkelt een batterij voor een elektrische auto met een actieradius tot 500 kilometer, een ultrasnelle oplaadtijd en een levensduur tot 20 jaar.

Lees hieronder verder   
Verwant

De Vlaamse Waterweg laat 10 walstroomkasten installeren

Nieuwe techniek voor depositie van diverse halfgeleiders in één laag

Joint venture met DEME gaat Japanse offshore windparken bouwen

BYD installeert bladbatterijen in alle elektrische auto’s

Elia Group lanceert verbeterd Inside Information Platform

Elia incubator stimuleert digitale innovatie

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Smart Electrical Grid & Heat Grid Buildings

Live Webinar

van 21/04/2021 tot 28/04/2021

CE-machinerichtlijn 2006-42-EG

Online cursus IE-net

van 27/04/2021 tot 6/05/2021

EPLAN Virtual Fair

Online

van 28/04/2021 tot 29/04/2021

Analyse van het machinepark

online seminarie: datagestuurde optimalisering van bediening en onderhoud

donderdag 29 april 2021

Grand Paris Express

Live Webinar

dinsdag 4 mei 2021

Sensor+Test 2021

Online event

van 4/05/2021 tot 6/05/2021

Keuze van de redactie

(15/4) Prototype voor fysiek internet in haven Antwerpen en Zeebrugge

(14/4) Eerste twee nieuwe KM3NeT-detectorlijnen geïnstalleerd

(13/4) Start-up maakt biobrandstoffen en polymeren uit CO2

(12/4) BYD installeert bladbatterijen in alle elektrische auto’s

(8/4) Eerste groene waterstoffabrieken North Sea Port in ontwerpfase

(7/4) Hugo Thienpont: ”Over fotonica en jong bloed” - topingenieur

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - In dit project gaan 16 Europese partners, waaronder Flanders Make, een batterij ontwikkelen die een elektrisch voertuig dezelfde levensduur biedt als voertuigen met een verbrandingsmotor.

Dit is een grote stap voorwaarts, aangezien de huidige accu's doorgaans een kortere levensduur hebben van maximaal 10 jaar of 150.000 kilometer. Om de haalbaarheid van de LIBERTY-innovaties aan te tonen, zal Mercedes-Benz AG de ontwikkelde accu in één van zijn elektrische voertuigen integreren.

Ook wordt in het project rekening gehouden met een tweede leven voor de accu's. In situaties waarin de eisen ten aanzien van snel opladen, gewicht en energiedichtheid minder belangrijk blijken, kunnen de accu's een andere bestemming krijgen. Bijvoorbeeld om een fotovoltaïsch park te ondersteunen of om de energie op te slaan die wordt opgewekt in de zonnepanelen van een gebouw.

In het LIBERTY project ontwikkelen partners een nieuw batterij-systeem door middel van slimme combinaties en de implementatie van innovaties zoals:

  • Een compact en veilig batterijpakket, gebaseerd op cellen met hoge energiedensiteit en een lichte, crashbestendige behuizing.
  • Een veelzijdig batterijbeheersysteem dat resulteert in optimale prestaties en veiligheid gedurende de totale levensduur van het systeem (eerste en tweede leven).
  • Zeer nauwkeurige statusschatters die snel opladen mogelijk maken, de actieradius en levensduur vergroten en ultieme veiligheid en diagnostiek garanderen.
  • Een innovatief thermisch beheerssysteem dat de veiligheid waarborgt en degradatie van de batterij tijdens het snelladen voorkomt.
  • Ontwerp van een (semi-)geautomatiseerde ontmantelingsprocedure voor batterijen, waardoor de kosten van recycling en hergebruik worden verminderd.
  • Ontwikkeling van toekomstbestendige testprotocollen voor gestandaardiseerde EV-veiligheids- en prestatietests.

Flanders Make is verantwoordelijk voor de volgende taken in het project:
  • Leidinggevende partner voor de ontwikkeling van het testplan, inclusief elektrische, thermische, mechanische, prestatie- en veiligheidsgerelateerde tests.
  • Uitvoeren van evaluaties van functionele veiligheid en totale eigendomskosten.
  • Onderzoek naar de hybride aanpak (combinatie van testen en voorspellingsmodellen) voor de versnelde levensduurtesten.
  • Leidende partner van werkpakket 6: Integratie, testen en conceptvalidatie op cel-, celstack-, batterijsysteem- en EV-niveau. Dit omvat het uitvoeren van vermogens- en duurzaamheidstesten op de modules en het volledige batterijpakket, en de eindverantwoordelijkheid voor alle andere tests en de integratie en validatie van het batterijpakket in het demonstratievoertuig.

Partners in het project zijn onder meer CLEPA, Diehl Controls, Hutchinson, Infineon, Mercedes-Benz, NXP, Valeo, Accurec, Virtual Vehicle Research, Flanders Make, Fraunhofer-IISB, Mondragon Unibertsitatea en BRING. << (Lydia Heida) (foto: Flanders Make)

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Data leiden naar DNA verspaningsproces - artikel

Eind vorig jaar organiseerde Sirris een masterclass rond het potentieel van datagebruik in de verspaning in het kader van Machining 4.0. Tom Jacobs van Sirris legt uit.

Logflow neemt intrek op O-Forty-site

Het bedrijf heeft onlangs het nieuwe hoofdkantoor op de O-Forty-site in Oostkamp in gebruik genomen. Met de investering gaat een prijskaartje van 6,5 miljoen euro gepaard.

Start-up maakt biobrandstoffen en polymeren uit CO2

D-CRBN, gegroeid uit de onderzoeksgroep PLASMANT van de UAntwerpen, splitst schadelijke CO2-moleculen op, om er onder meer biobrandstoffen en polymeren mee te maken.

Bosch Rexroth wint de Hermes Award 2021

De Hermes Award werd gisteren uitgereikt tijdens de Hannover Messe Digital Edition. Bosch Rexroth won met hun elektrische actuator die proceskleppen onder water kan aansturen.

On-demand 3D-printen nog niet vanzelfsprekend - artikel

Toen begin vorig jaar door de coronapandemie aanvoerlijnen vanuit het Verre Oosten stilvielen, kwam additive manufacturing in veel directiekamers op de agenda. Is 3D-printen een oplossing?

Promovendus ontwikkelt slimme ramen voor glastuinbouw

Omdat de hoeveelheid invallend licht zelfs in hightech kassen nog steeds erg lastig blijkt te regelen, ontwikkelde Gilles Timmermans ‘slimme ramen’ met een fluorescerende kleurstof.

BYD installeert bladbatterijen in alle elektrische auto’s

BYD gaat al zijn volledig elektrische personenauto’s leveren met de ultraveilige bladbatterijen van het merk dat de spijkerpenetratietest als teststandaard aangenomen.

Intracto Group gaat internationale tour op met overname Orangedotcom

Intracto Group versterkt zich met het Amsterdamse digital marketing agency Orangedotcom, waar een team van 30 digitale experts zich richt op het realiseren van digitale groei van klanten.

Typhoon heeft eigen 'DOME' in gebruik genomen

Dit nieuwe gebouw is een hoge opslaglocatie ingericht met rolbruggen en voldoende plaatsen voor stockage en laden en lossen. Het gebouw, op een oppervlakte van 1.200 m², is 14.5 meter hoog. Het dak is uitgevoerd in doorzichtige folie waardoor er overdag geen extra verlichting nodig is. Er kunnen ook elektrische wagens opgeladen worden. >>

Partners