ATLAS-detector maakt betere inschatting van zelfkoppeling higgsdeeltje

Onderzoek & Wetenschap 2/04/2021 8:08:33

De detector maakte een tweemaal betere schatting van zelfkoppeling van het higgsdeeltje. Deze gevoeligheid is de basis voor de manier waarop deeltjes massa krijgen via het Higgsmechanisme.

Lees hieronder verder   
Verwant

ATLAS onderzoekt verval van higgsdeeltjes naar charm-quarks

Het Centre Spatial de Liège groeit

Onderzoek naar de bronnen van gammastraling

Aerospacelab lanceert satelliet met nieuwe generatie zonnepanelen

Methanol gevonden in warme planeetvormende schijf

Michaël Gillon laureaat van de Francqui-prijs 2021

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Additive Manufacturing Insights

Online Flam3D webinar

dinsdag 15 juni 2021

Kennismanagement

online via Zoom

van 17/06/2021 tot 24/06/2021

Samenwerken met BIM - Stadhuis Roeselare

Online ORI webinar

maandag 21 juni 2021

Automatica Sprint

Messe München

van 22/06/2021 tot 24/06/2021

Waterstofconferentie Vlaanderen

Antwerpen

dinsdag 22 juni 2021

StocExpo

Antwerp Expo

van 29/06/2021 tot 1/07/2021

Keuze van de redactie

(10/6) Vlaams onderzoeksschip goedgekeurd voor gestandaardiseerde metingen CO2

(9/6) Port of Antwerp maakt eerste kandidaten voor NextGen District bekend

(7/6) Maakt of kraakt de pandemie nu carrières van techvrouwen? - artikel

(7/6) Umicore benoemt Mathias Miedreich tot nieuwe CEO

(3/6) Primeur: eerste multimodaal waterstoftankstation geopend in Antwerpen

(2/6) Ontwikkeling waterstof- en CO2-backbone in North Sea Port

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Fysici van ATLAS maakten onlangs nieuwe metingen bekend van het gelijktijdig ontstaan van twee higgsdeeltjes bij botsingen van protonen in de LHC-versneller. Zulke dubbelprocessen zijn nog eens een factor duizend zeldzamer dan het ontstaan van een enkel higgsdeeltje.

Door meer metingen te verzamelen en met nieuwe analysetechnieken is het nieuwe resultaat ongeveer tweemaal zo scherp als de vorige schatting van ATLAS uit 2018. Er is geen aanwijzing dat de simpelste vorm van het Higgsmechanisme niet juist is, maar de grootte van een mogelijke afwijking is wel sterk ingedamd.

In 2012 namen ATLAS en het zusterexperiment CMS op CERN voor het eerst het ontstaan van het higgsdeeltje waar. Inmiddels worden ook paren higgsdeeltjes gezien, verraden door de deeltjes waarin die vervolgens uiteenvallen.

Voor het nieuwe resultaat bekijkt ATLAS het verval van higgsparen naar twee bottom-quarks en twee fotonen. Uit metingen is af te leiden hoe vaak twee higgsdeeltjes samen ontstaan in hetzelfde punt.

Deze zogeheten zelfkoppeling verraadt in detail de manier waarop volgens de theorie van onder meer Peter Higgs deeltjes massa kunnen hebben.

In het gangbare Standaardmodel van de deeltjeswereld hebben elementaire deeltjes geen massa. Dat gebeurt pas door toedoen van een universeel higgsveld, dat het hele universum omvat. Deeltjes zijn zwaar als ze veel van dat veld voelen, en lichter als dat minder is.

Hoe dat precies gebeurt, hangt af van de zogeheten higgspotentiaal: een energiefunctie die ongeveer de vorm heeft van een Mexicaanse hoed met een hoge punt en een lagere rand eromheen.

Het idee is dat bij de oerknal het universum in de punt zit, waar deeltjes geen verschillende massa hebben. Massa krijgen ze pas als het universum van de wankele positie in de centrale punt naar een decentrale plek in de rand is geschoven.

Het mechanisme dat in de jaren '70 door Higgs en anderen werd bedacht, gaat uit van een simpele paraboolvorm voor de hoed. Met de metingen van de zelfkoppeling is na te gaan of de werkelijkheid echt zo simpel is.

Onderzoekers van CERN richten zich de komende maanden op het combineren van dit specifieke verval van een higgspaar met nog andere vervalmogelijkheden die ook bij ATLAS worden bestudeerd.

Om de higgs-zelfkoppeling echt scherp in beeld te krijgen is het wachten op de verdere verbeteringen aan de LHC-versneller, die op termijn tienmaal zo intensief botsingen gaat produceren.

In deze high-luminosity LHC, die na 2027 in bedrijf komt, kan het extreem zeldzame proces steeds beter in beeld worden gebracht en bestudeerd. << (Lydia Heida) (foto: Nikhef)

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Vlaams onderzoeksschip goedgekeurd voor gestandaardiseerde metingen CO2

ICOS, het ‘Integrated Carbon Observation System’, kende 12 extra meetstations voor broeikasgassen dit label toe, waaronder het Vlaamse onderzoeksschip Simon Stevin.

ATLAS onderzoekt verval van higgsdeeltjes naar charm-quarks

Op de onlangs gehouden LHCP2021 conferentie voor fysica is bekendgemaakt dat die koppeling niet meer dan 8,5 keer groter kan zijn dan de waarde die het Standaardmodel voorspelt.

Taipro: klein maar fijn groeit - artikel

Taipro (Tailored Microsystems Improving your Product) ontwikkelt microsystemen op maat van de processen van de klant. De Luikse chipverpakker zet resoluut in op groei en trekt naar Verviers.

Port of Antwerp maakt eerste kandidaten voor NextGen District bekend

Vorig jaar oktober werd de eerste ronde gelanceerd van een marktbevraging voor het NextGen District, de voormalige site van General Motors in het havengebied.

Colt en NorthC Datacenters bundelen krachten

Klanten krijgen nu onder meer toegang tot voor 100+ Gbps geoptimaliseerde verbindingen en de op SDN gebaseerde netwerkservices die deel uitmaken van het On Demand-aanbod van Colt.

Bosch chipfabriek volledig geconnecteerd en aangestuurd door AI

Dankzij sterk geautomatiseerde, volledig geconnecteerde machines en geïntegreerde processen, samen met AI-methoden is de vestiging in Dresden een slimme fabriek en een Industrie 4.0 pionier.

Enperas-software voor ecologische voetafdruk bouwmaterialen

Deze spin-off van VITO en EnergyVille ontwikkelt software waarmee bedrijven zelf een levenscyclusanalyse kunnen maken van bouwmaterialen om concreet de milieukosten te becijferen.

Nieuwe inspiratiegids moet scholen inspireren bij hun Digisprong

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts en Peter Demuynck van Agoria Vlaanderen hebben de nieuwe inspiratiegids Edtech voorgesteld als hulpmiddel voor scholen rond digitalisering.

AI-functionaliteit voor Kontron KBox A-203-AI-GC

Kontron gaat zijn AI-platform ook beschikbaar stellen als een KBox-pc op basis van een Intel Atom x7-E3950-processor. De KBox is gebruiksklaar en kan direct geïntegreerd worden in bestaande X86-landschappen om snel en efficiënt eigen toepassingsscenario's rond Machine Learning en Artificial Intelligence te implementeren. >>

Partners