ATLAS-detector maakt betere inschatting van zelfkoppeling higgsdeeltje

Onderzoek & Wetenschap 2/04/2021 8:08:33

De detector maakte een tweemaal betere schatting van zelfkoppeling van het higgsdeeltje. Deze gevoeligheid is de basis voor de manier waarop deeltjes massa krijgen via het Higgsmechanisme.

Lees hieronder verder   
Verwant

Airbus en TNO ontwikkelen laser­communicatie­terminal voor vliegtuigen

UHasselt legt laatste hand aan diamantgebaseerde kwantummagnetometer

ATLAS-detector maakt betere inschatting van zelfkoppeling higgsdeeltje

Astronomen brengen spinrag van kosmisch web in kaart

Bewijst CERN LHCb-experiment bestaan vijfde natuurkracht?

VUB-radiotechnologie zoekt naar kosmische neutrino’s op Antarctica

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

The future of smart manufacturing with IIOT

Virtueel online event

donderdag 15 april 2021

Smart Electrical Grid & Heat Grid Buildings

Live Webinar

van 21/04/2021 tot 28/04/2021

CE-machinerichtlijn 2006-42-EG

Online cursus IE-net

van 27/04/2021 tot 6/05/2021

EPLAN Virtual Fair

Online

van 28/04/2021 tot 29/04/2021

Grand Paris Express

Live Webinar

dinsdag 4 mei 2021

Sensor+Test 2021

Online event

van 4/05/2021 tot 6/05/2021

Keuze van de redactie

(8/4) Eerste groene waterstoffabrieken North Sea Port in ontwerpfase

(7/4) Hugo Thienpont: ”Over fotonica en jong bloed” - topingenieur

(7/4) Elektronenmicroscopie maakt 20 keer snellere beeldvorming mogelijk

(6/4) UHasselt legt laatste hand aan diamantgebaseerde kwantummagnetometer

(1/4) Batterij krijgt hoge actieradius en snelle oplaadtijd

(31/3) Odysseusprogramma brengt 13 toponderzoekers naar Vlaanderen

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Fysici van ATLAS maakten onlangs nieuwe metingen bekend van het gelijktijdig ontstaan van twee higgsdeeltjes bij botsingen van protonen in de LHC-versneller. Zulke dubbelprocessen zijn nog eens een factor duizend zeldzamer dan het ontstaan van een enkel higgsdeeltje.

Door meer metingen te verzamelen en met nieuwe analysetechnieken is het nieuwe resultaat ongeveer tweemaal zo scherp als de vorige schatting van ATLAS uit 2018. Er is geen aanwijzing dat de simpelste vorm van het Higgsmechanisme niet juist is, maar de grootte van een mogelijke afwijking is wel sterk ingedamd.

In 2012 namen ATLAS en het zusterexperiment CMS op CERN voor het eerst het ontstaan van het higgsdeeltje waar. Inmiddels worden ook paren higgsdeeltjes gezien, verraden door de deeltjes waarin die vervolgens uiteenvallen.

Voor het nieuwe resultaat bekijkt ATLAS het verval van higgsparen naar twee bottom-quarks en twee fotonen. Uit metingen is af te leiden hoe vaak twee higgsdeeltjes samen ontstaan in hetzelfde punt.

Deze zogeheten zelfkoppeling verraadt in detail de manier waarop volgens de theorie van onder meer Peter Higgs deeltjes massa kunnen hebben.

In het gangbare Standaardmodel van de deeltjeswereld hebben elementaire deeltjes geen massa. Dat gebeurt pas door toedoen van een universeel higgsveld, dat het hele universum omvat. Deeltjes zijn zwaar als ze veel van dat veld voelen, en lichter als dat minder is.

Hoe dat precies gebeurt, hangt af van de zogeheten higgspotentiaal: een energiefunctie die ongeveer de vorm heeft van een Mexicaanse hoed met een hoge punt en een lagere rand eromheen.

Het idee is dat bij de oerknal het universum in de punt zit, waar deeltjes geen verschillende massa hebben. Massa krijgen ze pas als het universum van de wankele positie in de centrale punt naar een decentrale plek in de rand is geschoven.

Het mechanisme dat in de jaren '70 door Higgs en anderen werd bedacht, gaat uit van een simpele paraboolvorm voor de hoed. Met de metingen van de zelfkoppeling is na te gaan of de werkelijkheid echt zo simpel is.

Onderzoekers van CERN richten zich de komende maanden op het combineren van dit specifieke verval van een higgspaar met nog andere vervalmogelijkheden die ook bij ATLAS worden bestudeerd.

Om de higgs-zelfkoppeling echt scherp in beeld te krijgen is het wachten op de verdere verbeteringen aan de LHC-versneller, die op termijn tienmaal zo intensief botsingen gaat produceren.

In deze high-luminosity LHC, die na 2027 in bedrijf komt, kan het extreem zeldzame proces steeds beter in beeld worden gebracht en bestudeerd. << (Lydia Heida) (foto: Nikhef)

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Belgische milieuprestaties krijgen compliment van OESO

De OESO doet in haar rapport Environmental Performance Review voor België aanbevelingen voor het afval-, materialen- en bodembeheer, en de transitie naar een circulaire economie.

SusPhos proces leidt uiteindelijk naar volledige circulariteit

Onderzoekers van de UvA hebben een belangrijke stap gezet op weg naar volledige circulariteit van fosfaat­recycling volgens het SusPhos proces, waarbij ook magnesium is terug te winnen.

Elektrische wagens met grote autonomie - artikel

Engineeringbedrijf Exypnos uit Kruibeke ontwikkelt kant-en-klare industriële installaties op maat voor de framing en verlijming van componenten met gegoten polyurethaan.

Tracering aardbeien Coöperatie Hoogstraten met visie en RFID

Coöperatie Hoogstraten hecht veel belang aan de traceerbaarheid van haar aardbeien doorheen de keten, maar met een 200-tal telers is dit proces logistiek gezien niet eenvoudig te realiseren.

Privacy-vriendelijke data-analyse technologieën in ontwikkeling

TNO roept overheidspartijen, bedrijven, commerciële technologiepartijen en kennisinstellingen op om gezamenlijk hiervoor Multi-Party Computation en Federated Learning in te zetten.

Elia incubator stimuleert digitale innovatie

The Nest, de incubator van Elia Group, maakt het mogelijk voor medewerkers om digitale ideeën snel te ontwikkelen, om er prototypes van te maken en ze te testen in een sandboxomgeving.

Suez investeert 10 miljoen euro in nieuwe duurzame sorteerlijn

Om te voldoen aan de nieuwe milieu­regle­men­tering van de Vlaamse regering installeert afval­verwer­kend bedrijf Suez in de Gentse haven een nieuwe sorteerlijn, die 35% meer afval zal uitsorteren.

Ook in maart nog faillissementsdaling genoteerd

Vorig maand werd over 648 ondernemingen het faillissement uitgesproken: in vergelijking met de maand maart verleden jaar een daling met -34,0%. Voor het eerste kwartaal een daling met 44,3%.

ABB breidt YuMi-cobotportfolio uit

ABB heeft haar portfolio van collaboratieve robots (cobots) uitgebreid met twee nieuwe cobotfamilies: GoFa en SWIFTI met een intuïtief ontwerp. Als aanvulling YuMi en Single Arm YuMi bieden de nieuwe cobots een hogere payload en hogere snelheden. ABB speelt met deze toename in kracht en snelheid in op vragen vanuit de markt. >>

Partners