Hannover Messe Digital Edition - preview

Plant & Factory 2/04/2021 8:40:52

De organisatoren van de Hannover Messe hadden op een fysieke beurs gehoopt. Maar uiteindelijk loopt ze dit jaar toch volledig digitaal, van 12-16 april, met Indonesië als het partnerland.

Lees hieronder verder   
Verwant

Sensor + Test digitaal 2021 staat in de startblokken

Bosch Rexroth wint de Hermes Award 2021

Hannover Messe Digital Edition - preview

Conferentie-programma van digitale Hannover Messe gekend

VDW plant in 2022 nieuwe vakbeurs rond slijptechnologie

Ook in 2021 nog digitale editie van Sensor+Test

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Onderhandelen met impact

Online

van 19/05/2021 tot 26/05/2021

Leiding geven op afstand

online via Zoom

van 20/05/2021 tot 25/05/2021

Intellectual property for growing businesses

EP&C webinar

donderdag 20 mei 2021

Functionele veiligheid volgens machinerichtlijn

Online cursus IE-net

van 1/06/2021 tot 10/06/2021

Patent Enforcement in Asia

3 Live webinars

van 1/06/2021 tot 15/06/2021

Jouw spreekstem

Online

van 2/06/2021 tot 23/06/2021

Keuze van de redactie

(11/5) 3D-printen als basis voor nieuwe diagnostische testen

(10/5) Borealis en Qpinch starten revolutionaire warmte­recuperatie-eenheid op

(6/5) AI-platform leidt tot sneller en beter voorraadbeheer

(5/5) imec.istart Fund krijgt stevige kapitaalinjectie

(4/5) Primeur: Elektrische terminaltrekker tankt waterstof uit mobiel tankstation

(3/5) Gerrit Jan Schaeffer volgt Ronnie Belmans op bij EngergyVille

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - We zijn ervan overtuigd dat we na de pandemie een hybride Messe overhouden”, zei CEO Jochen Köckler, die in de digitale editie van het kennis- en netwerkplatform voor industrie, energie en logistiek een format ziet dat beter is dan gewoon niks te doen.

De organisator verwacht een duizendtal digitale exposanten en vele duizenden virtuele bezoekers. Toonaangevende thema’s zijn onder meer digitale platforms, Industrie 4.0, IT-beveiliging, CO2-neutrale productie, AI, lichtgewicht constructie en Logistiek 4.0.

Conferentieprogramma ontbreekt niet
Bezoekers hebben in de EXPO-zone direct toegang tot de productoverzichten van exposanten en specifieke oplossingen aan de hand van best-case applicaties, videohandleidingen, livestreams en kunnen in interactie gaan met videochats. Conferenties en forums maken het programma compleet. Het conferentieprogramma begint op maandag 12 april. De impact van corona op globalisering? Welke rol speelt Europa in de wereld? De transatlantische betrekkingen na Trump?


Karlsruhe Institute of Technology (KIT) vond inspiratie bij de witte Cyphochilus insulanus-kever voor zijn procedé om een fel witte pigmentloze folie te produceren die zowat overal opgekleefd kan worden. (Foto KIT)

Van dinsdag tot donderdag ligt de focus op technologische innovaties en oplossingen. De rol van AI in de industrie? Hoe leveren data meerwaarde op? Het potentieel van waterstof? Presentatoren zijn onder meer Toby Walsh (artificiële intelligentie), Eugene Kaspersky (Kaspersky Lab) en Claudia Kempfert (economische expert in energieonderzoek en milieubescherming). Op vrijdag 16 april vindt het carrièrecongres WomenPower plaats onder het motto 'RESET.RETHINK.RESTART’ met workshops, paneldiscussies en nieuwe netwerk-oplossingen.

Connectoren, edge, IoT
Tijdens de ook al digitale preview beklemtoonde Harting (sterk in connectoren) het samengaan van modulariteit, autonomie en de digital twin om tot samenwerking en co-creatie te komen. Het wees naar het industriële partnernetwerk initiatief dat ‘single pair Ethernet’ promoot om efficiëntere connectiviteitsoplossingen te bieden. “85% van de big data projecten faalt”, aldus Michael Britzger, sr manager IIoT Engineering & Innovation bij Emerson dat ervoor pleit IIoT-projecten dicht bij de machine te beginnen, op de edge, met ‘little data’.

Die informatie kan vrijwel onmiddellijk leiden tot minder downtime en een hogere efficiëntie. Maar het voordeel is pas écht interessant als al die ‘kleine data’ in één IoT-platform geïntegreerd worden. Het bedrijf pakt uit met PACEdge 2.0 dat precies daarvoor moet zorgen. De German Edge Cloud (GEC), dat deel is van de Friedhelm Loh Group waaronder ook kastenbouwer Rittal, is een fusie van drie ‘edge’ start-ups met 120 mensen dat zijn ONCITE Open Edge Computing Platform zal toelichten. In Rittal’s fabriek in Haiger bewaakt het de productie van 250 genetwerkte machines met 200.000 datapunten die dagelijks 18 tera aan data spuien. Die loopt over 5G en een private cloud.


De ‘BionicSwift’ van Festo heeft individuele kunstveren en vliegt autonoom. Dankzij een indoor-GPS doet die dat ook in zwerm. Een lust voor het oog. (Foto Festo)

Robots
Kuka wil dat robots bedienen kinderspel wordt. Met een intuïtief makkelijke bediening moeten robots mainstream worden, net zoals dat met laptops ging. Maar dat vergt een netwerk van producenten en dienstverleners. Kuka licht op de Messe een tip van de sluier en biedt een inkijk in dat ecosysteem in wording. Ook robots leden onder corona maar de pandemie biedt tegelijk kansen tot automatiseren, bijvoorbeeld in het behandelen van Covid testen of het terughalen van productie uit lagere loonlanden. Op de beurs zal het bedrijf het ook hebben over cobots en de gebruikerservaring … maar tot dan houdt het de lippen op elkaar.

Igus focuste met de kreet ‘Robot to go’ op ‘low cost automation’, en meer bepaald op zijn volledig geïntegreerde motoras die de klant/machinebouwer vlot in eigen toepassingen kan inbouwen. De motor heeft metalen en kunststoffen componenten, wat hem licht en prijstoegankelijk maakt. Als voorbeeld een scada-robot. Twee jaar geleden showde Igus voor het eerst zijn zwarte kunststoffen Rebel cobot die een last van 2 kg kan verzetten. Nu zal hij in de herfst te koop aangeboden worden voor minder dan 3.000 euro. Igus voelde een groeiende vraag in cafés, restaurants en grootkeukens en andere werkplaatsen die met de Covid pandemie onder druk kwamen. Denk aan contactloos bedienen door servicerobots.

Biomimetische vogels
Festo bouwde een eigen exporuimte en toonde er zijn Productivity Master. Deze productielijn voor gepersonaliseerde USB-sticks danst op de slappe koord van automatiseren voor massaproductie van geïndividualiseerde producten. Klantengegevens worden via de cloud binnengehaald, verwerkt op de machine die op haar beurt productie-gegevens terugstuurt naar de cloud. Alles automatisch. Zo hoeven er in tijden van pandemieën minder mensen rond de machines te staan.

Klantenbezoek, documentatie, handleidingen … het kan allemaal duurzamer via de site en de cloud. Festo, traditioneel sterk in pneumatiek, stelt zich tegenwoordig technologieneutraal op. Afhankelijk van de toepassing kan men de oplossing kiezen die bijvoorbeeld het minste energie verbruikt. EtherCAT, IO- Link, OPC UA … “We hebben het allemaal.” Steevast showt Festo ook het resultaat van een inspirerend biomimetisch researchproject. Deze keer de ‘Bionic-Swift’, een ‘witte vogel’ met individuele kunstveren die autonoom vliegt en, met een indoor-GPS, dat ook doet in zwerm.

1,2 ton blokijs per dag
Ziehl-Abegg pakt uit met de Icemaker. Op dit ogenblik loopt de ijsblokkenmachine proef bij lokale Indonesische vissers. ILK Dresden engineerde de installatie die op zonnepanelen loopt en 200 kg tot 1,2 ton blokijs per dag kan produceren. Ten minste de helft van het jaar wordt een productie van één ton/daags voorzien, wat 245 ton per jaar oplevert in de tropen. Dat lukt dankzij de hoge efficiëntie van de verschillende onderdelen. De frequentiegestuurde 1,85 kW motor (IE5 klasse) loopt er op 25,2 kW zonnepanelen, goed voor tot 650 V gelijkstroom, rechtstreeks aangestuurd. Het energiebeheer van de blokijsmachine volgt de dynamica van de zon.

Ziehl-Abegg zorgde voor de efficiënte ECblue owlet fan met bionisch design dat de vleugel van een uil nabootst. Deze ventilator komt in een kader met bijzondere conische vorm. Die combinatie zorgt mee voor de hoge efficiëntie. BITZER’s variable speed drive compressor loopt op R290 Musicool (Pertamina) koelmiddel. Energieoverschotten gaan niet naar batterijen maar naar een 3 m3 grote thermische opslag (pekel).

Een klein 240 Ah-accusysteem (BAE Batterien) voedt ’s nachts enkele hulpcomponenten (pompen). Het systeem vergt 98 kWhel per ton ijsblokken (vergeleken met 130 kWhel voor doorsnee systemen in Indonesië) en dat helemaal off-grid en zelfvoorzienend. De investering zou zich op zo’n twee jaar terugbetalen. Andere projectpartners waren REC Solar, ATW Solar, Studer en Omron. Er zouden plannen zijn voor een 800-tal machines/jaar, voor Indonesië alleen al. Het land is de tweede grootste visproducent ter wereld. Het Indonesische Selaras Mandiri Tehnik (AIREF) bouwt de Icemaker.


In Indonesië loopt een machine die tot 1,2 ton blokijs per dag kan produceren op fotovoltaïsche cellen. Ziehl- Abegg leverde voor de koeling de fans die de veren van een uil nabootsen. (Foto Ziehl-Abegg)

Folie die licht sterk verstrooit
Bij Karlsruhe Institute of Technology (KIT) ontwikkelde professor Hendrik Hölscher en zijn biomimetische oppervlaktetechniekenteam aan het Institute of Microstructure Technology (IMT) een proces dat uiterst dunne polymeerfolie maakt dat het licht zo sterk verstrooit dat er enkel nog een fel wit oppervlak zichtbaar is. De 9 µm dunne folie reflecteert meer dan 57% van het invallend licht. Dat kan met een dikkere folie naar 80 tot 90% opgetrokken worden.

De folie is goedkoop, wordt in één stap geproduceerd en je kan er van alles (ook meubels) mee bekleden. Voordeel: er zijn geen titaanoxide verfpigmenten meer nodig. De inspiratie kwam van de Cyphochilus insulanus. Deze kever heeft witte chitine schubben met een bijzondere nanostructuur. Men zoekt nog de juiste industriële/commerciële partners om de vinding te vermarkten. <<
door Luc De Smet

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Traceer items op een efficiënte manier met RFID-labels

Brady Corporation kan de optimale RFID-labelingoplossing ontwerpen voor het traceren van items en voorraadbeheer, geschikt voor elk oppervlak, o.a. geselecteerde antennes, chips, ...

Igus toont innovaties in virtuele tentoonstelling

Terwijl iedereen telewerkt, versnelde igus het tempo van zijn productinnovatie. Het motionbedrijf kon dit voorjaar uitpakken met 168 innovaties in kunststof.

Duitse staalbedrijven en Haven Rotterdam onderzoeken opzet waterstofketens

HKM, thyssenkrupp Steel en Havenbedrijf Rotterdam gaan gezamenlijk de mogelijkheid onderzoeken om internationale toeleveringsketens voor waterstof op te zetten.

Michaël Gillon laureaat van de Francqui-prijs 2021

Op 9 juni ontvangt astrofysicus Michaël Gillon de prestigieuze Francqui-prijs uit de handen van de koning voor zijn opzienbarend werk rond exoplaneten, planeten buiten ons zonnestelsel.

Digitaal transformatieproject weert papier op Roltex fabrieksvloer

Roltex, producent van dienbladen, kreeg steeds meer projecten met kleinere aantallen binnen. Door het extra papierwerk, de bijbehorende administratie, ..., daalde de productiviteit.

Cobotracks behaalt Techman certificatie

Hierdoor is het Genkse Cobotracks, zusterbedrijf van Vansichen Linear Technology, de eerste erkende fabrikant van tracks voor de internationale cobotproducent en bracht een zevende as uit.

Cruciaal deel van de LHCb-detector te CERN zit op zijn plaats

Vier van de eerste zes frames met lichtgevoelige SciFi-detectoren zitten nu op hun plaats in het LHCb-experiment op CERN. Meer onderhoud moet nog plaatsvinden. Herstart vindt plaats in 2022.

Incubator BlueChem voor duurzame chemie bestaat 1 jaar

BlueChem, gelegen op Blue Gate Antwerp, ondersteunt start-ups en scale-ups om hun innovaties voor de duurzame chemie van de toekomst te laten doorgroeien tot industriële schaal.

igus is nieuw lid van Profibus Nutzerorganisation

Profinet is 's werelds toonaangevende communicatie-oplossing op Ethernetbasis voor industriële automatisering (zelfs grote datavolumes worden snel en veilig overgedragen). Om het onderzoek naar de Profinet technologie in bewegende toepassingen te bevorderen is igus nu toegetreden tot de Profibus Nutzerorganisation e.V. als kabelspecialist.

Partners