Ook in maart nog faillissementsdaling genoteerd

Economie 2/04/2021 10:01:45

Vorig maand werd over 648 ondernemingen het faillissement uitgesproken: in vergelijking met de maand maart verleden jaar een daling met -34,0%. Voor het eerste kwartaal een daling met 44,3%.

Lees hieronder verder   
Verwant

5.000 jongeren leren programmeren en coderen - artikel

Hugo Thienpont: ”Over fotonica en jong bloed” - topingenieur

Ook in maart nog faillissementsdaling genoteerd

Succesvolle online editie We Are Chemistry

Joerg Theis gaat divisie Machine Automation (B&R) leiden

Beloftevolle starters krijgen doorgedreven begeleiding

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

The future of smart manufacturing with IIOT

Virtueel online event

donderdag 15 april 2021

Smart Electrical Grid & Heat Grid Buildings

Live Webinar

van 21/04/2021 tot 28/04/2021

CE-machinerichtlijn 2006-42-EG

Online cursus IE-net

van 27/04/2021 tot 6/05/2021

EPLAN Virtual Fair

Online

van 28/04/2021 tot 29/04/2021

Grand Paris Express

Live Webinar

dinsdag 4 mei 2021

Sensor+Test 2021

Online event

van 4/05/2021 tot 6/05/2021

Keuze van de redactie

(8/4) Eerste groene waterstoffabrieken North Sea Port in ontwerpfase

(7/4) Hugo Thienpont: ”Over fotonica en jong bloed” - topingenieur

(7/4) Elektronenmicroscopie maakt 20 keer snellere beeldvorming mogelijk

(6/4) UHasselt legt laatste hand aan diamantgebaseerde kwantummagnetometer

(1/4) Batterij krijgt hoge actieradius en snelle oplaadtijd

(31/3) Odysseusprogramma brengt 13 toponderzoekers naar Vlaanderen

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Met betrekking tot het eerste trimester kon Graydon het laagste aantal faillissementen noteren sinds de aanvang van het huidige millennium.

Deze trend zet zich door in zo goed als alle sectoren. Zo bijvoorbeeld zien we in de nochtans zwaar getroffen horecasector een daling van het aantal faillissementen met -56,3%. Binnen de sector van de garagehouders noteren zelfs een daling met -63,9%.

Wel zien we andere belangrijke verhoudingsverschuivingen. Zo is de tendens die wij alle enkele jaren waarnemen waarbij steeds oudere bedrijven over de kop gaan duidelijk versterkt. Afgelopen trimester was 14,3% van de failliete ondernemingen ouder dan 25 jaar, tegen 11% in dezelfde periode verleden jaar.

Binnen Het Brusselse gewest steeg dit zelfs van 9,3% naar 19,6%. Ook zien we beduidend grotere bedrijven die er het bijltje bij neerleggen. Dit uit zich onder meer in het gegroeide aandeel van het aantal nv’s.

Het aantal jobs dat als direct gevolg van het faillissement op de tocht kwamen daalde naar 4.207 voltijdse equivalenten: een daling met -29,8%. << (Guy Leysen) (infographic: Graydon)

Opinie van Graydon:
Het bijna surrealistisch laag faillissementscijfer van het afgelopen kwartaal weerspiegelt op geen enkele wijze de economische realiteit. Metingen zowel door de Nationale Bank van België als door Graydon wijzen er toch op dat vele sectoren nog steeds te kampen hebben met belangrijke omzetdalingen.

De Graydon impactmodellen tonen op dit ogenblik aan dat om en bij de 20% ondernemingen hun bedrijfsreserves totaal hebben opgesoupeerd als gevolg van de huidige sanitaire crisis. Ook deze bedrijven verkeren, ondanks de uitgebreide steunmaatregelen, op dit ogenblik in zware moeilijkheden. <<

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

UHasselt legt laatste hand aan diamantgebaseerde kwantummagnetometer

Deze kwantummagnetometer van het UHasselt-studententeam OSCAR-QUBE krijgt een plaats in het ISS. Op de kubus rondom het toestel prijkt een kunstwerk van UHasselt-studente Daphne Box.

Nieuw decentraal aandrijfsysteem ontworpen voor transportbandtoepassingen

Met de Sinamics G115D presenteert Siemens een nieuw, compact en krachtig aandrijfsysteem, dat specifiek ontworpen werd voor horizontale transport­band­toepas­singen.

Belgische milieuprestaties krijgen compliment van OESO

De OESO doet in haar rapport Environmental Performance Review voor België aanbevelingen voor het afval-, materialen- en bodembeheer, en de transitie naar een circulaire economie.

SusPhos proces leidt uiteindelijk naar volledige circulariteit

Onderzoekers van de UvA hebben een belangrijke stap gezet op weg naar volledige circulariteit van fosfaat­recycling volgens het SusPhos proces, waarbij ook magnesium is terug te winnen.

Elektrische wagens met grote autonomie - artikel

Engineeringbedrijf Exypnos uit Kruibeke ontwikkelt kant-en-klare industriële installaties op maat voor de framing en verlijming van componenten met gegoten polyurethaan.

Tracering aardbeien Coöperatie Hoogstraten met visie en RFID

Coöperatie Hoogstraten hecht veel belang aan de traceerbaarheid van haar aardbeien doorheen de keten, maar met een 200-tal telers is dit proces logistiek gezien niet eenvoudig te realiseren.

Privacy-vriendelijke data-analyse technologieën in ontwikkeling

TNO roept overheidspartijen, bedrijven, commerciële technologiepartijen en kennisinstellingen op om gezamenlijk hiervoor Multi-Party Computation en Federated Learning in te zetten.

Elia incubator stimuleert digitale innovatie

The Nest, de incubator van Elia Group, maakt het mogelijk voor medewerkers om digitale ideeën snel te ontwikkelen, om er prototypes van te maken en ze te testen in een sandboxomgeving.

ABB breidt YuMi-cobotportfolio uit

ABB heeft haar portfolio van collaboratieve robots (cobots) uitgebreid met twee nieuwe cobotfamilies: GoFa en SWIFTI met een intuïtief ontwerp. Als aanvulling YuMi en Single Arm YuMi bieden de nieuwe cobots een hogere payload en hogere snelheden. ABB speelt met deze toename in kracht en snelheid in op vragen vanuit de markt. >>

Partners