Elektrische wagens met grote autonomie - artikel

Plant & Factory 6/04/2021 10:54:16

Engineeringbedrijf Exypnos uit Kruibeke ontwikkelt kant-en-klare industriële installaties op maat voor de framing en verlijming van componenten met gegoten polyurethaan.

Lees hieronder verder   
Verwant

Elektronenmicroscopie maakt 20 keer snellere beeldvorming mogelijk

Elektrische wagens met grote autonomie - artikel

Lanxess plant productie van elektrolyt voor lithium-ionbatterijen

BASF investeert 25 miljoen euro in nieuw Antwerps Excellence Center

io-key, de sleutel tot de industriële IoT

Flexibele vulniveausensor met analoog signaal

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

The future of smart manufacturing with IIOT

Virtueel online event

donderdag 15 april 2021

Smart Electrical Grid & Heat Grid Buildings

Live Webinar

van 21/04/2021 tot 28/04/2021

CE-machinerichtlijn 2006-42-EG

Online cursus IE-net

van 27/04/2021 tot 6/05/2021

EPLAN Virtual Fair

Online

van 28/04/2021 tot 29/04/2021

Grand Paris Express

Live Webinar

dinsdag 4 mei 2021

Sensor+Test 2021

Online event

van 4/05/2021 tot 6/05/2021

Keuze van de redactie

(8/4) Eerste groene waterstoffabrieken North Sea Port in ontwerpfase

(7/4) Hugo Thienpont: ”Over fotonica en jong bloed” - topingenieur

(7/4) Elektronenmicroscopie maakt 20 keer snellere beeldvorming mogelijk

(6/4) UHasselt legt laatste hand aan diamantgebaseerde kwantummagnetometer

(1/4) Batterij krijgt hoge actieradius en snelle oplaadtijd

(31/3) Odysseusprogramma brengt 13 toponderzoekers naar Vlaanderen

>> Meer blikvangers

Download het artikel in

ENGINEERINGNET.BE - Exypnos, een technologie-spin-off van BASF, werd in 2013 opgericht door Johan Van Dyck en Stijn Langie. Bij het chemieconcern hadden beiden meegewerkt aan de ontwikkeling van de innovatieve Window Spray Technology (WST) voor de framing en verlijming van componenten met gegoten polyurethaan. Exypnos ontwikkelde toepassingen voor de bouw-, energie- en automotive industrie. Eén van de meest opmerkelijke innovaties is het gebruik van de WST afdichtingstechnologie voor de zonnepanelen van elektrische wagens met grote autonomie.

Engineeringbedrijf Exypnos uit Kruibeke ontwikkelt kant-en-klare industriële installaties op maat (met inbegrip van alle nodige technologie en besturingssystemen) voor de framing en verlijming van componenten met gegoten polyurethaan. Elke unit wordt geassembleerd, geïnstalleerd, opgestart en geoptimaliseerd door de experts en robotprogrammeurs van Exypnos. Op enkele jaren tijd is het bedrijf uitgegroeid tot marktleider in WST technologie, met toepassingen in China en Europa.

Voor gevoelige en complexe materialen
Met de WST afdichtingstechnologie wordt polyurethaan drukloos gegoten om verschillende elementen waterdicht en naadloos met elkaar te verlijmen. CEO en medeoprichter Johan Van Dyck: “Deze methode is uiterst geschikt voor het verlijmen van gevoelige en complex gevormde materialen zoals glas en zonnepanelen. Bij de klassieke methode – RIM (Reaction Injection Moulding) – wordt de grondstof op agressieve wijze onder hoge druk geïnjecteerd in de caviteiten van de matrijs. Bovendien is de temperatuur hoger: 90 à 100 °C voor RIM tegenover slechts 70 °C voor drukloos WST gieten.”


De verschillende lagen en het perfect aansluitend frame worden naadloos en waterdicht aangebracht met behulp van WST. (Foto Exypnos)

Weliswaar heeft de WST methode een langere doseertijd, omdat het gieten van polyurethaan trager verloopt. Met een doseerkop van 8 mm kun je 15 tot 35 g per seconde gieten, terwijl je met een hogedruksysteem 100 tot 150 g per seconde kunt injecteren. “Daar tegenover staan de voordelen. Om te beginnen is de kans op beschadiging van de gevoelige substraten aanzienlijk kleiner. Glasbreuk, bijvoorbeeld, komt niet voor. Bovendien gebeuren de framing en de verlijming van de verschillende componenten met hetzelfde polyurethaanmateriaal, dus in slechts één enkele operatie.

Op die manier is WST een kostenefficiënte technologie, met een grote diversiteit aan producttoepassingen. Het procedé biedt ook een grote flexibiliteit met betrekking tot de uiteenlopende afmetingen en vormen van de te verlijmen componenten. Bovendien resulteert het in uiterst nauwsluitende en maatvaste afdichtingen. De synchrone gerobotiseerde bewegingen van de doserende kop en de matrijs zorgen ervoor dat het polyurethaan in de perfecte en gewenste vorm wordt aangebracht.”

Vehicle Integrated Photovoltaics
De naam Exypnos staat voor innovatieve WST toepassingen voor diverse industrieën. In de automobielsector speelt het bedrijf een heuse pioniersrol in zonnepanelen van elektrische wagens. Met zonnepanelen hebben ze een veel grotere autonomie dan de ‘klassieke’ elektrische auto’s. Met behulp van de WST technologie ontwikkelde Exypnos perfect in de carrosserie geïntegreerde zonnepanelen. Deze Vehicle Integrated Photovoltaics (VIPV) kwamen tot stand in samenwerking met de Nederlandse start-up Lightyear.


“Window Spray Technology is uiterst geschikt voor het verlijmen van gevoelige materialen zoals glas of zonnepanelen,” Johan Van Dyck, Exypnos

Dit bedrijf wil eind 2021 elektrische wagens op zonne-energie met groot rijbereik commer-cialiseren. In het kader van de productie van de Exclusive Pioneer Edition serie (met een eerste levering dit jaar) zal Exypnos de Solar Roof en Solar Hood voertuigintegratie voor deze reeks wagens ontwikkelen en in-huis produceren. De naam Solar Roof staat voor een in het dak geïntegreerd zonnepaneel, terwijl Solar Hood verwijst naar een in de motorkap of achterklep geïntegreerd equivalent.

In de lijn van verdere VIPV ontwikkelingen bouwden Lightyear en Exypnos een Solar Roof in het dak van een Tesla Model 3. Daarnaast zijn beide partners bezig met het testen en ontwikkelen van diverse andere toepassingen voor zonnepanelen in wagens.

Efficiëntiewinsten
De zonnepanelen bestaan uit verschillende lagen, onder andere een onderlaag, een laag met de zonnecellen, een doorschijnende laag uit glas, in de toekomst eventueel uit plastic, en een perfect aansluitend frame dat de gehele compositie beschermt en verstevigt. Al deze elementen worden naadloos en waterdicht aangebracht met behulp van WST. Het grote voordeel is dat gevoelige elementen zoals de zonnecellen tot aan de buitenkant van het paneel kunnen worden ingebouwd en de fragiele lagen niet beschadigd en zelfs functioneel beschermd worden.

Dankzij de WST techniek wordt een zonnepaneel ook naadloos in de carrosserie van de wagen verwerkt. Esthetisch oogt het fraai en bovendien is het systeem perfect waterdicht. Dergelijke ingebouwde zonnepanelen bieden trouwens een aantal duidelijke efficiëntiewinsten. De batterij wordt opgeladen tijdens het rijden. Bijgevolg volstaat een lichtere batterij en weegt de wagen in zijn geheel ook minder.

Op die manier daalt het verbruik en stijgt de autonomie van het voertuig. De WST technologie draagt zo bij tot de realisatie van een zeer efficiënte elektrische auto, aangedreven door batterijen en zonne-energie, met een autonomie tot meer dan 700 km. Een lichtere batterij betekent overigens ook een lagere prijs voor de consument.

Wat brengt de toekomst?
Diverse Europese en Chinese constructeurs van personenwagens en vrachtwagens maken al gebruik van de WST technologie voor de afdichting van glazen ruiten en dakpanelen. “Bovendien toont de sector interesse in onze VIPV technologie. De aanzienlijke winst op het vlak van efficiëntie en autonomie maakt van de elektrische wagen met zonnepanelen een volwaardig alternatief voor de klassieke wagen met verbrandingsmotor”, benadrukt Van Dyck.

Voor de nabije toekomst ziet hij ook mogelijkheden in de ontwikkeling van een aftermarket voor de inbouw van zonnepanelen in bestaande elektrische wagens. “We hebben de intentie om met Lightyear de mogelijkheden te onderzoeken van onder andere apps die het productgamma Solar Roof en Solar Hood ondersteunen.

Dergelijke apps zullen de prestaties van de panelen monitoren, de chauffeur helpen bij het zoeken van een parkeerplaats met optimale zonnestand, en dergelijke. Wij overwegen verder om op termijn een plug-in systeem (hard- en software) te commercialiseren bij verdelers op de automotive aftermarket. Zij zullen dergelijke systemen kunnen installeren in de auto’s van hun eindklanten.” <<
Door Luc FrancoKader: Component Bonding technology
Naast WST ontwikkelde Exypnos de gepatenteerde Component Bonding technologie, een innovatieve methode voor het verankeren van mechanische componenten op een substraat. Een extreem sterke verankering wordt gemaakt met behulp van een zeer reactieve polyurethaanlijm. Wanneer het reagerende polyurethaan door de aanwezige openingen in de component wordt gegoten, wordt een perfect aanpassende vorm tussen de component en het substraat gemaakt die het element verankert. Gieten zonder druk maakt het mogelijk om de te lijmen onderdelen zeer nauwkeurig te plaatsen en de zeer reactieve polyurethaanlijm heeft een uitzonderlijk korte uithardingstijd. Deze technologie maakt voorafgaande oppervlaktebehandeling overbodig en zorgt ervoor dat de keuze van materialen die kunnen worden gelijmd onbeperkt is. <<

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Nieuw decentraal aandrijfsysteem ontworpen voor transportbandtoepassingen

Met de Sinamics G115D presenteert Siemens een nieuw, compact en krachtig aandrijfsysteem, dat specifiek ontworpen werd voor horizontale transport­band­toepas­singen.

Belgische milieuprestaties krijgen compliment van OESO

De OESO doet in haar rapport Environmental Performance Review voor België aanbevelingen voor het afval-, materialen- en bodembeheer, en de transitie naar een circulaire economie.

SusPhos proces leidt uiteindelijk naar volledige circulariteit

Onderzoekers van de UvA hebben een belangrijke stap gezet op weg naar volledige circulariteit van fosfaat­recycling volgens het SusPhos proces, waarbij ook magnesium is terug te winnen.

Elektrische wagens met grote autonomie - artikel

Engineeringbedrijf Exypnos uit Kruibeke ontwikkelt kant-en-klare industriële installaties op maat voor de framing en verlijming van componenten met gegoten polyurethaan.

Tracering aardbeien Coöperatie Hoogstraten met visie en RFID

Coöperatie Hoogstraten hecht veel belang aan de traceerbaarheid van haar aardbeien doorheen de keten, maar met een 200-tal telers is dit proces logistiek gezien niet eenvoudig te realiseren.

Privacy-vriendelijke data-analyse technologieën in ontwikkeling

TNO roept overheidspartijen, bedrijven, commerciële technologiepartijen en kennisinstellingen op om gezamenlijk hiervoor Multi-Party Computation en Federated Learning in te zetten.

Elia incubator stimuleert digitale innovatie

The Nest, de incubator van Elia Group, maakt het mogelijk voor medewerkers om digitale ideeën snel te ontwikkelen, om er prototypes van te maken en ze te testen in een sandboxomgeving.

Suez investeert 10 miljoen euro in nieuwe duurzame sorteerlijn

Om te voldoen aan de nieuwe milieu­regle­men­tering van de Vlaamse regering installeert afval­verwer­kend bedrijf Suez in de Gentse haven een nieuwe sorteerlijn, die 35% meer afval zal uitsorteren.

ABB breidt YuMi-cobotportfolio uit

ABB heeft haar portfolio van collaboratieve robots (cobots) uitgebreid met twee nieuwe cobotfamilies: GoFa en SWIFTI met een intuïtief ontwerp. Als aanvulling YuMi en Single Arm YuMi bieden de nieuwe cobots een hogere payload en hogere snelheden. ABB speelt met deze toename in kracht en snelheid in op vragen vanuit de markt. >>

Partners