UHasselt legt laatste hand aan diamantgebaseerde kwantummagnetometer

Onderzoek & Wetenschap 6/04/2021 14:38:56

Deze kwantummagnetometer van het UHasselt-studententeam OSCAR-QUBE krijgt een plaats in het ISS. Op de kubus rondom het toestel prijkt een kunstwerk van UHasselt-studente Daphne Box.

Lees hieronder verder   
Verwant

Airbus en TNO ontwikkelen laser­communicatie­terminal voor vliegtuigen

UHasselt legt laatste hand aan diamantgebaseerde kwantummagnetometer

ATLAS-detector maakt betere inschatting van zelfkoppeling higgsdeeltje

Astronomen brengen spinrag van kosmisch web in kaart

Bewijst CERN LHCb-experiment bestaan vijfde natuurkracht?

VUB-radiotechnologie zoekt naar kosmische neutrino’s op Antarctica

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

The future of smart manufacturing with IIOT

Virtueel online event

donderdag 15 april 2021

Smart Electrical Grid & Heat Grid Buildings

Live Webinar

van 21/04/2021 tot 28/04/2021

CE-machinerichtlijn 2006-42-EG

Online cursus IE-net

van 27/04/2021 tot 6/05/2021

EPLAN Virtual Fair

Online

van 28/04/2021 tot 29/04/2021

Grand Paris Express

Live Webinar

dinsdag 4 mei 2021

Sensor+Test 2021

Online event

van 4/05/2021 tot 6/05/2021

Keuze van de redactie

(8/4) Eerste groene waterstoffabrieken North Sea Port in ontwerpfase

(7/4) Hugo Thienpont: ”Over fotonica en jong bloed” - topingenieur

(7/4) Elektronenmicroscopie maakt 20 keer snellere beeldvorming mogelijk

(6/4) UHasselt legt laatste hand aan diamantgebaseerde kwantummagnetometer

(1/4) Batterij krijgt hoge actieradius en snelle oplaadtijd

(31/3) Odysseusprogramma brengt 13 toponderzoekers naar Vlaanderen

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - De vlucht van het SpaceX CRS-23 naar het internationaal ruimtestation ISS staat voorlopig gepland op 18 augustus 2021. Aan boord van deze ruimtemissie bevindt zich ook de diamantgebaseerde kwantummagnetometer van het UHasselt-studententeam OSCAR-QUBE.

Het studententeam won de ‘Orbit your thesis’ wedstrijd van ESA en werd geselecteerd om een experiment uit te voeren in de ruimte. “Vier maanden lang gaan wij met de magnetometer onderzoek doen naar de magnetische velden die onze aarde omringen. Aan het einde van ons experiment zullen we in staat zijn om deze magnetische velden te mappen in 3D”, zegt Jaroslav Hruby, teamleider van OSCAR-QUBE.

Het is de allereerste diamantgebaseerde magnetometer die de ruimte ingaat. “Onze sensor bestaat uit een synthetische diamant waarin we kleine atomaire imperfecties hebben verwerkt, zodat we ze kunnen gebruiken als ultragevoelige sensoren”, zegt prof. dr. Milos Nesladek, hoofd van de Quantum Photonics onderzoeksgroep aan UHasselt.

In 2015 ontwikkelde deze onderzoeksgroep de PDMR-techniek (Photoelectric Detection of Magnetic Resonance) om het signaal dat de diamant opvangt uit te lezen. Deze techniek, in combinatie met de kwantummechanische aard van de sensor, zorgt ervoor dat de magnetometer zeer klein van formaat is. Het gevoelige element van de sensor is een paar millimeter groot en de hele set-up past in een kubus met zijden van 10 centimeter.

Het OSCAR-team bestaat uit UHasselt-studenten die zich in hun vrije tijd willen inzetten voor dit experiment, dat kwantumfysica en ruimtevaart combineert. Studenten uit allerlei wetenschappelijke opleidingen van UHasselt doen mee aan dit onderzoeksproject.

Voor UHasselt-studente Daphne Box wordt de lancering van de magnetometer naar de ruimte heel speciaal. Zij won de ontwerpwedstrijd om één zijde van de kubus te vullen met een kunstwerk. In haar ontwerp vloeiden diverse onderdelen van het ruimteproject OSCAR-QUBE samen. << (Lydia Heida) (foto: UHasselt)

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Nieuw decentraal aandrijfsysteem ontworpen voor transportbandtoepassingen

Met de Sinamics G115D presenteert Siemens een nieuw, compact en krachtig aandrijfsysteem, dat specifiek ontworpen werd voor horizontale transport­band­toepas­singen.

Belgische milieuprestaties krijgen compliment van OESO

De OESO doet in haar rapport Environmental Performance Review voor België aanbevelingen voor het afval-, materialen- en bodembeheer, en de transitie naar een circulaire economie.

SusPhos proces leidt uiteindelijk naar volledige circulariteit

Onderzoekers van de UvA hebben een belangrijke stap gezet op weg naar volledige circulariteit van fosfaat­recycling volgens het SusPhos proces, waarbij ook magnesium is terug te winnen.

Elektrische wagens met grote autonomie - artikel

Engineeringbedrijf Exypnos uit Kruibeke ontwikkelt kant-en-klare industriële installaties op maat voor de framing en verlijming van componenten met gegoten polyurethaan.

Tracering aardbeien Coöperatie Hoogstraten met visie en RFID

Coöperatie Hoogstraten hecht veel belang aan de traceerbaarheid van haar aardbeien doorheen de keten, maar met een 200-tal telers is dit proces logistiek gezien niet eenvoudig te realiseren.

Privacy-vriendelijke data-analyse technologieën in ontwikkeling

TNO roept overheidspartijen, bedrijven, commerciële technologiepartijen en kennisinstellingen op om gezamenlijk hiervoor Multi-Party Computation en Federated Learning in te zetten.

Elia incubator stimuleert digitale innovatie

The Nest, de incubator van Elia Group, maakt het mogelijk voor medewerkers om digitale ideeën snel te ontwikkelen, om er prototypes van te maken en ze te testen in een sandboxomgeving.

Suez investeert 10 miljoen euro in nieuwe duurzame sorteerlijn

Om te voldoen aan de nieuwe milieu­regle­men­tering van de Vlaamse regering installeert afval­verwer­kend bedrijf Suez in de Gentse haven een nieuwe sorteerlijn, die 35% meer afval zal uitsorteren.

ABB breidt YuMi-cobotportfolio uit

ABB heeft haar portfolio van collaboratieve robots (cobots) uitgebreid met twee nieuwe cobotfamilies: GoFa en SWIFTI met een intuïtief ontwerp. Als aanvulling YuMi en Single Arm YuMi bieden de nieuwe cobots een hogere payload en hogere snelheden. ABB speelt met deze toename in kracht en snelheid in op vragen vanuit de markt. >>

Partners