Kanker bestrijden met gepersonaliseerde vaccins

Bedrijfsnieuws 8/04/2021 15:23:43

OncoDNA en myNEO combineren hun technologieën om mRNA therapie te ontgrendelen en een geïndividualiseerd vaccin aan te bieden aan patiënten met kanker zonder behandelingsopties.

Lees hieronder verder   
Verwant

Kanker bestrijden met gepersonaliseerde vaccins

Less2care bewaakt hygiëne met RFID-technologie

Openbaar onderzoek nieuwe stap in bouw RECUMO-installatie

GSK investeert tot 330 miljoen euro in Waverse vestiging

Detectie van genetisch materiaal met blote oog zichtbaar

Ontwikkeling universele standaard voor ’Orgaan-op-een-chip’

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

The future of smart manufacturing with IIOT

Virtueel online event

donderdag 15 april 2021

Smart Electrical Grid & Heat Grid Buildings

Live Webinar

van 21/04/2021 tot 28/04/2021

CE-machinerichtlijn 2006-42-EG

Online cursus IE-net

van 27/04/2021 tot 6/05/2021

EPLAN Virtual Fair

Online

van 28/04/2021 tot 29/04/2021

Grand Paris Express

Live Webinar

dinsdag 4 mei 2021

Sensor+Test 2021

Online event

van 4/05/2021 tot 6/05/2021

Keuze van de redactie

(8/4) Eerste groene waterstoffabrieken North Sea Port in ontwerpfase

(7/4) Hugo Thienpont: ”Over fotonica en jong bloed” - topingenieur

(7/4) Elektronenmicroscopie maakt 20 keer snellere beeldvorming mogelijk

(6/4) UHasselt legt laatste hand aan diamantgebaseerde kwantummagnetometer

(1/4) Batterij krijgt hoge actieradius en snelle oplaadtijd

(31/3) Odysseusprogramma brengt 13 toponderzoekers naar Vlaanderen

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Door de wereldwijde gezondheidscrisis is het onderzoek en de kennis van mRNA-therapieën sneller dan ooit tevoren gegroeid.

De technologie heeft zijn waarde bewezen en de COVID-19 mRNA vaccins hebben de interesse aangewakkerd voor het gebruik van mRNA in het ontwikkelen van therapieën voor de meest dodelijke ziektes ter wereld.

In de oncologie kunnen gepersonaliseerde vaccins helpen kanker te bestrijden door heel selectief het immuun systeem te activeren. Deze vaccins kunnen het lichaam leren om tumor-specifieke moleculen, ofwel neoantigenen, geproduceerd door de kanker cellen, te herkennen en te bestrijden.

Op deze manier wordt de patiënt specifiek beschermd tegen zijn individuele kanker. mRNA is één van de meest veelbelovende technologieën die kan worden gebruikt voor het ontwikkelen van deze gepersonaliseerde vaccins omdat het veilig, snel en flexibel is te produceren.

OncoDNA en myNEO zullen hun sequencing en bioinformatica technologieën benutten voor de identificatie en selectie van de meest effectieve neoantigenen voor elke individuele patiënt afzonderlijk.

Terwijl OncoDNA volledige genoom- en volledige transcriptoom sequencing zal uitvoeren, zal myNEO de geavanceerde interpretatie van deze gegevens afhandelen en het meest optimale vaccin ontwerpen voor maximaal klinisch voordeel.

Het project belooft patiënten te begeleiden met een volledig gepersonaliseerd traject. Patiënten ontvangen een op maat gemaakt vaccin en worden opgevolgd via het monitoren van circulerend DNA van de tumor na de behandeling.

Met OncoFOLLOW, een vloeibare biopsie, zal OncoDNA de respons van de patiënt en de evolutie van de kanker nauwlettend opvolgen en eventueel hervalling vroeg kunnen detecteren.

“Huidige testen op patiënten die niet reageren op bestaande therapieën tonen zeer veelbelovende resultaten”, zegt Jean-Pol Detiffe, Chief Strategy & Innovation Officer en oprichter van OncoDNA.

OncoDNA en myNEO onderzoeken momenteel partnerships met biofarmaceutische bedrijven die in staat zijn de productiekant van het project te dragen. << (Lydia Heida) (foto: OncoDNA)

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Nieuw decentraal aandrijfsysteem ontworpen voor transportbandtoepassingen

Met de Sinamics G115D presenteert Siemens een nieuw, compact en krachtig aandrijfsysteem, dat specifiek ontworpen werd voor horizontale transport­band­toepas­singen.

Belgische milieuprestaties krijgen compliment van OESO

De OESO doet in haar rapport Environmental Performance Review voor België aanbevelingen voor het afval-, materialen- en bodembeheer, en de transitie naar een circulaire economie.

SusPhos proces leidt uiteindelijk naar volledige circulariteit

Onderzoekers van de UvA hebben een belangrijke stap gezet op weg naar volledige circulariteit van fosfaat­recycling volgens het SusPhos proces, waarbij ook magnesium is terug te winnen.

Elektrische wagens met grote autonomie - artikel

Engineeringbedrijf Exypnos uit Kruibeke ontwikkelt kant-en-klare industriële installaties op maat voor de framing en verlijming van componenten met gegoten polyurethaan.

Tracering aardbeien Coöperatie Hoogstraten met visie en RFID

Coöperatie Hoogstraten hecht veel belang aan de traceerbaarheid van haar aardbeien doorheen de keten, maar met een 200-tal telers is dit proces logistiek gezien niet eenvoudig te realiseren.

Privacy-vriendelijke data-analyse technologieën in ontwikkeling

TNO roept overheidspartijen, bedrijven, commerciële technologiepartijen en kennisinstellingen op om gezamenlijk hiervoor Multi-Party Computation en Federated Learning in te zetten.

Elia incubator stimuleert digitale innovatie

The Nest, de incubator van Elia Group, maakt het mogelijk voor medewerkers om digitale ideeën snel te ontwikkelen, om er prototypes van te maken en ze te testen in een sandboxomgeving.

Suez investeert 10 miljoen euro in nieuwe duurzame sorteerlijn

Om te voldoen aan de nieuwe milieu­regle­men­tering van de Vlaamse regering installeert afval­verwer­kend bedrijf Suez in de Gentse haven een nieuwe sorteerlijn, die 35% meer afval zal uitsorteren.

ABB breidt YuMi-cobotportfolio uit

ABB heeft haar portfolio van collaboratieve robots (cobots) uitgebreid met twee nieuwe cobotfamilies: GoFa en SWIFTI met een intuïtief ontwerp. Als aanvulling YuMi en Single Arm YuMi bieden de nieuwe cobots een hogere payload en hogere snelheden. ABB speelt met deze toename in kracht en snelheid in op vragen vanuit de markt. >>

Partners