5.000 jongeren leren programmeren en coderen - artikel

Careers 9/04/2021 9:26:22

Minstens 5.000 Belgische jongeren robots leren programmeren, leren coderen, ... in 2021. Gratis. Samsung gaat hiervoor samenwerken met vzw's Link In De Kabel en Bibliothèques Sans Frontières

Lees hieronder verder   
Verwant

Aantal faillissements­uitspraken blijft algemeen laag

Gerrit Jan Schaeffer volgt Ronnie Belmans op bij EngergyVille

Ontoforce stelt Valerie Morel aan als CEO

Technisch bureau Bennet zet verder in op groei

5.000 jongeren leren programmeren en coderen - artikel

Hugo Thienpont: ”Over fotonica en jong bloed” - topingenieur

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Onderhandelen met impact

Online

van 19/05/2021 tot 26/05/2021

Leiding geven op afstand

online via Zoom

van 20/05/2021 tot 25/05/2021

Intellectual property for growing businesses

EP&C webinar

donderdag 20 mei 2021

Functionele veiligheid volgens machinerichtlijn

Online cursus IE-net

van 1/06/2021 tot 10/06/2021

Patent Enforcement in Asia

3 Live webinars

van 1/06/2021 tot 15/06/2021

Jouw spreekstem

Online

van 2/06/2021 tot 23/06/2021

Keuze van de redactie

(11/5) 3D-printen als basis voor nieuwe diagnostische testen

(10/5) Borealis en Qpinch starten revolutionaire warmte­recuperatie-eenheid op

(6/5) AI-platform leidt tot sneller en beter voorraadbeheer

(5/5) imec.istart Fund krijgt stevige kapitaalinjectie

(4/5) Primeur: Elektrische terminaltrekker tankt waterstof uit mobiel tankstation

(3/5) Gerrit Jan Schaeffer volgt Ronnie Belmans op bij EngergyVille

>> Meer blikvangers

Download het artikel in

ENGINEERINGNET.BE - Samen willen ze de technologische kennis van onze jeugd verbeteren met onder andere STEM-kampen, workshops en trainingsvideo's. Aanvullend lesmateriaal moet ook leerkrachten helpen hun leerlingen extra digitale vaardigheden bij te brengen in de klas.

Belgische jongeren scoren beduidend lager dan onze buurlanden op vlak van digitale vaardigheden. 46% van onze jeugd heeft zelfs maar een beperkte digitale kennis. Dat blijkt uit de meest recente cijfers van Eurostat. Daarom wil Samsung de digitale geletterdheid bij onze jongeren mee aanpakken.

Het technologiebedrijf werkt hiervoor samen met lokale organisaties. Door samen te werken met twee gespecialiseerde vzw’s bouwt Samsung voort op bestaande kennis, inzichten en ervaringen. De samenwerking pakt bovendien de financiële drempel aan die bij een deel van onze jeugd bestaat. De organisaties willen hun initiatieven zo beschikbaar maken voor alle jongeren.

Digitale drempel verlagen
Aron Wils, CSR Manager van Samsung België: “Als technologiebedrijf zijn we ons bewust van het belang van digitale vaardigheden in de hedendaagse maatschappij. Deze vaardigheden bieden kansen en uitdagingen voor iedereen. We willen daarom de digitale drempel voor jongeren verlagen. In samenwerking met lokale vzw’s hebben we sterke projecten uitgewerkt waarmee we naar jongeren toe trekken om hen op een aangename, maar tegelijk ook diepgaande manier relevante technologische vaardigheden aan te leren.”

Federaal staatssecretaris van Digitalisering Mathieu Michel is blij met maatschappelijke initiatieven die actief inzetten op de digitale geletterdheid van de Belgische jeugd. “Internationaal onderzoek toont aan dat België een tekort heeft aan gekwalificeerde ICT-specialisten. Dit kan een ernstige belemmering vormen voor de groei en innovatie. Het tekort aan ICT-specialisten moet dus absoluut worden aangepakt om de digitale transformatie van de Belgische economie te verwezenlijken, en dit initiatief draagt daar toe bij”.

Digitale vaardigheden toegankelijk maken
Coderen, videotechnieken, robotica … Het zijn slechts enkele digitale domeinen waarop de focus zal liggen in de opleidingen. ‘STEM-training’ bijvoorbeeld is een mobiel project waarmee jongeren tussen tien en achttien jaar de komende maanden in verschillende Vlaamse provincies workshops kunnen volgen waar Link In De Kabel aan meewerkt. In de zomer zijn er zelfs heuse STEM-kampen.

Met Bibliothèques Sans Frontières zet Samsung dan weer volop in op online lessen. Onder meer via specifieke STEM-video’s die zich vooral op het onderwijs richten en lesmateriaal en ondersteuning bieden aan leerkrachten om digitale vaardigheden ook in de klasomgeving op een toegankelijke manier aan te leren. In totaal gaat het om een budget van ruim 100.000 euro dat zal gaan naar technisch materiaal, lesgevers en praktische ondersteuning.

Zoveel mogelijk kinderen en jongeren op STEM-trein
“Link in de Kabel werkt reeds twintig jaar rond e-inclusie, digitale vaardigheden en STEM bij (kwetsbare) kinderen en jongeren. Dankzij de steun van Samsung kunnen we onze STEM-trainingen verder uitrollen over heel Vlaanderen. In onze steeds sneller evoluerende technologische maatschappij is het belang van STEM en digitale vaardigheden niet te onderschatten. Door onze laagdrempelige trainingen met een hoog fun-gehalte willen we zoveel mogelijk kinderen en jongeren meekrijgen”, aldus David Loyen, coördinator Link in de Kabel. <<
Door Valérie Couplez

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Traceer items op een efficiënte manier met RFID-labels

Brady Corporation kan de optimale RFID-labelingoplossing ontwerpen voor het traceren van items en voorraadbeheer, geschikt voor elk oppervlak, o.a. geselecteerde antennes, chips, ...

Igus toont innovaties in virtuele tentoonstelling

Terwijl iedereen telewerkt, versnelde igus het tempo van zijn productinnovatie. Het motionbedrijf kon dit voorjaar uitpakken met 168 innovaties in kunststof.

Duitse staalbedrijven en Haven Rotterdam onderzoeken opzet waterstofketens

HKM, thyssenkrupp Steel en Havenbedrijf Rotterdam gaan gezamenlijk de mogelijkheid onderzoeken om internationale toeleveringsketens voor waterstof op te zetten.

Michaël Gillon laureaat van de Francqui-prijs 2021

Op 9 juni ontvangt astrofysicus Michaël Gillon de prestigieuze Francqui-prijs uit de handen van de koning voor zijn opzienbarend werk rond exoplaneten, planeten buiten ons zonnestelsel.

Digitaal transformatieproject weert papier op Roltex fabrieksvloer

Roltex, producent van dienbladen, kreeg steeds meer projecten met kleinere aantallen binnen. Door het extra papierwerk, de bijbehorende administratie, ..., daalde de productiviteit.

Cobotracks behaalt Techman certificatie

Hierdoor is het Genkse Cobotracks, zusterbedrijf van Vansichen Linear Technology, de eerste erkende fabrikant van tracks voor de internationale cobotproducent en bracht een zevende as uit.

Cruciaal deel van de LHCb-detector te CERN zit op zijn plaats

Vier van de eerste zes frames met lichtgevoelige SciFi-detectoren zitten nu op hun plaats in het LHCb-experiment op CERN. Meer onderhoud moet nog plaatsvinden. Herstart vindt plaats in 2022.

Incubator BlueChem voor duurzame chemie bestaat 1 jaar

BlueChem, gelegen op Blue Gate Antwerp, ondersteunt start-ups en scale-ups om hun innovaties voor de duurzame chemie van de toekomst te laten doorgroeien tot industriële schaal.

igus is nieuw lid van Profibus Nutzerorganisation

Profinet is 's werelds toonaangevende communicatie-oplossing op Ethernetbasis voor industriële automatisering (zelfs grote datavolumes worden snel en veilig overgedragen). Om het onderzoek naar de Profinet technologie in bewegende toepassingen te bevorderen is igus nu toegetreden tot de Profibus Nutzerorganisation e.V. als kabelspecialist.

Partners