Promovendus ontwikkelt slimme ramen voor glastuinbouw

Onderzoek & Wetenschap 12/04/2021 9:25:42

Omdat de hoeveelheid invallend licht zelfs in hightech kassen nog steeds erg lastig blijkt te regelen, ontwikkelde Gilles Timmermans ‘slimme ramen’ met een fluorescerende kleurstof.

Lees hieronder verder   
Verwant

Ontwikkeling robot voor arbeidsintensieve taken op kleinschalige bedrijven

Minuscule chips detecteren nabij-infrarood licht

Promovendus ontwikkelt slimme ramen voor glastuinbouw

Blockchain als katalysator voor digitale transformatie van agrifood?

Nanodeeltjes infiltreren ver in voedselketen

Haalbare en betaalbare precisie­landbouw­technieken tot bij de teler brengen

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Onderhandelen met impact

Online

van 19/05/2021 tot 26/05/2021

Leiding geven op afstand

online via Zoom

van 20/05/2021 tot 25/05/2021

Intellectual property for growing businesses

EP&C webinar

donderdag 20 mei 2021

Functionele veiligheid volgens machinerichtlijn

Online cursus IE-net

van 1/06/2021 tot 10/06/2021

Patent Enforcement in Asia

3 Live webinars

van 1/06/2021 tot 15/06/2021

Jouw spreekstem

Online

van 2/06/2021 tot 23/06/2021

Keuze van de redactie

(6/5) AI-platform leidt tot sneller en beter voorraadbeheer

(5/5) imec.istart Fund krijgt stevige kapitaalinjectie

(4/5) Primeur: Elektrische terminaltrekker tankt waterstof uit mobiel tankstation

(3/5) Gerrit Jan Schaeffer volgt Ronnie Belmans op bij EngergyVille

(29/4) 30 bedrijven stappen in nieuw Vlaams energie- en klimaatproject

(28/4) Samenwerking rond waterstof in de luchtvaart op poten gezet

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - De meeste tuinders zien de hoeveelheid licht binnen in de kas graag zo groot mogelijk. Maar in de zomer loopt de binnentemperatuur dan zo snel op dat het de planten kan schaden.

Om te koelen worden vaak ramen opengezet, maar dat maakt het binnenklimaat lastiger te regelen en laat ongedierte bovendien makkelijker naar binnen.

Een andere veelgebruikte manier om minder licht in de kas te krijgen is om ’s zomers de daken met speciale verf te bedekken. Door weersinvloeden bladdert deze geleidelijk weer af, zodat planten in de herfst weer ongehinderd in de zon staan.

Maar wat tuinders graag willen, is op een snelle en reversibele manier het lichtniveau in hun kas kunnen bepalen. Daarom bekeek Timmermans het gebruik van ‘slimme ramen’ in de glastuinbouw. Deze ramen zijn gebaseerd op vloeibare kristallen.

De kristallen zijn geordend, maar die ordening is ook weer eenvoudig te veranderen waardoor ze van transparant naar minder doorzichtig kunnen wisselen. Zo kan het licht ook beter verstrooid worden, wat voordelig voor de plantgroei is.

Deze ‘slimme ramen’ bevatten bovendien een fluorescerende kleurstof. Daardoor kan het licht dat de ramen opvangen bovendien weer uitgezonden worden op een langere golflengte en geconcentreerd worden aan de zijkanten van het raam.

Het raam functioneert hierdoor als een zogeheten Luminescent Solar Concentrator (LSC). Door een koppeling met zonnecellen kan dit vervolgens eigen elektriciteit opwekken.

De fluorescerende kleur van het raam zorgt er ook voor dat het lichtspectrum verandert, wat positief zou kunnen uitpakken voor de plantgroei.

Timmermans ontwierp verschillende ‘slimme ramen’ die kunnen reageren op temperatuur of licht, maar ook aangezet kunnen worden met een schakelknop. Hopelijk leiden deze slimme ramen uiteindelijk tot een betere oogst van hoogstaande gewassen in een energie-neutrale kas. << (Guy Leysen) (foto: TU/e - Bart van Overbeeke)

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Nieuwe methode voor beoordeling vorderingen klimaatakkoord

Wetenschappers uit de EU stellen een nieuwe methode voor waarmee ze de voortgang van de klimaatdoelstelling van het Parijsakkoord kunnen beoordelen.

Vorig jaar werd 42% van de bedrijven door cyberaanval getroffen

Uit het Cyber Readiness Report 2021 van verzekeraar Hiscox blijkt dat maar liefst 42% van Belgische bedrijven getroffen werden door één of meerdere cyberaanvallen.

Nieuwe technologieën voor recycleren van platinagroep-metalen uit afval

Het PLATIRUS-project, met onder meer VITO en KU Leuven, heeft elf technologieën ontwikkeld, waarvan er drie uitblonken door hoge efficiëntie, lage kosten en geringe milieueffecten.

Aalsters ziekenhuis gebruikt als eerste in Benelux robot­assis­tentie

De CorPath GRX, een robotarm ontwikkeld door Siemens Healthineers, stelt specialisten in staat om ingrepen in de bloedvaten preciezer en veiliger uit te voeren.

EP&C webinar: intellectual property for growing businesses

Waarom lukt het de ene startup om in korte tijd door te ontwikkelen tot een volwaardig bedrijf, terwijl een ander daar nooit in slaagt? Dat is één van de vragen waarop u een antwoord krijgt.

Aantal faillissements­uitspraken blijft algemeen laag

De afgelopen maand april noteerde Graydon 488 failliet verklaarde bedrijven (+44,4% tegenover 2020), maar slechts een fractie van wat in een normaal conjunctureel verloop mag verwacht worden

Licentieovereenkomst op patenten tussen Umicore en BASF

Umicore en BASF hebben een wederzijdse niet-exclusieve licentie­overeen­komst op patenten afgesloten die een brede waaier aan kathode­materialen en hun precursoren dekt.

Primeur: Elektrische terminaltrekker tankt waterstof uit mobiel tankstation

In het VIL-project Hydrolog wordt aangetoond hoe het overschakelen naar waterstof voor elektrisch zwaar transportmateriaal in de logistieke sector een haalbare kaart wordt.

igus is nieuw lid van Profibus Nutzerorganisation

Profinet is 's werelds toonaangevende communicatie-oplossing op Ethernetbasis voor industriële automatisering (zelfs grote datavolumes worden snel en veilig overgedragen). Om het onderzoek naar de Profinet technologie in bewegende toepassingen te bevorderen is igus nu toegetreden tot de Profibus Nutzerorganisation e.V. als kabelspecialist.

Partners