Start-up maakt biobrandstoffen en polymeren uit CO2

Onderzoek & Wetenschap 13/04/2021 10:03:46

D-CRBN, gegroeid uit de onderzoeksgroep PLASMANT van de UAntwerpen, splitst schadelijke CO2-moleculen op, om er onder meer biobrandstoffen en polymeren mee te maken.

Lees hieronder verder   
Verwant

Overschakelen naar klimaatvriendelijke elektriciteitsdistributie

Nieuwe methode voor beoordeling vorderingen klimaatakkoord

Nieuwe technologieën voor recycleren van platinagroep-metalen uit afval

Europees onderzoek naar effect micro- en nanoplastic op gezondheid

Zoektocht naar eerste Cleantech Hero Circulaire Economie gestart

Diepwaterrobot collecteert metaalknollen op 4,5 kilometer diepte

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Onderhandelen met impact

Online

van 19/05/2021 tot 26/05/2021

Leiding geven op afstand

online via Zoom

van 20/05/2021 tot 25/05/2021

Intellectual property for growing businesses

EP&C webinar

donderdag 20 mei 2021

Functionele veiligheid volgens machinerichtlijn

Online cursus IE-net

van 1/06/2021 tot 10/06/2021

Patent Enforcement in Asia

3 Live webinars

van 1/06/2021 tot 15/06/2021

Jouw spreekstem

Online

van 2/06/2021 tot 23/06/2021

Keuze van de redactie

(11/5) 3D-printen als basis voor nieuwe diagnostische testen

(10/5) Borealis en Qpinch starten revolutionaire warmte­recuperatie-eenheid op

(6/5) AI-platform leidt tot sneller en beter voorraadbeheer

(5/5) imec.istart Fund krijgt stevige kapitaalinjectie

(4/5) Primeur: Elektrische terminaltrekker tankt waterstof uit mobiel tankstation

(3/5) Gerrit Jan Schaeffer volgt Ronnie Belmans op bij EngergyVille

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Om de klimaatopwarming en andere milieuproblemen een halt toe te roepen, dan moet de uitstoot van onder meer koolstofdioxide (het belangrijkste broeikasgas) serieus naar beneden gehaald worden. In mei 2020 was de concentratie koolstofdioxide in de atmosfeer groter dan ooit tevoren.

Wetenschappers wereldwijd zoeken naar oplossingen. Op de Universiteit Antwerpen bouwde de onderzoeksgroep PLASMANT, verbonden aan het Departement Chemie, de voorbije jaren heel wat ervaring op in het ‘ontmantelen’ van schadelijke stoffen zoals koolstofdioxide.

Een centrale rol is weggelegd voor plasma, de vierde aggregatietoestand. In eerste instantie wordt de koolstofdioxide opgevangen. Via een innovatieve technologie lukt het de wetenschappers vervolgens om de schadelijke CO2-moleculen op te splitsen in de oorspronkelijke bouwsteentjes. Die ‘ingrediënten’ kunnen op hun beurt dan weer gebruikt worden voor de productie van biobrandstoffen, chemicaliën en polymeren.

Onder impuls van Gill Scheltjens en Georgi Trenchev maakt de technologie nu de overstap van het labo naar de praktijk. Start-up D-CRBN (verwijzend naar het Engelse decarbon) schiet uit de startblokken en vond onderdak bij incubator BlueChem.

David Ziegler, CCO D-CRBN: “Wij kunnen bedrijven helpen de overstap te maken naar een circulaire en meer duurzame economie. We mikken in de eerste plaats op ondernemingen in de Antwerpse haven, vooral in de (petro)chemie en de staalindustrie. Op dit moment lopen er reeds gesprekken met veelbelovende projecten in de haven.” << (Guy Leysen) (foto: UAntwerpen)

Op de foto:
Het team achter D-CRBN: Georgi Trenchev (links onder), Gill Scheltjens (links boven), David Ziegler (recht boven) en Annemie Bogaerts (professor aan de UAntwerpen - rechts onder). <<

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Traceer items op een efficiënte manier met RFID-labels

Brady Corporation kan de optimale RFID-labelingoplossing ontwerpen voor het traceren van items en voorraadbeheer, geschikt voor elk oppervlak, o.a. geselecteerde antennes, chips, ...

Igus toont innovaties in virtuele tentoonstelling

Terwijl iedereen telewerkt, versnelde igus het tempo van zijn productinnovatie. Het motionbedrijf kon dit voorjaar uitpakken met 168 innovaties in kunststof.

Duitse staalbedrijven en Haven Rotterdam onderzoeken opzet waterstofketens

HKM, thyssenkrupp Steel en Havenbedrijf Rotterdam gaan gezamenlijk de mogelijkheid onderzoeken om internationale toeleveringsketens voor waterstof op te zetten.

Michaël Gillon laureaat van de Francqui-prijs 2021

Op 9 juni ontvangt astrofysicus Michaël Gillon de prestigieuze Francqui-prijs uit de handen van de koning voor zijn opzienbarend werk rond exoplaneten, planeten buiten ons zonnestelsel.

Digitaal transformatieproject weert papier op Roltex fabrieksvloer

Roltex, producent van dienbladen, kreeg steeds meer projecten met kleinere aantallen binnen. Door het extra papierwerk, de bijbehorende administratie, ..., daalde de productiviteit.

Cobotracks behaalt Techman certificatie

Hierdoor is het Genkse Cobotracks, zusterbedrijf van Vansichen Linear Technology, de eerste erkende fabrikant van tracks voor de internationale cobotproducent en bracht een zevende as uit.

Cruciaal deel van de LHCb-detector te CERN zit op zijn plaats

Vier van de eerste zes frames met lichtgevoelige SciFi-detectoren zitten nu op hun plaats in het LHCb-experiment op CERN. Meer onderhoud moet nog plaatsvinden. Herstart vindt plaats in 2022.

Incubator BlueChem voor duurzame chemie bestaat 1 jaar

BlueChem, gelegen op Blue Gate Antwerp, ondersteunt start-ups en scale-ups om hun innovaties voor de duurzame chemie van de toekomst te laten doorgroeien tot industriële schaal.

igus is nieuw lid van Profibus Nutzerorganisation

Profinet is 's werelds toonaangevende communicatie-oplossing op Ethernetbasis voor industriële automatisering (zelfs grote datavolumes worden snel en veilig overgedragen). Om het onderzoek naar de Profinet technologie in bewegende toepassingen te bevorderen is igus nu toegetreden tot de Profibus Nutzerorganisation e.V. als kabelspecialist.

Partners