Eerste twee nieuwe KM3NeT-detectorlijnen geïnstalleerd

Onderzoek & Wetenschap 14/04/2021 14:43:39

Twee nieuwe detectorlijnen voor de KM3NeT neutrinotelescoop zijn geland op de bodem van de diepzee bij Sicilië. De lijnen van 700 meter lang worden op 3.000 tot 3.500 meter diep geplaatst.

Lees hieronder verder   
Verwant

Methanol gevonden in warme planeetvormende schijf

Michaël Gillon laureaat van de Francqui-prijs 2021

Cruciaal deel van de LHCb-detector te CERN zit op zijn plaats

Nieuw model voorspelt aanwezigheid koolstofcyclus op exoplaneten

Uitsluitsel over uitzettingssnelheid van het heelal sinds de oerknal

Vlaanderen pompt 11 miljoen in programma ruimtevaarteconomie

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Onderhandelen met impact

Online

van 19/05/2021 tot 26/05/2021

Leiding geven op afstand

online via Zoom

van 20/05/2021 tot 25/05/2021

Intellectual property for growing businesses

EP&C webinar

donderdag 20 mei 2021

Functionele veiligheid volgens machinerichtlijn

Online cursus IE-net

van 1/06/2021 tot 10/06/2021

Patent Enforcement in Asia

3 Live webinars

van 1/06/2021 tot 15/06/2021

Jouw spreekstem

Online

van 2/06/2021 tot 23/06/2021

Keuze van de redactie

(11/5) 3D-printen als basis voor nieuwe diagnostische testen

(10/5) Borealis en Qpinch starten revolutionaire warmte­recuperatie-eenheid op

(6/5) AI-platform leidt tot sneller en beter voorraadbeheer

(5/5) imec.istart Fund krijgt stevige kapitaalinjectie

(4/5) Primeur: Elektrische terminaltrekker tankt waterstof uit mobiel tankstation

(3/5) Gerrit Jan Schaeffer volgt Ronnie Belmans op bij EngergyVille

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Elke lijn heeft 18 detectorbollen (DOMs) met lichtsensoren. Die registreren in alle richtingen lichtflitsjes wanneer deeltjes door het pikdonkere diepzeewater schieten.

Aan boord van het serviceschip Miss Marilene Tide dat de lijnen vervoert, bevindt zich Nikhef-engineer Edward Berbee, die nauw betrokken is bij het ontwerp en de constructie van de detectorlijnen. In Amsterdam worden sinds een halfjaar bij het Nikhef aan de lopende band de detectorbollen voor het project geassembleerd.

Nikhef is een belangrijke partij bij het realiseren van KM3NeT, die op termijn een kubieke kilometer zeewater gebruikt om de binnenkomst van neutrino’s uit de kosmos te registreren. Door het grote volume van de detector kan die als een telescoop naar de hemel kijken en bronnen onderscheiden. KM3NeT wordt de grootste in zijn soort op het Noordelijk halfrond.

De lijnen maken deel uit van de ARCA-locatie van KM3NeT ten oosten van Sicilië. Elders in de Middellandse zee komt een tweede veld van diepzeedetectoren uit de kust bij Toulon. Dat veld heet ORCA en telt nu zes lijnen. Later dit jaar worden ook daar nieuwe lijnen bijgeplaatst. Het hele project moet uiteindelijk honderden lijnen tellen met duizenden DOMs.

Het serviceschip voert de komende week op de Middellandse zee een reeks operaties uit. Eerst wordt een project voor het meten van plastic in zee geplaatst. Daarna volgt het afzinken van een aansluitbox en de vijf lijnen, afhankelijk van het weer. << (Lydia Heida) (foto: Nikhef)

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Traceer items op een efficiënte manier met RFID-labels

Brady Corporation kan de optimale RFID-labelingoplossing ontwerpen voor het traceren van items en voorraadbeheer, geschikt voor elk oppervlak, o.a. geselecteerde antennes, chips, ...

Igus toont innovaties in virtuele tentoonstelling

Terwijl iedereen telewerkt, versnelde igus het tempo van zijn productinnovatie. Het motionbedrijf kon dit voorjaar uitpakken met 168 innovaties in kunststof.

Duitse staalbedrijven en Haven Rotterdam onderzoeken opzet waterstofketens

HKM, thyssenkrupp Steel en Havenbedrijf Rotterdam gaan gezamenlijk de mogelijkheid onderzoeken om internationale toeleveringsketens voor waterstof op te zetten.

Michaël Gillon laureaat van de Francqui-prijs 2021

Op 9 juni ontvangt astrofysicus Michaël Gillon de prestigieuze Francqui-prijs uit de handen van de koning voor zijn opzienbarend werk rond exoplaneten, planeten buiten ons zonnestelsel.

Digitaal transformatieproject weert papier op Roltex fabrieksvloer

Roltex, producent van dienbladen, kreeg steeds meer projecten met kleinere aantallen binnen. Door het extra papierwerk, de bijbehorende administratie, ..., daalde de productiviteit.

Cobotracks behaalt Techman certificatie

Hierdoor is het Genkse Cobotracks, zusterbedrijf van Vansichen Linear Technology, de eerste erkende fabrikant van tracks voor de internationale cobotproducent en bracht een zevende as uit.

Cruciaal deel van de LHCb-detector te CERN zit op zijn plaats

Vier van de eerste zes frames met lichtgevoelige SciFi-detectoren zitten nu op hun plaats in het LHCb-experiment op CERN. Meer onderhoud moet nog plaatsvinden. Herstart vindt plaats in 2022.

Incubator BlueChem voor duurzame chemie bestaat 1 jaar

BlueChem, gelegen op Blue Gate Antwerp, ondersteunt start-ups en scale-ups om hun innovaties voor de duurzame chemie van de toekomst te laten doorgroeien tot industriële schaal.

igus is nieuw lid van Profibus Nutzerorganisation

Profinet is 's werelds toonaangevende communicatie-oplossing op Ethernetbasis voor industriële automatisering (zelfs grote datavolumes worden snel en veilig overgedragen). Om het onderzoek naar de Profinet technologie in bewegende toepassingen te bevorderen is igus nu toegetreden tot de Profibus Nutzerorganisation e.V. als kabelspecialist.

Partners