Eerste twee nieuwe KM3NeT-detectorlijnen geïnstalleerd

Twee nieuwe detectorlijnen voor de KM3NeT neutrinotelescoop zijn geland op de bodem van de diepzee bij Sicilië. De lijnen van 700 meter lang worden op 3.000 tot 3.500 meter diep geplaatst.

Trefwoorden: #detectorbollen, #detectorlijnen, #diepzee, #KM3NeT, #kosmos, #neutrino's, #neutrinotelescoop, #Nikhef, #ORCA, #Sicilië, #zeebodem

Lees verder

research

( Foto: Nikhef )

ENGINEERINGNET.BE - Elke lijn heeft 18 detectorbollen (DOMs) met lichtsensoren. Die registreren in alle richtingen lichtflitsjes wanneer deeltjes door het pikdonkere diepzeewater schieten.

Aan boord van het serviceschip Miss Marilene Tide dat de lijnen vervoert, bevindt zich Nikhef-engineer Edward Berbee, die nauw betrokken is bij het ontwerp en de constructie van de detectorlijnen. In Amsterdam worden sinds een halfjaar bij het Nikhef aan de lopende band de detectorbollen voor het project geassembleerd.

Nikhef is een belangrijke partij bij het realiseren van KM3NeT, die op termijn een kubieke kilometer zeewater gebruikt om de binnenkomst van neutrino’s uit de kosmos te registreren. Door het grote volume van de detector kan die als een telescoop naar de hemel kijken en bronnen onderscheiden. KM3NeT wordt de grootste in zijn soort op het Noordelijk halfrond.

De lijnen maken deel uit van de ARCA-locatie van KM3NeT ten oosten van Sicilië. Elders in de Middellandse zee komt een tweede veld van diepzeedetectoren uit de kust bij Toulon. Dat veld heet ORCA en telt nu zes lijnen. Later dit jaar worden ook daar nieuwe lijnen bijgeplaatst. Het hele project moet uiteindelijk honderden lijnen tellen met duizenden DOMs.

Het serviceschip voert de komende week op de Middellandse zee een reeks operaties uit. Eerst wordt een project voor het meten van plastic in zee geplaatst. Daarna volgt het afzinken van een aansluitbox en de vijf lijnen, afhankelijk van het weer.