Eerste twee nieuwe KM3NeT-detectorlijnen geïnstalleerd

Onderzoek & Wetenschap 14/04/2021 14:43:39

Twee nieuwe detectorlijnen voor de KM3NeT neutrinotelescoop zijn geland op de bodem van de diepzee bij Sicilië. De lijnen van 700 meter lang worden op 3.000 tot 3.500 meter diep geplaatst.

Lees hieronder verder   
Verwant

ATLAS onderzoekt verval van higgsdeeltjes naar charm-quarks

Het Centre Spatial de Liège groeit

Onderzoek naar de bronnen van gammastraling

Aerospacelab lanceert satelliet met nieuwe generatie zonnepanelen

Methanol gevonden in warme planeetvormende schijf

Michaël Gillon laureaat van de Francqui-prijs 2021

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Additive Manufacturing Insights

Online Flam3D webinar

dinsdag 15 juni 2021

Kennismanagement

online via Zoom

van 17/06/2021 tot 24/06/2021

Samenwerken met BIM - Stadhuis Roeselare

Online ORI webinar

maandag 21 juni 2021

Automatica Sprint

Messe München

van 22/06/2021 tot 24/06/2021

Waterstofconferentie Vlaanderen

Antwerpen

dinsdag 22 juni 2021

StocExpo

Antwerp Expo

van 29/06/2021 tot 1/07/2021

Keuze van de redactie

(10/6) Vlaams onderzoeksschip goedgekeurd voor gestandaardiseerde metingen CO2

(9/6) Port of Antwerp maakt eerste kandidaten voor NextGen District bekend

(7/6) Maakt of kraakt de pandemie nu carrières van techvrouwen? - artikel

(7/6) Umicore benoemt Mathias Miedreich tot nieuwe CEO

(3/6) Primeur: eerste multimodaal waterstoftankstation geopend in Antwerpen

(2/6) Ontwikkeling waterstof- en CO2-backbone in North Sea Port

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Elke lijn heeft 18 detectorbollen (DOMs) met lichtsensoren. Die registreren in alle richtingen lichtflitsjes wanneer deeltjes door het pikdonkere diepzeewater schieten.

Aan boord van het serviceschip Miss Marilene Tide dat de lijnen vervoert, bevindt zich Nikhef-engineer Edward Berbee, die nauw betrokken is bij het ontwerp en de constructie van de detectorlijnen. In Amsterdam worden sinds een halfjaar bij het Nikhef aan de lopende band de detectorbollen voor het project geassembleerd.

Nikhef is een belangrijke partij bij het realiseren van KM3NeT, die op termijn een kubieke kilometer zeewater gebruikt om de binnenkomst van neutrino’s uit de kosmos te registreren. Door het grote volume van de detector kan die als een telescoop naar de hemel kijken en bronnen onderscheiden. KM3NeT wordt de grootste in zijn soort op het Noordelijk halfrond.

De lijnen maken deel uit van de ARCA-locatie van KM3NeT ten oosten van Sicilië. Elders in de Middellandse zee komt een tweede veld van diepzeedetectoren uit de kust bij Toulon. Dat veld heet ORCA en telt nu zes lijnen. Later dit jaar worden ook daar nieuwe lijnen bijgeplaatst. Het hele project moet uiteindelijk honderden lijnen tellen met duizenden DOMs.

Het serviceschip voert de komende week op de Middellandse zee een reeks operaties uit. Eerst wordt een project voor het meten van plastic in zee geplaatst. Daarna volgt het afzinken van een aansluitbox en de vijf lijnen, afhankelijk van het weer. << (Lydia Heida) (foto: Nikhef)

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Vlaams onderzoeksschip goedgekeurd voor gestandaardiseerde metingen CO2

ICOS, het ‘Integrated Carbon Observation System’, kende 12 extra meetstations voor broeikasgassen dit label toe, waaronder het Vlaamse onderzoeksschip Simon Stevin.

ATLAS onderzoekt verval van higgsdeeltjes naar charm-quarks

Op de onlangs gehouden LHCP2021 conferentie voor fysica is bekendgemaakt dat die koppeling niet meer dan 8,5 keer groter kan zijn dan de waarde die het Standaardmodel voorspelt.

Taipro: klein maar fijn groeit - artikel

Taipro (Tailored Microsystems Improving your Product) ontwikkelt microsystemen op maat van de processen van de klant. De Luikse chipverpakker zet resoluut in op groei en trekt naar Verviers.

Port of Antwerp maakt eerste kandidaten voor NextGen District bekend

Vorig jaar oktober werd de eerste ronde gelanceerd van een marktbevraging voor het NextGen District, de voormalige site van General Motors in het havengebied.

Colt en NorthC Datacenters bundelen krachten

Klanten krijgen nu onder meer toegang tot voor 100+ Gbps geoptimaliseerde verbindingen en de op SDN gebaseerde netwerkservices die deel uitmaken van het On Demand-aanbod van Colt.

Bosch chipfabriek volledig geconnecteerd en aangestuurd door AI

Dankzij sterk geautomatiseerde, volledig geconnecteerde machines en geïntegreerde processen, samen met AI-methoden is de vestiging in Dresden een slimme fabriek en een Industrie 4.0 pionier.

Enperas-software voor ecologische voetafdruk bouwmaterialen

Deze spin-off van VITO en EnergyVille ontwikkelt software waarmee bedrijven zelf een levenscyclusanalyse kunnen maken van bouwmaterialen om concreet de milieukosten te becijferen.

Nieuwe inspiratiegids moet scholen inspireren bij hun Digisprong

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts en Peter Demuynck van Agoria Vlaanderen hebben de nieuwe inspiratiegids Edtech voorgesteld als hulpmiddel voor scholen rond digitalisering.

AI-functionaliteit voor Kontron KBox A-203-AI-GC

Kontron gaat zijn AI-platform ook beschikbaar stellen als een KBox-pc op basis van een Intel Atom x7-E3950-processor. De KBox is gebruiksklaar en kan direct geïntegreerd worden in bestaande X86-landschappen om snel en efficiënt eigen toepassingsscenario's rond Machine Learning en Artificial Intelligence te implementeren. >>

Partners