Nieuwste adaptieve spiegeltechnologie voor Europa’s grootste zonnetelescoop

Bedrijfsnieuws 16/04/2021 10:13:24

TNO gaat om het ontwerp maken van een essentieel onderdeel van de European Solar Telescope, gelegen op de Canarische Eilanden. De telescoop maakt gedetailleerd onderzoek van de zon mogelijk.

Lees hieronder verder   
Verwant

Michaël Gillon laureaat van de Francqui-prijs 2021

Cruciaal deel van de LHCb-detector te CERN zit op zijn plaats

Nieuw model voorspelt aanwezigheid koolstofcyclus op exoplaneten

Uitsluitsel over uitzettingssnelheid van het heelal sinds de oerknal

Vlaanderen pompt 11 miljoen in programma ruimtevaarteconomie

Nieuwste adaptieve spiegeltechnologie voor Europa’s grootste zonnetelescoop

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Onderhandelen met impact

Online

van 19/05/2021 tot 26/05/2021

Leiding geven op afstand

online via Zoom

van 20/05/2021 tot 25/05/2021

Intellectual property for growing businesses

EP&C webinar

donderdag 20 mei 2021

Functionele veiligheid volgens machinerichtlijn

Online cursus IE-net

van 1/06/2021 tot 10/06/2021

Patent Enforcement in Asia

3 Live webinars

van 1/06/2021 tot 15/06/2021

Jouw spreekstem

Online

van 2/06/2021 tot 23/06/2021

Keuze van de redactie

(6/5) AI-platform leidt tot sneller en beter voorraadbeheer

(5/5) imec.istart Fund krijgt stevige kapitaalinjectie

(4/5) Primeur: Elektrische terminaltrekker tankt waterstof uit mobiel tankstation

(3/5) Gerrit Jan Schaeffer volgt Ronnie Belmans op bij EngergyVille

(29/4) 30 bedrijven stappen in nieuw Vlaams energie- en klimaatproject

(28/4) Samenwerking rond waterstof in de luchtvaart op poten gezet

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - De zon heeft met zijn krachtige magnetische velden en complexe atmosferische dynamiek ook een enorme invloed op moderne technologie, zoals satellieten, vliegtuigen, gps en meer.

Als we de voortdurend veranderende dynamiek van de zon goed kunnen begrijpen en zelfs kunnen voorspellen, kan dat helpen er voor te zorgen dat het essentiële technologie niet verstoort of verwoest.

Om de helderste beelden te krijgen van de zon en de zonneactiviteit zijn krachtige telescopen en nauwkeurige technologie nodig. De European Solar Telescope gebruikt onder meer een adaptieve secundaire spiegel (ASM) die snel van vorm kan veranderen en zo de optische vervorming van de zonnebeelden corrigeert die wordt veroorzaakt door de atmosfeer van de Aarde.

Adaptieve spiegels worden op aandrijvingen geplaatst waardoor ze van vorm kunnen veranderen om optimale helderheid te bereiken. Maar de huidige technologie voor deze aandrijvingen is fragiel, energie-inefficiënt en moeilijk bestuurbaar.

TNO heeft een nieuw ontwerp dat de aandrijvingen nauwkeurig, robuust, voorspelbaar en veel minder energieverslindend maakt dan de beste aandrijvingen tot nu toe. Dit systeem is tien keer efficiënter dan traditionele systemen en toch enorm precies en effectief.

De ASM van TNO is op de nanometer nauwkeurig af te stellen en levert de scherpst mogelijke beelden van de zon, tegen lagere kosten vergeleken met huidige technologie.

In de voorlopige ontwerpfase zal TNO bewijzen dat het concept voor de ASM haalbaar is. TNO gaat samenwerken met VDL ETG voor de bouw van de aandrijvingen.

Al eerder ontwierpen TNO en VDL ETG een ASM met een doorsnede van 63 centimeter als upgrade voor de UH88-telescoop in Hawaï. Die ASM, die op dit moment wordt gebouwd, wordt actief gevormd door 210 aandrijvingen.

Voor de European Solar Telescope wil TNO een spiegel ontwerpen met een doorsnede van 86 centimeter en 2.000 aandrijvingen, om de meest nauwkeurige beweging en bediening mogelijk te maken.

Het team heeft ook vervormbare spiegels gebouwd voor de European Space Agency en het University of California’s Center for Adaptive Optics.

Kees Buijsrogge, directeur Space & Scientific Instrumentation bij TNO: ‘Als dit project slaagt, is onze adaptieve secundaire spiegeltechnologie een grote verbetering van de huidige statische secundaire spiegels in belangrijke telescopen ter wereld, zoals Keck, Gemini en TMT.’ << (Lydia Heida) (foto: © https://est-east.eu/)

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Vorig jaar werd 42% van de bedrijven door cyberaanval getroffen

Uit het Cyber Readiness Report 2021 van verzekeraar Hiscox blijkt dat maar liefst 42% van Belgische bedrijven getroffen werden door één of meerdere cyberaanvallen.

Nieuwe technologieën voor recycleren van platinagroep-metalen uit afval

Het PLATIRUS-project, met onder meer VITO en KU Leuven, heeft elf technologieën ontwikkeld, waarvan er drie uitblonken door hoge efficiëntie, lage kosten en geringe milieueffecten.

Aalsters ziekenhuis gebruikt als eerste in Benelux robot­assis­tentie

De CorPath GRX, een robotarm ontwikkeld door Siemens Healthineers, stelt specialisten in staat om ingrepen in de bloedvaten preciezer en veiliger uit te voeren.

EP&C webinar: intellectual property for growing businesses

Waarom lukt het de ene startup om in korte tijd door te ontwikkelen tot een volwaardig bedrijf, terwijl een ander daar nooit in slaagt? Dat is één van de vragen waarop u een antwoord krijgt.

Aantal faillissements­uitspraken blijft algemeen laag

De afgelopen maand april noteerde Graydon 488 failliet verklaarde bedrijven (+44,4% tegenover 2020), maar slechts een fractie van wat in een normaal conjunctureel verloop mag verwacht worden

Licentieovereenkomst op patenten tussen Umicore en BASF

Umicore en BASF hebben een wederzijdse niet-exclusieve licentie­overeen­komst op patenten afgesloten die een brede waaier aan kathode­materialen en hun precursoren dekt.

Primeur: Elektrische terminaltrekker tankt waterstof uit mobiel tankstation

In het VIL-project Hydrolog wordt aangetoond hoe het overschakelen naar waterstof voor elektrisch zwaar transportmateriaal in de logistieke sector een haalbare kaart wordt.

Port of Antwerp weer iets duurzamer door verleddingsproject

Deze maand ronden Fluvius en Port of Antwerp een grootschalig verlichtingsproject in de Antwerpse haven af, waarbij 2.423 ‘gewone’ lampen vervangen werden door interactieve ledverlichting.

igus is nieuw lid van Profibus Nutzerorganisation

Profinet is 's werelds toonaangevende communicatie-oplossing op Ethernetbasis voor industriële automatisering (zelfs grote datavolumes worden snel en veilig overgedragen). Om het onderzoek naar de Profinet technologie in bewegende toepassingen te bevorderen is igus nu toegetreden tot de Profibus Nutzerorganisation e.V. als kabelspecialist.

Partners