ERC Starting Grant voor Griet Neukermans

Onderzoek & Wetenschap 19/04/2021 8:29:14

Oceanograaf en UGent-onderzoeker Griet Neukermans gaat met deze beurs de komende vijf jaar haar onderzoeksgroep Marine Optics and Remote Sensing uitbouwen en grensverleggend onderzoek doen.

Lees hieronder verder   
Verwant

Onderzoekers maken levend materiaal op basis van algen

Nieuwe software meet biologische oppervlakten

Ontwikkeling silicium dat licht kan uitstralen

ERC Starting Grant voor Griet Neukermans

Odysseusprogramma brengt 13 toponderzoekers naar Vlaanderen

VUB steekt 2,6 miljoen euro extra in wetenschappelijk onderzoek

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Onderhandelen met impact

Online

van 19/05/2021 tot 26/05/2021

Leiding geven op afstand

online via Zoom

van 20/05/2021 tot 25/05/2021

Intellectual property for growing businesses

EP&C webinar

donderdag 20 mei 2021

Functionele veiligheid volgens machinerichtlijn

Online cursus IE-net

van 1/06/2021 tot 10/06/2021

Patent Enforcement in Asia

3 Live webinars

van 1/06/2021 tot 15/06/2021

Jouw spreekstem

Online

van 2/06/2021 tot 23/06/2021

Keuze van de redactie

(6/5) AI-platform leidt tot sneller en beter voorraadbeheer

(5/5) imec.istart Fund krijgt stevige kapitaalinjectie

(4/5) Primeur: Elektrische terminaltrekker tankt waterstof uit mobiel tankstation

(3/5) Gerrit Jan Schaeffer volgt Ronnie Belmans op bij EngergyVille

(29/4) 30 bedrijven stappen in nieuw Vlaams energie- en klimaatproject

(28/4) Samenwerking rond waterstof in de luchtvaart op poten gezet

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - De oceanen op aarde werken als een soort 'koolstofpomp', waarbij CO2 uit de atmosfeer diep in de oceaan wordt opgeslagen door middel van biologische processen. Hierdoor kan koolstof jaren tot eeuwen uit onze atmosfeer 'verdwijnen'.

Wetenschappers begrijpen echter nog steeds niet helemaal hoe deze koolstofpomp werkt. De onderzoeksgroep Marine Optics and Remote Sensing, onder leiding van Griet Neukermans, wil daar nu verandering in brengen.

Met haar CarbOcean project zal Neukermans een nieuwe optische sensor ontwikkelen waarmee ze anorganische koolstofdeeltjes in de oceaan kan meten. Deze sensoren worden speciaal ontworpen voor integratie op 'oceaanrobots' die worden ingezet in verschillende oceanische regio’s.

Daar zullen deze robots biologische koolstofmetingen doen, vanaf het goed verlichte oceaanoppervlak tot in de diepe, donkere oceaan - ook wel bekend als de twilight zone. Zo hopen de onderzoekers de mechanismen van de koolstofpomp aan het licht te brengen.

Neukermans is professor in de vakgroep Biologie van de UGent na een internationale loopbaan doorheen University of California (USA), Université Laval (Canada) en Sorbonne Université (Frankrijk). << (Lydia Heida) (foto: UGent)

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Nieuwe methode voor beoordeling vorderingen klimaatakkoord

Wetenschappers uit de EU stellen een nieuwe methode voor waarmee ze de voortgang van de klimaatdoelstelling van het Parijsakkoord kunnen beoordelen.

Vorig jaar werd 42% van de bedrijven door cyberaanval getroffen

Uit het Cyber Readiness Report 2021 van verzekeraar Hiscox blijkt dat maar liefst 42% van Belgische bedrijven getroffen werden door één of meerdere cyberaanvallen.

Nieuwe technologieën voor recycleren van platinagroep-metalen uit afval

Het PLATIRUS-project, met onder meer VITO en KU Leuven, heeft elf technologieën ontwikkeld, waarvan er drie uitblonken door hoge efficiëntie, lage kosten en geringe milieueffecten.

Aalsters ziekenhuis gebruikt als eerste in Benelux robot­assis­tentie

De CorPath GRX, een robotarm ontwikkeld door Siemens Healthineers, stelt specialisten in staat om ingrepen in de bloedvaten preciezer en veiliger uit te voeren.

EP&C webinar: intellectual property for growing businesses

Waarom lukt het de ene startup om in korte tijd door te ontwikkelen tot een volwaardig bedrijf, terwijl een ander daar nooit in slaagt? Dat is één van de vragen waarop u een antwoord krijgt.

Aantal faillissements­uitspraken blijft algemeen laag

De afgelopen maand april noteerde Graydon 488 failliet verklaarde bedrijven (+44,4% tegenover 2020), maar slechts een fractie van wat in een normaal conjunctureel verloop mag verwacht worden

Licentieovereenkomst op patenten tussen Umicore en BASF

Umicore en BASF hebben een wederzijdse niet-exclusieve licentie­overeen­komst op patenten afgesloten die een brede waaier aan kathode­materialen en hun precursoren dekt.

Primeur: Elektrische terminaltrekker tankt waterstof uit mobiel tankstation

In het VIL-project Hydrolog wordt aangetoond hoe het overschakelen naar waterstof voor elektrisch zwaar transportmateriaal in de logistieke sector een haalbare kaart wordt.

igus is nieuw lid van Profibus Nutzerorganisation

Profinet is 's werelds toonaangevende communicatie-oplossing op Ethernetbasis voor industriële automatisering (zelfs grote datavolumes worden snel en veilig overgedragen). Om het onderzoek naar de Profinet technologie in bewegende toepassingen te bevorderen is igus nu toegetreden tot de Profibus Nutzerorganisation e.V. als kabelspecialist.

Partners