Bioreactoren voor ArcelorMittal Steelanol-installatie geïnstalleerd

Bedrijfsnieuws 19/04/2021 11:51:30

ArcelorMittal Belgium bereikt hiermee een belangrijke mijlpaal in de bouw van het baanbrekend Steelanol-project, waarmee het bedrijf grote stappen richting koolstofneutraliteit zet.

Lees hieronder verder   
Verwant

Incubator BlueChem voor duurzame chemie bestaat 1 jaar

Licentieovereenkomst op patenten tussen Umicore en BASF

Bioreactoren voor ArcelorMittal Steelanol-installatie geïnstalleerd

Sensoren, half zo duur, dubbel zo performant - artikel

Elektronenmicroscopie maakt 20 keer snellere beeldvorming mogelijk

Elektrische wagens met grote autonomie - artikel

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Onderhandelen met impact

Online

van 19/05/2021 tot 26/05/2021

Leiding geven op afstand

online via Zoom

van 20/05/2021 tot 25/05/2021

Intellectual property for growing businesses

EP&C webinar

donderdag 20 mei 2021

Functionele veiligheid volgens machinerichtlijn

Online cursus IE-net

van 1/06/2021 tot 10/06/2021

Patent Enforcement in Asia

3 Live webinars

van 1/06/2021 tot 15/06/2021

Jouw spreekstem

Online

van 2/06/2021 tot 23/06/2021

Keuze van de redactie

(6/5) AI-platform leidt tot sneller en beter voorraadbeheer

(5/5) imec.istart Fund krijgt stevige kapitaalinjectie

(4/5) Primeur: Elektrische terminaltrekker tankt waterstof uit mobiel tankstation

(3/5) Gerrit Jan Schaeffer volgt Ronnie Belmans op bij EngergyVille

(29/4) 30 bedrijven stappen in nieuw Vlaams energie- en klimaatproject

(28/4) Samenwerking rond waterstof in de luchtvaart op poten gezet

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - De vier bioreactoren werden in maart 2021 per schip geleverd, en na transport een hijswerk staan alle vier de bioreactoren nu rechtop.

De Steelanol-installatie (een investering van 165 miljoen euro en de eerste in haar soort in Europa) zal 80 miljoen liter duurzame ethanol per jaar produceren, wat overeenkomt met bijna de helft van de huidige jaarlijkse vraag in België in een markt voor hernieuwbare ethanol met een groot groeipotentieel.

De duurzame ethanol die in de Steelanol-installatie wordt geproduceerd, kan worden gebruikt als brandstof voor transport of als bouwsteen voor de productie van chemicaliën.

Met de inbedrijfstelling en eerste productie die in 2022 wordt verwacht, betekent dit een belangrijke stap in de richting van het circulaire gebruik van koolstof en het einde van koolstof voor eenmalig gebruik, waarbij gassen niet langer als afval maar als grondstof worden beschouwd.

Bovendien betekent het hergebruik van koolstof dat het ethanolproductieproces van Steelanol op geen enkele manier concurreert met voedselgewassen of grond voor voedselgewassen, zoals dat het geval is voor “traditionele” ethanol.

Het proces dat op deze site wordt toegepast, kan niet alleen gebruik maken van de industriële gassen van de huidige staalproductiemethoden, maar is volledig flexibel en kan zich aanpassen naarmate de industrie overschakelt op toekomstige staal­productie­tech­nologieën met een grotere input van groene waterstof.

De technologie werd ontwikkeld door LanzaTech, samen met Primetals Technologies en E4tech. << (Guy Leysen) (foto: ArcelorMittal)

Over het proces in de bioreactoren
De omzetting van industrieel gas in duurzame ethanol vindt plaats in vier bioreactoren, die kunnen worden beschouwd als het hart van de installatie. Elke bioreactor bestaat uit een tank met vloeistof, voedingsstoffen en in de natuur voorkomende micro-organismen.

Een belangrijk element van het proces is om het gas goed in de vloeistof te mengen, zodat de micro-organismen de omzetting van het koolstofhoudende gas naar ethanol onder de meest efficiënte omstandigheden kunnen voltooien.

Om maximale circulariteit na te streven, maakt een waterbehandelingsinstallatie het hergebruik van water, de terugwinning van waardevolle voedingsstoffen en de productie van energie uit verkregen biogas mogelijk. <<

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Vorig jaar werd 42% van de bedrijven door cyberaanval getroffen

Uit het Cyber Readiness Report 2021 van verzekeraar Hiscox blijkt dat maar liefst 42% van Belgische bedrijven getroffen werden door één of meerdere cyberaanvallen.

Nieuwe technologieën voor recycleren van platinagroep-metalen uit afval

Het PLATIRUS-project, met onder meer VITO en KU Leuven, heeft elf technologieën ontwikkeld, waarvan er drie uitblonken door hoge efficiëntie, lage kosten en geringe milieueffecten.

Aalsters ziekenhuis gebruikt als eerste in Benelux robot­assis­tentie

De CorPath GRX, een robotarm ontwikkeld door Siemens Healthineers, stelt specialisten in staat om ingrepen in de bloedvaten preciezer en veiliger uit te voeren.

EP&C webinar: intellectual property for growing businesses

Waarom lukt het de ene startup om in korte tijd door te ontwikkelen tot een volwaardig bedrijf, terwijl een ander daar nooit in slaagt? Dat is één van de vragen waarop u een antwoord krijgt.

Aantal faillissements­uitspraken blijft algemeen laag

De afgelopen maand april noteerde Graydon 488 failliet verklaarde bedrijven (+44,4% tegenover 2020), maar slechts een fractie van wat in een normaal conjunctureel verloop mag verwacht worden

Licentieovereenkomst op patenten tussen Umicore en BASF

Umicore en BASF hebben een wederzijdse niet-exclusieve licentie­overeen­komst op patenten afgesloten die een brede waaier aan kathode­materialen en hun precursoren dekt.

Primeur: Elektrische terminaltrekker tankt waterstof uit mobiel tankstation

In het VIL-project Hydrolog wordt aangetoond hoe het overschakelen naar waterstof voor elektrisch zwaar transportmateriaal in de logistieke sector een haalbare kaart wordt.

Port of Antwerp weer iets duurzamer door verleddingsproject

Deze maand ronden Fluvius en Port of Antwerp een grootschalig verlichtingsproject in de Antwerpse haven af, waarbij 2.423 ‘gewone’ lampen vervangen werden door interactieve ledverlichting.

igus is nieuw lid van Profibus Nutzerorganisation

Profinet is 's werelds toonaangevende communicatie-oplossing op Ethernetbasis voor industriële automatisering (zelfs grote datavolumes worden snel en veilig overgedragen). Om het onderzoek naar de Profinet technologie in bewegende toepassingen te bevorderen is igus nu toegetreden tot de Profibus Nutzerorganisation e.V. als kabelspecialist.

Partners