VUB-onderzoekster bouwt met schimmels

Onderzoek & Wetenschap 20/04/2021 9:23:30

Elise Elsacker, researcher bij de onderzoeksgroepen Architectural Engineering en Microbiologie van de Vrije Universiteit Brussel onderzocht de mogelijkheden van schimmels als bouwmateriaal.

Lees hieronder verder   
Verwant

VUB-onderzoekster bouwt met schimmels

Flanders Make ontwikkelt eerste zelfrijdende tractor

Serkobras draagt constructeur-onafhankelijkheid hoog in het vaandel

Volvo Trucks gaat elektrische voertuigen in bouwsector testen

Joystick zorgt voor precieze besturing beton­afwerk­machines

Masterproeffilmpje bezorgt ingenieur job bij Amazon

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Onderhandelen met impact

Online

van 19/05/2021 tot 26/05/2021

Leiding geven op afstand

online via Zoom

van 20/05/2021 tot 25/05/2021

Intellectual property for growing businesses

EP&C webinar

donderdag 20 mei 2021

Functionele veiligheid volgens machinerichtlijn

Online cursus IE-net

van 1/06/2021 tot 10/06/2021

Patent Enforcement in Asia

3 Live webinars

van 1/06/2021 tot 15/06/2021

Jouw spreekstem

Online

van 2/06/2021 tot 23/06/2021

Keuze van de redactie

(6/5) AI-platform leidt tot sneller en beter voorraadbeheer

(5/5) imec.istart Fund krijgt stevige kapitaalinjectie

(4/5) Primeur: Elektrische terminaltrekker tankt waterstof uit mobiel tankstation

(3/5) Gerrit Jan Schaeffer volgt Ronnie Belmans op bij EngergyVille

(29/4) 30 bedrijven stappen in nieuw Vlaams energie- en klimaatproject

(28/4) Samenwerking rond waterstof in de luchtvaart op poten gezet

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Elise Elsacker onderzocht voor haar doctoraat, onder leiding van Prof. Lars De Laet en Prof. Eveline Peeters, welke factoren de biologische en materiële eigenschappen van myceliummaterialen beïnvloeden. Haar onderzoek biedt inzicht in de aspecten die een rol spelen in de productie van composieten die met mycelium gegroeid zijn.

In het bos degraderen schimmels hard, houtachtig plantmateriaal. Mycelium, de witte wortels van zwammen, vormen een soort lijm tussen de vezels waarop ze groeien. Pas je dit proces toe op afvalstromen zoals landbouwafval en zaagsel, kan je een hele waaier aan voorwerpen met mycelium ‘groeien’.

Elsacker verkende nieuwe productietechnieken voor architectonische toepassingen van mycelium. “Denk daarbij aan bio-afbreekbare tijdelijke constructies, isolatie, binnenmuren en meubels.” Circulair bouwen met duurzame, biologisch afbreekbare materialen, zeg maar.

Ze ontwikkelde een methode om schimmels -er bestaan een paar miljoen verschillende schimmelsoorten- te selecteren op basis van hun biologische, chemische en mechanische prestaties. Ze onderzocht niet alleen de interactie tussen schimmels en vezels maar ook de materiaaleigenschappen van deze composieten met verschillende soorten natuurlijke vezels.

Verder onderzocht ze ook hoe je de structurele eigenschappen van myceliummaterialen kunt verbeteren met additieven of door het materiaal samen te persen. Tot slot ontwikkelde ze een nieuw fabricageproces met robots voor architecturale bekistingen en experimenteerde ze met het 3D-printen van myceliummaterialen.

"Hoewel myceliummaterialen veelbelovend zijn, is het niet de bedoeling om alle synthetische materialen te vervangen door zelfgegroeide biomaterialen.” Elsacker wijst naar de principes van circulariteit: mycelium voedt zich met afvalstromen.

“De productie van myceliummaterialen is dus afhankelijk van de beschikbaarheid van die lokaal geproduceerde reststromen.” Ze vormen wel een startpunt voor nieuwe verhalen over biodiversiteit, circulariteit en op biologie gebaseerde oplossingen."

Haar werk dient als basis voor verder onderzoek aan de Vrije Universiteit Brussel en nieuwe toepassingen. Schimmels kunnen immers ook helpen met andere milieuproblemen, zoals het groeien van ledervervangers, het dichten van barsten in beton en zelfs het remediëren van vervuiling door zware metalen en radioactief afval. << (Luc De Smet) (foto: Lennert Van Rompaey)

Op de foto boven:
Isolatiepaneel gemaakt van mycelium dat groeide op een substraat van 300 wegwerpkoffiekopjes en beukenhoutchips.


Fotoreportage
(klik op de foto voor een grotere weergave)

(links) Architecturale bekistingen uit mycelium materiaal vervaardigd met behulp van robots. - (rechts) Elise Elsacker tijdens tijdens een STE(A)M-project aan de VUB

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Vorig jaar werd 42% van de bedrijven door cyberaanval getroffen

Uit het Cyber Readiness Report 2021 van verzekeraar Hiscox blijkt dat maar liefst 42% van Belgische bedrijven getroffen werden door één of meerdere cyberaanvallen.

Nieuwe technologieën voor recycleren van platinagroep-metalen uit afval

Het PLATIRUS-project, met onder meer VITO en KU Leuven, heeft elf technologieën ontwikkeld, waarvan er drie uitblonken door hoge efficiëntie, lage kosten en geringe milieueffecten.

Aalsters ziekenhuis gebruikt als eerste in Benelux robot­assis­tentie

De CorPath GRX, een robotarm ontwikkeld door Siemens Healthineers, stelt specialisten in staat om ingrepen in de bloedvaten preciezer en veiliger uit te voeren.

EP&C webinar: intellectual property for growing businesses

Waarom lukt het de ene startup om in korte tijd door te ontwikkelen tot een volwaardig bedrijf, terwijl een ander daar nooit in slaagt? Dat is één van de vragen waarop u een antwoord krijgt.

Aantal faillissements­uitspraken blijft algemeen laag

De afgelopen maand april noteerde Graydon 488 failliet verklaarde bedrijven (+44,4% tegenover 2020), maar slechts een fractie van wat in een normaal conjunctureel verloop mag verwacht worden

Licentieovereenkomst op patenten tussen Umicore en BASF

Umicore en BASF hebben een wederzijdse niet-exclusieve licentie­overeen­komst op patenten afgesloten die een brede waaier aan kathode­materialen en hun precursoren dekt.

Primeur: Elektrische terminaltrekker tankt waterstof uit mobiel tankstation

In het VIL-project Hydrolog wordt aangetoond hoe het overschakelen naar waterstof voor elektrisch zwaar transportmateriaal in de logistieke sector een haalbare kaart wordt.

Port of Antwerp weer iets duurzamer door verleddingsproject

Deze maand ronden Fluvius en Port of Antwerp een grootschalig verlichtingsproject in de Antwerpse haven af, waarbij 2.423 ‘gewone’ lampen vervangen werden door interactieve ledverlichting.

igus is nieuw lid van Profibus Nutzerorganisation

Profinet is 's werelds toonaangevende communicatie-oplossing op Ethernetbasis voor industriële automatisering (zelfs grote datavolumes worden snel en veilig overgedragen). Om het onderzoek naar de Profinet technologie in bewegende toepassingen te bevorderen is igus nu toegetreden tot de Profibus Nutzerorganisation e.V. als kabelspecialist.

Partners