Corona-sneltest van TU Eindhoven gaat Europees

Bedrijfsnieuws 21/04/2021 15:36:46

De CoLab-score maakt gebruik van kunstmatige intelligentie om patiënten snel te testen op COVID-19. De EU steekt 150.000 euro in versnelde invoering van deze test in Europese ziekenhuizen.

Lees hieronder verder   
Verwant

Aalsters ziekenhuis gebruikt als eerste in Benelux robot­assis­tentie

Onderzoek: minder dierproeven dankzij mini-organen

Robots zorgen voor nauwkeurige sturing van chirurgische katheters

Corona-sneltest van TU Eindhoven gaat Europees

UZ Brussel 4D CT-scanner maakt gerichtere diagnose en behandeling mogelijk

Data-analytische technieken voor beter interpreteren testuitslagen

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Onderhandelen met impact

Online

van 19/05/2021 tot 26/05/2021

Leiding geven op afstand

online via Zoom

van 20/05/2021 tot 25/05/2021

Intellectual property for growing businesses

EP&C webinar

donderdag 20 mei 2021

Functionele veiligheid volgens machinerichtlijn

Online cursus IE-net

van 1/06/2021 tot 10/06/2021

Patent Enforcement in Asia

3 Live webinars

van 1/06/2021 tot 15/06/2021

Jouw spreekstem

Online

van 2/06/2021 tot 23/06/2021

Keuze van de redactie

(6/5) AI-platform leidt tot sneller en beter voorraadbeheer

(5/5) imec.istart Fund krijgt stevige kapitaalinjectie

(4/5) Primeur: Elektrische terminaltrekker tankt waterstof uit mobiel tankstation

(3/5) Gerrit Jan Schaeffer volgt Ronnie Belmans op bij EngergyVille

(29/4) 30 bedrijven stappen in nieuw Vlaams energie- en klimaatproject

(28/4) Samenwerking rond waterstof in de luchtvaart op poten gezet

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - De CoLab-score wordt berekend op grond van de veranderingen die het coronavirus veroorzaakt in het bloed. Dit algoritme wordt al succesvol gebruikt in meerdere ziekenhuizen in Nederland.

Onlangs heeft de EU een subsidie toegekend van 150.000 euro om de invoering van de CoLab-score in Europese ziekenhuizen te versnellen.

De CoLab-score is ontworpen door onderzoeker Ruben Deneer van de faculteit Biomedical Engineering van TU Eindhoven en klinisch chemicus Arjen-Kars Boer van het Catharina Ziekenhuis.

Boer: "Bij patiënten op de Spoedeisende Hulp wordt standaard bloed afgenomen voor een quickscan. Hun bloed wordt op 30 verschillende waarden getest. We vroegen ons af of er in hun bloed subtiele veranderingen aanwezig waren die kenmerkend zijn voor COVID-19. Konden we niet een soort streepjescode vinden? En ja, dat blijkt dus te kunnen!”

Om het algoritme te ontwikkelen, was het nodig om de bloedwaarden van ruim 10.000 patiënten te digitaliseren. Er moest kunstmatige intelligentie aan te pas komen om uit die overstelpende hoeveelheid data de juiste conclusies te kunnen trekken.

“Daarna moesten we op zoek naar de kleinste set uitslagen die een goeie voorspelling doet,” zegt Deneer. “Uiteindelijk zijn we er in korte tijd in geslaagd om tien laboratoriumtesten te identificeren die samen de beste voorspellers van COVID-19 vormen.”

Samen met het bedrijf Gaston Medical wordt nu hard gewerkt om de CoLab-score klaar te maken voor de Europese markt. Deneer: “Dat heeft veel voeten in de aarde, omdat elk ziekenhuis andere tests uitvoert op de Spoedeisende Hulp. Maar dat deel gaan we nu ‘slimmer’ maken zodat ziekenhuizen het sneller kunnen invoeren.”

Daarnaast wordt de subsidie van de EU gebruikt om de gevoeligheid van de CoLab-score om COVID-19 op te sporen met dit product nog verder te verbeteren.

De subsidie is afkomstig van het COVID-X programma dat als doel heeft om COVID-19 te verslaan met data-oplossingen. COVID-X wordt gefinancierd door de EU binnen het Horizon 2020 programma. Er werden 112 aanvragen ingediend. Slechts 15 werden gehonoreerd, waarvan één in Nederland.

Het COVID-X-programma streeft ernaar om data-oplossingen in negen maanden klaar te maken voor de Europese markt. << (Lydia Heida) (foto: screen YouTube - Catharina Ziekenhuis)

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Nieuwe methode voor beoordeling vorderingen klimaatakkoord

Wetenschappers uit de EU stellen een nieuwe methode voor waarmee ze de voortgang van de klimaatdoelstelling van het Parijsakkoord kunnen beoordelen.

Vorig jaar werd 42% van de bedrijven door cyberaanval getroffen

Uit het Cyber Readiness Report 2021 van verzekeraar Hiscox blijkt dat maar liefst 42% van Belgische bedrijven getroffen werden door één of meerdere cyberaanvallen.

Nieuwe technologieën voor recycleren van platinagroep-metalen uit afval

Het PLATIRUS-project, met onder meer VITO en KU Leuven, heeft elf technologieën ontwikkeld, waarvan er drie uitblonken door hoge efficiëntie, lage kosten en geringe milieueffecten.

Aalsters ziekenhuis gebruikt als eerste in Benelux robot­assis­tentie

De CorPath GRX, een robotarm ontwikkeld door Siemens Healthineers, stelt specialisten in staat om ingrepen in de bloedvaten preciezer en veiliger uit te voeren.

EP&C webinar: intellectual property for growing businesses

Waarom lukt het de ene startup om in korte tijd door te ontwikkelen tot een volwaardig bedrijf, terwijl een ander daar nooit in slaagt? Dat is één van de vragen waarop u een antwoord krijgt.

Aantal faillissements­uitspraken blijft algemeen laag

De afgelopen maand april noteerde Graydon 488 failliet verklaarde bedrijven (+44,4% tegenover 2020), maar slechts een fractie van wat in een normaal conjunctureel verloop mag verwacht worden

Licentieovereenkomst op patenten tussen Umicore en BASF

Umicore en BASF hebben een wederzijdse niet-exclusieve licentie­overeen­komst op patenten afgesloten die een brede waaier aan kathode­materialen en hun precursoren dekt.

Primeur: Elektrische terminaltrekker tankt waterstof uit mobiel tankstation

In het VIL-project Hydrolog wordt aangetoond hoe het overschakelen naar waterstof voor elektrisch zwaar transportmateriaal in de logistieke sector een haalbare kaart wordt.

igus is nieuw lid van Profibus Nutzerorganisation

Profinet is 's werelds toonaangevende communicatie-oplossing op Ethernetbasis voor industriële automatisering (zelfs grote datavolumes worden snel en veilig overgedragen). Om het onderzoek naar de Profinet technologie in bewegende toepassingen te bevorderen is igus nu toegetreden tot de Profibus Nutzerorganisation e.V. als kabelspecialist.

Partners