Near grid Solutions ontwikkelt groene en slimme werfbatterij

De Lokerse hernieuwbare energiespecialist ontwikkelde met Green box een werfbatterij die aannemers en bouwbedrijven in staat stelt om een energietekort op een groene manier op te vangen.

Trefwoorden: #groene stroom, #Near grid Solutions, #PLC, #Siemens, #torenkraan, #werfbatterij

Lees verder

Techniek

( Foto: Near grid Solutions )

ENGINEERINGNET.BE - Een bouwwerf heeft heel wat vermogen nodig: een stabiele toestroom en betrouwbare energiebron zijn daar van onschatbaar belang. “De grootste uitdaging zijn torenkranen”, vertelt Frank Vermeulen, zaakvoerder van Near grid Solutions.

Torenkranen vragen heel wat vermogen, en afhankelijk van de locatie van de werf kan de netbeheerder die niet altijd ter beschikking stellen. Tot op vandaag kijkt men meestal naar dieselgeneratoren om dit op te vangen.

De rest van de werf wordt dan gewoon op het net aangesloten. Wat daarbij echter vaak over het hoofd wordt gezien, is de beveiliging. In een energienet dat steunt op invertoren kan je niet meer dezelfde principes hanteren als in het klassieke distributienet.

De aandacht voor de beveiligingsvereisten in de ontwikkeling van Green box maakt deze werfbatterij uniek in zijn soort. En dat is deels te danken aan Siemens-technologie. Geert De Coninck, Business Unit Manager van Factory Automation bij Siemens Digital Industries: “De Simatic PLC-sturing in combinatie met onze vermogensautomaten laten toe om voor de Green box de parameters aan te passen afhankelijk van de geconnecteerde lasten op de werf.”

Bovendien kan Near grid Solutions de PLC vanop afstand aansturen, monitoren en updaten. In tegenstelling tot bij dieselgeneratoren hoeven werfleiders dus ook niet meer handmatig om te schakelen.