Voorstel voor Europese regels rond AI dreigt bedrijven af te schrikken - opinie

Columns & Blogs 22/04/2021 11:15:34

Jelle Hoedemaekers, expert ICT-standaardisatie bij Agoria geeft zijn mening over het voorstel van de Europese Commissie voor regels rond artificiële intelligentie.

Lees hieronder verder   
Verwant

Luxemburgse MeluXina supercomputer aan de slag

Basware behaalt ISO 9001:2015-certificering

Taipro: klein maar fijn groeit - artikel

Colt en NorthC Datacenters bundelen krachten

Bosch chipfabriek volledig geconnecteerd en aangestuurd door AI

Digital Twin bij Colruyt Group Technics - artikel

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Additive Manufacturing Insights

Online Flam3D webinar

dinsdag 15 juni 2021

Kennismanagement

online via Zoom

van 17/06/2021 tot 24/06/2021

Samenwerken met BIM - Stadhuis Roeselare

Online ORI webinar

maandag 21 juni 2021

Automatica Sprint

Messe München

van 22/06/2021 tot 24/06/2021

Waterstofconferentie Vlaanderen

Antwerpen

dinsdag 22 juni 2021

StocExpo

Antwerp Expo

van 29/06/2021 tot 1/07/2021

Keuze van de redactie

(10/6) Vlaams onderzoeksschip goedgekeurd voor gestandaardiseerde metingen CO2

(9/6) Port of Antwerp maakt eerste kandidaten voor NextGen District bekend

(7/6) Maakt of kraakt de pandemie nu carrières van techvrouwen? - artikel

(7/6) Umicore benoemt Mathias Miedreich tot nieuwe CEO

(3/6) Primeur: eerste multimodaal waterstoftankstation geopend in Antwerpen

(2/6) Ontwikkeling waterstof- en CO2-backbone in North Sea Port

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Het eerste voorstel rond artificiële intelligentie van de Europese Commissie, om eventuele risico’s van deze technologie aan te pakken, heeft een grote impact voor de Belgische bedrijven die actief zijn in ontwikkelingen van artificiële intelligentie.

Alles samen zijn er meer dan vijfhonderd bedrijven in ons land actief rond artificiële intelligentie. Het gaat ook over kleinere ondernemingen, met zeker 439 start- en scale-ups actief aan het werk met artificiële intelligentie, waarvan 255 in Vlaanderen, 94 in Wallonië en 88 in Brussel. Zij zijn vooral actief op het vlak van diensten (77) en van gezondheidszorg en biotech (70). De meeste bedrijven (121) hebben minder dan 11 medewerkers.

Jelle Hoedemaekers: “Het voorstel tot wetgeving beoogt vooral een positieve impact op eindgebruikers van toepassingen rond artificiële intelligentie. De Europese Commissie hoopt dat de nieuwe regels bij de consument het vertrouwen in de nieuwe technologie kan vergroten. Voor bedrijven daarentegen dreigen de nieuwe regels net voor onzekerheid te zorgen.”

“Europa loopt het risico om barrières te creëren voor AI-systemen en een competitief nadeel op te lopen ten opzichte van de rest van de wereld. De vraag die we ons moeten stellen is: zal deze Europese regelgeving helpen om investeerders aan te trekken of jagen we hen weg richting Silicon Valley?”

“De Europese Commissie stelt dat ze de technologische mogelijkheden van artificiële intelligentie wilt omarmen en het vertrouwen in de nieuwe technologie wilt verhogen door misbruiken aan te pakken en uit te sluiten. Daar staan wij volledig achter. Vertrouwen verhogen vergt wel meer dan enkel de consumenten beschermen. We verwachten ook een helder kader van wat mag en niet mag, een gelijk speelveld voor alle bedrijven, meer bedrijven die dichtbij de gebruikers innoveren en meer kansen om technologietalenten te laten groeien of naar Europa te halen.”

“Ook moet duidelijk zijn wat AI-ontwikkelingen of software met een hoog risico zijn en welke lessen we trekken uit de gevolgen van de GDPR-wetgeving voor kmo’s. Samen met de bedrijven analyseren we nu of dit uitgebreide voorstel de beste weg is om dit vertrouwen te creëren, want vertrouwen creëer je niet door de nadruk te leggen op verboden toepassingen. Dat risico lijkt er wel te zijn met dit voorstel.”

“Als we dit goed aanpakken, slaan we drie vliegen in één klap. We kunnen onze competitiviteit versterken, ons dagelijks leven verbeteren én de relance een duw in de rug geven.” << (bron: Agoria) (foto: phonlamaiphoto - 123RF)

Klik hier voor informatie over het Europese voorstel >>

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Vlaams onderzoeksschip goedgekeurd voor gestandaardiseerde metingen CO2

ICOS, het ‘Integrated Carbon Observation System’, kende 12 extra meetstations voor broeikasgassen dit label toe, waaronder het Vlaamse onderzoeksschip Simon Stevin.

ATLAS onderzoekt verval van higgsdeeltjes naar charm-quarks

Op de onlangs gehouden LHCP2021 conferentie voor fysica is bekendgemaakt dat die koppeling niet meer dan 8,5 keer groter kan zijn dan de waarde die het Standaardmodel voorspelt.

Taipro: klein maar fijn groeit - artikel

Taipro (Tailored Microsystems Improving your Product) ontwikkelt microsystemen op maat van de processen van de klant. De Luikse chipverpakker zet resoluut in op groei en trekt naar Verviers.

Port of Antwerp maakt eerste kandidaten voor NextGen District bekend

Vorig jaar oktober werd de eerste ronde gelanceerd van een marktbevraging voor het NextGen District, de voormalige site van General Motors in het havengebied.

Colt en NorthC Datacenters bundelen krachten

Klanten krijgen nu onder meer toegang tot voor 100+ Gbps geoptimaliseerde verbindingen en de op SDN gebaseerde netwerkservices die deel uitmaken van het On Demand-aanbod van Colt.

Bosch chipfabriek volledig geconnecteerd en aangestuurd door AI

Dankzij sterk geautomatiseerde, volledig geconnecteerde machines en geïntegreerde processen, samen met AI-methoden is de vestiging in Dresden een slimme fabriek en een Industrie 4.0 pionier.

Enperas-software voor ecologische voetafdruk bouwmaterialen

Deze spin-off van VITO en EnergyVille ontwikkelt software waarmee bedrijven zelf een levenscyclusanalyse kunnen maken van bouwmaterialen om concreet de milieukosten te becijferen.

Nieuwe inspiratiegids moet scholen inspireren bij hun Digisprong

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts en Peter Demuynck van Agoria Vlaanderen hebben de nieuwe inspiratiegids Edtech voorgesteld als hulpmiddel voor scholen rond digitalisering.

AI-functionaliteit voor Kontron KBox A-203-AI-GC

Kontron gaat zijn AI-platform ook beschikbaar stellen als een KBox-pc op basis van een Intel Atom x7-E3950-processor. De KBox is gebruiksklaar en kan direct geïntegreerd worden in bestaande X86-landschappen om snel en efficiënt eigen toepassingsscenario's rond Machine Learning en Artificial Intelligence te implementeren. >>

Partners