Voorstel voor Europese regels rond AI dreigt bedrijven af te schrikken - opinie

Columns & Blogs 22/04/2021 11:15:34

Jelle Hoedemaekers, expert ICT-standaardisatie bij Agoria geeft zijn mening over het voorstel van de Europese Commissie voor regels rond artificiële intelligentie.

Lees hieronder verder   
Verwant

Digitaal transformatieproject weert papier op Roltex fabrieksvloer

Vorig jaar werd 42% van de bedrijven door cyberaanval getroffen

Rittal introduceert nieuwe patchkast TX CableNet

Licht sturen naar plekken waar het niet kan bestaan

VUB- project ontwikkelt AI-oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken

Voorstel voor Europese regels rond AI dreigt bedrijven af te schrikken - opinie

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Onderhandelen met impact

Online

van 19/05/2021 tot 26/05/2021

Leiding geven op afstand

online via Zoom

van 20/05/2021 tot 25/05/2021

Intellectual property for growing businesses

EP&C webinar

donderdag 20 mei 2021

Functionele veiligheid volgens machinerichtlijn

Online cursus IE-net

van 1/06/2021 tot 10/06/2021

Patent Enforcement in Asia

3 Live webinars

van 1/06/2021 tot 15/06/2021

Jouw spreekstem

Online

van 2/06/2021 tot 23/06/2021

Keuze van de redactie

(6/5) AI-platform leidt tot sneller en beter voorraadbeheer

(5/5) imec.istart Fund krijgt stevige kapitaalinjectie

(4/5) Primeur: Elektrische terminaltrekker tankt waterstof uit mobiel tankstation

(3/5) Gerrit Jan Schaeffer volgt Ronnie Belmans op bij EngergyVille

(29/4) 30 bedrijven stappen in nieuw Vlaams energie- en klimaatproject

(28/4) Samenwerking rond waterstof in de luchtvaart op poten gezet

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Het eerste voorstel rond artificiële intelligentie van de Europese Commissie, om eventuele risico’s van deze technologie aan te pakken, heeft een grote impact voor de Belgische bedrijven die actief zijn in ontwikkelingen van artificiële intelligentie.

Alles samen zijn er meer dan vijfhonderd bedrijven in ons land actief rond artificiële intelligentie. Het gaat ook over kleinere ondernemingen, met zeker 439 start- en scale-ups actief aan het werk met artificiële intelligentie, waarvan 255 in Vlaanderen, 94 in Wallonië en 88 in Brussel. Zij zijn vooral actief op het vlak van diensten (77) en van gezondheidszorg en biotech (70). De meeste bedrijven (121) hebben minder dan 11 medewerkers.

Jelle Hoedemaekers: “Het voorstel tot wetgeving beoogt vooral een positieve impact op eindgebruikers van toepassingen rond artificiële intelligentie. De Europese Commissie hoopt dat de nieuwe regels bij de consument het vertrouwen in de nieuwe technologie kan vergroten. Voor bedrijven daarentegen dreigen de nieuwe regels net voor onzekerheid te zorgen.”

“Europa loopt het risico om barrières te creëren voor AI-systemen en een competitief nadeel op te lopen ten opzichte van de rest van de wereld. De vraag die we ons moeten stellen is: zal deze Europese regelgeving helpen om investeerders aan te trekken of jagen we hen weg richting Silicon Valley?”

“De Europese Commissie stelt dat ze de technologische mogelijkheden van artificiële intelligentie wilt omarmen en het vertrouwen in de nieuwe technologie wilt verhogen door misbruiken aan te pakken en uit te sluiten. Daar staan wij volledig achter. Vertrouwen verhogen vergt wel meer dan enkel de consumenten beschermen. We verwachten ook een helder kader van wat mag en niet mag, een gelijk speelveld voor alle bedrijven, meer bedrijven die dichtbij de gebruikers innoveren en meer kansen om technologietalenten te laten groeien of naar Europa te halen.”

“Ook moet duidelijk zijn wat AI-ontwikkelingen of software met een hoog risico zijn en welke lessen we trekken uit de gevolgen van de GDPR-wetgeving voor kmo’s. Samen met de bedrijven analyseren we nu of dit uitgebreide voorstel de beste weg is om dit vertrouwen te creëren, want vertrouwen creëer je niet door de nadruk te leggen op verboden toepassingen. Dat risico lijkt er wel te zijn met dit voorstel.”

“Als we dit goed aanpakken, slaan we drie vliegen in één klap. We kunnen onze competitiviteit versterken, ons dagelijks leven verbeteren én de relance een duw in de rug geven.” << (bron: Agoria) (foto: phonlamaiphoto - 123RF)

Klik hier voor informatie over het Europese voorstel >>

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Vorig jaar werd 42% van de bedrijven door cyberaanval getroffen

Uit het Cyber Readiness Report 2021 van verzekeraar Hiscox blijkt dat maar liefst 42% van Belgische bedrijven getroffen werden door één of meerdere cyberaanvallen.

Nieuwe technologieën voor recycleren van platinagroep-metalen uit afval

Het PLATIRUS-project, met onder meer VITO en KU Leuven, heeft elf technologieën ontwikkeld, waarvan er drie uitblonken door hoge efficiëntie, lage kosten en geringe milieueffecten.

Aalsters ziekenhuis gebruikt als eerste in Benelux robot­assis­tentie

De CorPath GRX, een robotarm ontwikkeld door Siemens Healthineers, stelt specialisten in staat om ingrepen in de bloedvaten preciezer en veiliger uit te voeren.

EP&C webinar: intellectual property for growing businesses

Waarom lukt het de ene startup om in korte tijd door te ontwikkelen tot een volwaardig bedrijf, terwijl een ander daar nooit in slaagt? Dat is één van de vragen waarop u een antwoord krijgt.

Aantal faillissements­uitspraken blijft algemeen laag

De afgelopen maand april noteerde Graydon 488 failliet verklaarde bedrijven (+44,4% tegenover 2020), maar slechts een fractie van wat in een normaal conjunctureel verloop mag verwacht worden

Licentieovereenkomst op patenten tussen Umicore en BASF

Umicore en BASF hebben een wederzijdse niet-exclusieve licentie­overeen­komst op patenten afgesloten die een brede waaier aan kathode­materialen en hun precursoren dekt.

Primeur: Elektrische terminaltrekker tankt waterstof uit mobiel tankstation

In het VIL-project Hydrolog wordt aangetoond hoe het overschakelen naar waterstof voor elektrisch zwaar transportmateriaal in de logistieke sector een haalbare kaart wordt.

Port of Antwerp weer iets duurzamer door verleddingsproject

Deze maand ronden Fluvius en Port of Antwerp een grootschalig verlichtingsproject in de Antwerpse haven af, waarbij 2.423 ‘gewone’ lampen vervangen werden door interactieve ledverlichting.

igus is nieuw lid van Profibus Nutzerorganisation

Profinet is 's werelds toonaangevende communicatie-oplossing op Ethernetbasis voor industriële automatisering (zelfs grote datavolumes worden snel en veilig overgedragen). Om het onderzoek naar de Profinet technologie in bewegende toepassingen te bevorderen is igus nu toegetreden tot de Profibus Nutzerorganisation e.V. als kabelspecialist.

Partners