Voorstel voor Europese regels rond AI dreigt bedrijven af te schrikken - opinie

Columns & Blogs 22/04/2021 11:15:34

Jelle Hoedemaekers, expert ICT-standaardisatie bij Agoria geeft zijn mening over het voorstel van de Europese Commissie voor regels rond artificiële intelligentie.

Lees hieronder verder   
Verwant

Traceer items op een efficiënte manier met RFID-labels

Digitaal transformatieproject weert papier op Roltex fabrieksvloer

Vorig jaar werd 42% van de bedrijven door cyberaanval getroffen

Rittal introduceert nieuwe patchkast TX CableNet

Licht sturen naar plekken waar het niet kan bestaan

VUB- project ontwikkelt AI-oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Onderhandelen met impact

Online

van 19/05/2021 tot 26/05/2021

Leiding geven op afstand

online via Zoom

van 20/05/2021 tot 25/05/2021

Intellectual property for growing businesses

EP&C webinar

donderdag 20 mei 2021

Functionele veiligheid volgens machinerichtlijn

Online cursus IE-net

van 1/06/2021 tot 10/06/2021

Patent Enforcement in Asia

3 Live webinars

van 1/06/2021 tot 15/06/2021

Jouw spreekstem

Online

van 2/06/2021 tot 23/06/2021

Keuze van de redactie

(11/5) 3D-printen als basis voor nieuwe diagnostische testen

(10/5) Borealis en Qpinch starten revolutionaire warmte­recuperatie-eenheid op

(6/5) AI-platform leidt tot sneller en beter voorraadbeheer

(5/5) imec.istart Fund krijgt stevige kapitaalinjectie

(4/5) Primeur: Elektrische terminaltrekker tankt waterstof uit mobiel tankstation

(3/5) Gerrit Jan Schaeffer volgt Ronnie Belmans op bij EngergyVille

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Het eerste voorstel rond artificiële intelligentie van de Europese Commissie, om eventuele risico’s van deze technologie aan te pakken, heeft een grote impact voor de Belgische bedrijven die actief zijn in ontwikkelingen van artificiële intelligentie.

Alles samen zijn er meer dan vijfhonderd bedrijven in ons land actief rond artificiële intelligentie. Het gaat ook over kleinere ondernemingen, met zeker 439 start- en scale-ups actief aan het werk met artificiële intelligentie, waarvan 255 in Vlaanderen, 94 in Wallonië en 88 in Brussel. Zij zijn vooral actief op het vlak van diensten (77) en van gezondheidszorg en biotech (70). De meeste bedrijven (121) hebben minder dan 11 medewerkers.

Jelle Hoedemaekers: “Het voorstel tot wetgeving beoogt vooral een positieve impact op eindgebruikers van toepassingen rond artificiële intelligentie. De Europese Commissie hoopt dat de nieuwe regels bij de consument het vertrouwen in de nieuwe technologie kan vergroten. Voor bedrijven daarentegen dreigen de nieuwe regels net voor onzekerheid te zorgen.”

“Europa loopt het risico om barrières te creëren voor AI-systemen en een competitief nadeel op te lopen ten opzichte van de rest van de wereld. De vraag die we ons moeten stellen is: zal deze Europese regelgeving helpen om investeerders aan te trekken of jagen we hen weg richting Silicon Valley?”

“De Europese Commissie stelt dat ze de technologische mogelijkheden van artificiële intelligentie wilt omarmen en het vertrouwen in de nieuwe technologie wilt verhogen door misbruiken aan te pakken en uit te sluiten. Daar staan wij volledig achter. Vertrouwen verhogen vergt wel meer dan enkel de consumenten beschermen. We verwachten ook een helder kader van wat mag en niet mag, een gelijk speelveld voor alle bedrijven, meer bedrijven die dichtbij de gebruikers innoveren en meer kansen om technologietalenten te laten groeien of naar Europa te halen.”

“Ook moet duidelijk zijn wat AI-ontwikkelingen of software met een hoog risico zijn en welke lessen we trekken uit de gevolgen van de GDPR-wetgeving voor kmo’s. Samen met de bedrijven analyseren we nu of dit uitgebreide voorstel de beste weg is om dit vertrouwen te creëren, want vertrouwen creëer je niet door de nadruk te leggen op verboden toepassingen. Dat risico lijkt er wel te zijn met dit voorstel.”

“Als we dit goed aanpakken, slaan we drie vliegen in één klap. We kunnen onze competitiviteit versterken, ons dagelijks leven verbeteren én de relance een duw in de rug geven.” << (bron: Agoria) (foto: phonlamaiphoto - 123RF)

Klik hier voor informatie over het Europese voorstel >>

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Traceer items op een efficiënte manier met RFID-labels

Brady Corporation kan de optimale RFID-labelingoplossing ontwerpen voor het traceren van items en voorraadbeheer, geschikt voor elk oppervlak, o.a. geselecteerde antennes, chips, ...

Igus toont innovaties in virtuele tentoonstelling

Terwijl iedereen telewerkt, versnelde igus het tempo van zijn productinnovatie. Het motionbedrijf kon dit voorjaar uitpakken met 168 innovaties in kunststof.

Duitse staalbedrijven en Haven Rotterdam onderzoeken opzet waterstofketens

HKM, thyssenkrupp Steel en Havenbedrijf Rotterdam gaan gezamenlijk de mogelijkheid onderzoeken om internationale toeleveringsketens voor waterstof op te zetten.

Michaël Gillon laureaat van de Francqui-prijs 2021

Op 9 juni ontvangt astrofysicus Michaël Gillon de prestigieuze Francqui-prijs uit de handen van de koning voor zijn opzienbarend werk rond exoplaneten, planeten buiten ons zonnestelsel.

Digitaal transformatieproject weert papier op Roltex fabrieksvloer

Roltex, producent van dienbladen, kreeg steeds meer projecten met kleinere aantallen binnen. Door het extra papierwerk, de bijbehorende administratie, ..., daalde de productiviteit.

Cobotracks behaalt Techman certificatie

Hierdoor is het Genkse Cobotracks, zusterbedrijf van Vansichen Linear Technology, de eerste erkende fabrikant van tracks voor de internationale cobotproducent en bracht een zevende as uit.

Cruciaal deel van de LHCb-detector te CERN zit op zijn plaats

Vier van de eerste zes frames met lichtgevoelige SciFi-detectoren zitten nu op hun plaats in het LHCb-experiment op CERN. Meer onderhoud moet nog plaatsvinden. Herstart vindt plaats in 2022.

Incubator BlueChem voor duurzame chemie bestaat 1 jaar

BlueChem, gelegen op Blue Gate Antwerp, ondersteunt start-ups en scale-ups om hun innovaties voor de duurzame chemie van de toekomst te laten doorgroeien tot industriële schaal.

igus is nieuw lid van Profibus Nutzerorganisation

Profinet is 's werelds toonaangevende communicatie-oplossing op Ethernetbasis voor industriële automatisering (zelfs grote datavolumes worden snel en veilig overgedragen). Om het onderzoek naar de Profinet technologie in bewegende toepassingen te bevorderen is igus nu toegetreden tot de Profibus Nutzerorganisation e.V. als kabelspecialist.

Partners