essenscia vlaanderen geeft definitieve aftrap van duaal lesgeven

opleiding 23/04/2021 8:46:45

20 medewerkers uit de farma- en chemiesector zijn gestart aan hun didactische vooropleiding om volgend schooljaar goed voorbereid als duaal lesgever aan de slag te gaan in het middelbaar.

Lees hieronder verder   
Verwant

Doctors gezocht voor Vlaamse PhD Cup 2021

PTS Boom erkent voor kwaliteitsvolle STEM-opleidingen

Hogeschool Odisee en Siemens zetten duaal leertraject op

essenscia vlaanderen geeft definitieve aftrap van duaal lesgeven

Sirris zet enkele online events in de kijker

Nieuw initiatief moet innovatie in hoger onderwijs stimuleren

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Onderhandelen met impact

Online

van 19/05/2021 tot 26/05/2021

Leiding geven op afstand

online via Zoom

van 20/05/2021 tot 25/05/2021

Intellectual property for growing businesses

EP&C webinar

donderdag 20 mei 2021

Functionele veiligheid volgens machinerichtlijn

Online cursus IE-net

van 1/06/2021 tot 10/06/2021

Patent Enforcement in Asia

3 Live webinars

van 1/06/2021 tot 15/06/2021

Jouw spreekstem

Online

van 2/06/2021 tot 23/06/2021

Keuze van de redactie

(6/5) AI-platform leidt tot sneller en beter voorraadbeheer

(5/5) imec.istart Fund krijgt stevige kapitaalinjectie

(4/5) Primeur: Elektrische terminaltrekker tankt waterstof uit mobiel tankstation

(3/5) Gerrit Jan Schaeffer volgt Ronnie Belmans op bij EngergyVille

(29/4) 30 bedrijven stappen in nieuw Vlaams energie- en klimaatproject

(28/4) Samenwerking rond waterstof in de luchtvaart op poten gezet

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Waaruit bestaat een goede les, hoe breng je praktijkervaring naar de klas en hoe inspireer je leerlingen op die manier voor een wetenschappelijke of technische STEM-studie of beroep?

Het zijn slechts enkele vragen waarmee kandidaten duaal lesgeven aan de slag gaan tijdens een didactische vooropleiding, onder begeleiding van docenten van AP Hogeschool Antwerpen en Thomas More Kempen.

Tijdens drie opleidingsdagen krijgen ze heel wat inzichten aangereikt om jongeren boeiend en kwaliteitsvol les te geven. Zo krijgen ze niet alleen de nodige didactische en pedagogische vaardigheden aangeleerd, maar gaan ze ook dieper in op een goede lesvoorbereiding en klasmanagement. Het doel is om vanaf 1 september 15 tot 20 duale lesgevers voor de klas zetten om een tijdelijke lesopdracht op te nemen.

In de meeste gevallen zal het gaan om scholen die kampen met een tekort aan vakleerkrachten, vooral voor technische en wetenschappelijke vakken zoals chemie, fysica, wiskunde, toegepaste mechanica of meet- en regeltechnieken. Net die vakken zijn ontzettend belangrijk voor de opleiding van talent voor de chemie- en farmasector.

Met duaal lesgeven wordt er een kader gecreëerd waarbinnen werknemers uit de industrie op een administratief eenvoudige manier, en op tijdelijke en deeltijdse basis, enkele uren per week voor de klas kunnen staan.

Op die manier slaan onderwijs en bedrijfsleven geen twee, maar drie vliegen in een klap: meer beschikbare vakleerkrachten, meer praktijkgericht onderwijs en meer meisjes en jongens die geïnspireerd worden voor wetenschappelijke en technische studies en beroepen. << (Guy Leysen) (foto: essenscia)

Dit pilootproject voor innovatief STEM-onderwijs is tot stand gekomen in nauwe samenwerking tussen sectorfederatie essenscia vlaanderen en de Vlaamse ministers van Onderwijs en Werk, Ben Weyts en Hilde Crevits. <<

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Nieuwe methode voor beoordeling vorderingen klimaatakkoord

Wetenschappers uit de EU stellen een nieuwe methode voor waarmee ze de voortgang van de klimaatdoelstelling van het Parijsakkoord kunnen beoordelen.

Vorig jaar werd 42% van de bedrijven door cyberaanval getroffen

Uit het Cyber Readiness Report 2021 van verzekeraar Hiscox blijkt dat maar liefst 42% van Belgische bedrijven getroffen werden door één of meerdere cyberaanvallen.

Nieuwe technologieën voor recycleren van platinagroep-metalen uit afval

Het PLATIRUS-project, met onder meer VITO en KU Leuven, heeft elf technologieën ontwikkeld, waarvan er drie uitblonken door hoge efficiëntie, lage kosten en geringe milieueffecten.

Aalsters ziekenhuis gebruikt als eerste in Benelux robot­assis­tentie

De CorPath GRX, een robotarm ontwikkeld door Siemens Healthineers, stelt specialisten in staat om ingrepen in de bloedvaten preciezer en veiliger uit te voeren.

EP&C webinar: intellectual property for growing businesses

Waarom lukt het de ene startup om in korte tijd door te ontwikkelen tot een volwaardig bedrijf, terwijl een ander daar nooit in slaagt? Dat is één van de vragen waarop u een antwoord krijgt.

Aantal faillissements­uitspraken blijft algemeen laag

De afgelopen maand april noteerde Graydon 488 failliet verklaarde bedrijven (+44,4% tegenover 2020), maar slechts een fractie van wat in een normaal conjunctureel verloop mag verwacht worden

Licentieovereenkomst op patenten tussen Umicore en BASF

Umicore en BASF hebben een wederzijdse niet-exclusieve licentie­overeen­komst op patenten afgesloten die een brede waaier aan kathode­materialen en hun precursoren dekt.

Primeur: Elektrische terminaltrekker tankt waterstof uit mobiel tankstation

In het VIL-project Hydrolog wordt aangetoond hoe het overschakelen naar waterstof voor elektrisch zwaar transportmateriaal in de logistieke sector een haalbare kaart wordt.

igus is nieuw lid van Profibus Nutzerorganisation

Profinet is 's werelds toonaangevende communicatie-oplossing op Ethernetbasis voor industriële automatisering (zelfs grote datavolumes worden snel en veilig overgedragen). Om het onderzoek naar de Profinet technologie in bewegende toepassingen te bevorderen is igus nu toegetreden tot de Profibus Nutzerorganisation e.V. als kabelspecialist.

Partners