Diepwaterrobot collecteert metaalknollen op 4,5 kilometer diepte

Economie 26/04/2021 9:00:27

Tijdens een wetenschappelijke en milieuproef in de Stille Oceaan verzamelde de diepwaterrobot van Global Sea Mineral Resources (GSR) polymetaalknollen, rijk aan nikkel, kobalt, mangaan, ...

Lees hieronder verder   
Verwant

Overschakelen naar klimaatvriendelijke elektriciteitsdistributie

Nieuwe methode voor beoordeling vorderingen klimaatakkoord

Nieuwe technologieën voor recycleren van platinagroep-metalen uit afval

Europees onderzoek naar effect micro- en nanoplastic op gezondheid

Zoektocht naar eerste Cleantech Hero Circulaire Economie gestart

Diepwaterrobot collecteert metaalknollen op 4,5 kilometer diepte

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Onderhandelen met impact

Online

van 19/05/2021 tot 26/05/2021

Leiding geven op afstand

online via Zoom

van 20/05/2021 tot 25/05/2021

Intellectual property for growing businesses

EP&C webinar

donderdag 20 mei 2021

Functionele veiligheid volgens machinerichtlijn

Online cursus IE-net

van 1/06/2021 tot 10/06/2021

Patent Enforcement in Asia

3 Live webinars

van 1/06/2021 tot 15/06/2021

Jouw spreekstem

Online

van 2/06/2021 tot 23/06/2021

Keuze van de redactie

(6/5) AI-platform leidt tot sneller en beter voorraadbeheer

(5/5) imec.istart Fund krijgt stevige kapitaalinjectie

(4/5) Primeur: Elektrische terminaltrekker tankt waterstof uit mobiel tankstation

(3/5) Gerrit Jan Schaeffer volgt Ronnie Belmans op bij EngergyVille

(29/4) 30 bedrijven stappen in nieuw Vlaams energie- en klimaatproject

(28/4) Samenwerking rond waterstof in de luchtvaart op poten gezet

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Deze baanbrekende diepzeetest is de eerste in haar soort. De diepwaterrobot, Patania II, is uitgerust met tientallen omgevingssensoren en camera’s.

De gegevens en stalen die tijdens de proef worden verzameld, zullen meer inzicht geven in de milieueffecten van het verzamelen van knollen. Tot op heden moesten wetenschappers zich baseren op laboratoriumsimulaties en computermodellen.

Op 4,5 kilometer onder het wateroppervlak liggen miljarden metaalknollen van aardappelformaat op de oceaanbodem. Studies hebben aangetoond dat deze knollen meer nikkel, kobalt en mangaan bevatten dan alle landreserves voor diezelfde metalen samen.

Deze metalen zijn van cruciaal belang voor een bevolking die tussen vandaag en 2060 met 2,3 miljard zal groeien. Volgens sommige berekeningen zal de wereldwijde stedelijke infrastructuur moeten verdubbelen tegen 2060.

Dit zou betekenen dat we elke maand een stad zoals New York zullen moeten bouwen gedurende de komende 40 jaar. Daarbovenop zijn deze grondstoffen onmisbaar voor de bouw van de hernieuwbare energie-infrastructuur en batterijen om de wereldwijde decarbonisatie te ontplooien.

Kris van Nijen, algemeen directeur van GSR, exploratie divisie van de DEME Groep: "Deze test toont aan dat polymetaalknollen van de zeebodem kunnen worden verzameld. Nu wachten we op de resultaten van onafhankelijke analyse, zodat we onze technologie- en milieumanagementplannen kunnen verfijnen. Er zijn verschillende aanwijzingen die suggereren dat het ontginnen van knollen potentieel een van de meest verantwoorde manieren is om aan de stijgende vraag naar metalen te voldoen.”

Milieumonitoring is een belangrijk onderdeel van het ontwikkelingsprogramma van GSR, dat ervoor zorgt dat de effecten van zijn activiteiten worden begrepen, nauwkeurig kunnen worden voorspeld en verbeterd. Dit zal leiden tot de ontwikkeling en implementatie van verantwoorde strategieën voor milieubeheer.

GSR is er zich van bewust dat, voordat diepzeemijnbouw op commerciële schaal kan plaatsvinden, duidelijk moet worden aangetoond dat dergelijke activiteiten kunnen worden beheerd op een manier die een doeltreffende bescherming van het mariene milieu garandeert.

GSR werkt samen met het Europese onderzoeksproject MiningImpact. Wetenschappers van 29 Europese instellingen (aan boord van een tweede onderzoeksschip) werken hand in hand met de Duitse houder van exploratiecontracten BGR (Federaal Instituut voor Geowetenschappen en Natuurlijke Hulpbronnen) om de proeven onafhankelijk te monitoren en zo op een transparante manier inzicht te krijgen in de milieueffecten van het verzamelen van knollen vanop de zeebodem.

De industrie zit nog in de exploratie-, onderzoeks- en ontwikkelingsfase. Er zijn nog jaren van gedetailleerd wetenschappelijk onderzoek nodig voordat er commerciële activiteiten kunnen beginnen. << (Guy Leysen) (foto: DEME)

Over de diepwaterrobot
De Patania II, een 25 ton zware robot op rupsbanden, werd neergelaten vanop een onderzoeksschip via een 5 km lange umbilical in een operatie die 4 uur duurde. Op de zeebodem liet de robot zien dat hij in staat was zich over de zeebodem te verplaatsen en knollen te verzamelen. Het opvangsysteem bestaat uit een collector, jet-waterpompen en een opvangtrommel, terwijl sensoren het hele proces monitoren. <<

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Vorig jaar werd 42% van de bedrijven door cyberaanval getroffen

Uit het Cyber Readiness Report 2021 van verzekeraar Hiscox blijkt dat maar liefst 42% van Belgische bedrijven getroffen werden door één of meerdere cyberaanvallen.

Nieuwe technologieën voor recycleren van platinagroep-metalen uit afval

Het PLATIRUS-project, met onder meer VITO en KU Leuven, heeft elf technologieën ontwikkeld, waarvan er drie uitblonken door hoge efficiëntie, lage kosten en geringe milieueffecten.

Aalsters ziekenhuis gebruikt als eerste in Benelux robot­assis­tentie

De CorPath GRX, een robotarm ontwikkeld door Siemens Healthineers, stelt specialisten in staat om ingrepen in de bloedvaten preciezer en veiliger uit te voeren.

EP&C webinar: intellectual property for growing businesses

Waarom lukt het de ene startup om in korte tijd door te ontwikkelen tot een volwaardig bedrijf, terwijl een ander daar nooit in slaagt? Dat is één van de vragen waarop u een antwoord krijgt.

Aantal faillissements­uitspraken blijft algemeen laag

De afgelopen maand april noteerde Graydon 488 failliet verklaarde bedrijven (+44,4% tegenover 2020), maar slechts een fractie van wat in een normaal conjunctureel verloop mag verwacht worden

Licentieovereenkomst op patenten tussen Umicore en BASF

Umicore en BASF hebben een wederzijdse niet-exclusieve licentie­overeen­komst op patenten afgesloten die een brede waaier aan kathode­materialen en hun precursoren dekt.

Primeur: Elektrische terminaltrekker tankt waterstof uit mobiel tankstation

In het VIL-project Hydrolog wordt aangetoond hoe het overschakelen naar waterstof voor elektrisch zwaar transportmateriaal in de logistieke sector een haalbare kaart wordt.

Port of Antwerp weer iets duurzamer door verleddingsproject

Deze maand ronden Fluvius en Port of Antwerp een grootschalig verlichtingsproject in de Antwerpse haven af, waarbij 2.423 ‘gewone’ lampen vervangen werden door interactieve ledverlichting.

igus is nieuw lid van Profibus Nutzerorganisation

Profinet is 's werelds toonaangevende communicatie-oplossing op Ethernetbasis voor industriële automatisering (zelfs grote datavolumes worden snel en veilig overgedragen). Om het onderzoek naar de Profinet technologie in bewegende toepassingen te bevorderen is igus nu toegetreden tot de Profibus Nutzerorganisation e.V. als kabelspecialist.

Partners