Diepwaterrobot collecteert metaalknollen op 4,5 kilometer diepte

Tijdens een wetenschappelijke en milieuproef in de Stille Oceaan verzamelde de diepwaterrobot van Global Sea Mineral Resources (GSR) polymetaalknollen, rijk aan nikkel, kobalt, mangaan, ...

Trefwoorden: #circulaire economie, #DEME, #GSR, #metaalknollen, #milieu, #polymetaalknollen, #zeebodem

Lees verder

Nieuws

( Foto: DEME )

ENGINEERINGNET.BE - Deze baanbrekende diepzeetest is de eerste in haar soort. De diepwaterrobot, Patania II, is uitgerust met tientallen omgevingssensoren en camera’s.

De gegevens en stalen die tijdens de proef worden verzameld, zullen meer inzicht geven in de milieueffecten van het verzamelen van knollen. Tot op heden moesten wetenschappers zich baseren op laboratoriumsimulaties en computermodellen.

Op 4,5 kilometer onder het wateroppervlak liggen miljarden metaalknollen van aardappelformaat op de oceaanbodem. Studies hebben aangetoond dat deze knollen meer nikkel, kobalt en mangaan bevatten dan alle landreserves voor diezelfde metalen samen.

Deze metalen zijn van cruciaal belang voor een bevolking die tussen vandaag en 2060 met 2,3 miljard zal groeien. Volgens sommige berekeningen zal de wereldwijde stedelijke infrastructuur moeten verdubbelen tegen 2060.

Dit zou betekenen dat we elke maand een stad zoals New York zullen moeten bouwen gedurende de komende 40 jaar. Daarbovenop zijn deze grondstoffen onmisbaar voor de bouw van de hernieuwbare energie-infrastructuur en batterijen om de wereldwijde decarbonisatie te ontplooien.

Kris van Nijen, algemeen directeur van GSR, exploratie divisie van de DEME Groep: "Deze test toont aan dat polymetaalknollen van de zeebodem kunnen worden verzameld. Nu wachten we op de resultaten van onafhankelijke analyse, zodat we onze technologie- en milieumanagementplannen kunnen verfijnen. Er zijn verschillende aanwijzingen die suggereren dat het ontginnen van knollen potentieel een van de meest verantwoorde manieren is om aan de stijgende vraag naar metalen te voldoen.”

Milieumonitoring is een belangrijk onderdeel van het ontwikkelingsprogramma van GSR, dat ervoor zorgt dat de effecten van zijn activiteiten worden begrepen, nauwkeurig kunnen worden voorspeld en verbeterd. Dit zal leiden tot de ontwikkeling en implementatie van verantwoorde strategieën voor milieubeheer.

GSR is er zich van bewust dat, voordat diepzeemijnbouw op commerciële schaal kan plaatsvinden, duidelijk moet worden aangetoond dat dergelijke activiteiten kunnen worden beheerd op een manier die een doeltreffende bescherming van het mariene milieu garandeert.

GSR werkt samen met het Europese onderzoeksproject MiningImpact. Wetenschappers van 29 Europese instellingen (aan boord van een tweede onderzoeksschip) werken hand in hand met de Duitse houder van exploratiecontracten BGR (Federaal Instituut voor Geowetenschappen en Natuurlijke Hulpbronnen) om de proeven onafhankelijk te monitoren en zo op een transparante manier inzicht te krijgen in de milieueffecten van het verzamelen van knollen vanop de zeebodem.

De industrie zit nog in de exploratie-, onderzoeks- en ontwikkelingsfase. Er zijn nog jaren van gedetailleerd wetenschappelijk onderzoek nodig voordat er commerciële activiteiten kunnen beginnen.


Over de diepwaterrobot
De Patania II, een 25 ton zware robot op rupsbanden, werd neergelaten vanop een onderzoeksschip via een 5 km lange umbilical in een operatie die 4 uur duurde. Op de zeebodem liet de robot zien dat hij in staat was zich over de zeebodem te verplaatsen en knollen te verzamelen. Het opvangsysteem bestaat uit een collector, jet-waterpompen en een opvangtrommel, terwijl sensoren het hele proces monitoren.