Umicore en Anglo American vereenvoudigen opslag en gebruik van waterstof

Bedrijfsnieuws 26/04/2021 9:59:54

Samen gaan ze katalysatoren op basis van platinagroep metalen (PGM) ontwikkelen voor vloeibare organische waterstofdragers in o.a. elektrische voertuigen met brandstofcellen (FCEV’s).

Lees hieronder verder   
Verwant

Duitse staalbedrijven en Haven Rotterdam onderzoeken opzet waterstofketens

HyTrucks consortium wil vrachtwagens op waterstof laten rijden tegen 2025

Port of Antwerp weer iets duurzamer door verleddingsproject

30 bedrijven stappen in nieuw Vlaams energie- en klimaatproject

Proclamatie Energy Manager of The Year 2020 eindelijk gepland

Samenwerking rond waterstof in de luchtvaart op poten gezet

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Onderhandelen met impact

Online

van 19/05/2021 tot 26/05/2021

Leiding geven op afstand

online via Zoom

van 20/05/2021 tot 25/05/2021

Intellectual property for growing businesses

EP&C webinar

donderdag 20 mei 2021

Functionele veiligheid volgens machinerichtlijn

Online cursus IE-net

van 1/06/2021 tot 10/06/2021

Patent Enforcement in Asia

3 Live webinars

van 1/06/2021 tot 15/06/2021

Jouw spreekstem

Online

van 2/06/2021 tot 23/06/2021

Keuze van de redactie

(6/5) AI-platform leidt tot sneller en beter voorraadbeheer

(5/5) imec.istart Fund krijgt stevige kapitaalinjectie

(4/5) Primeur: Elektrische terminaltrekker tankt waterstof uit mobiel tankstation

(3/5) Gerrit Jan Schaeffer volgt Ronnie Belmans op bij EngergyVille

(29/4) 30 bedrijven stappen in nieuw Vlaams energie- en klimaatproject

(28/4) Samenwerking rond waterstof in de luchtvaart op poten gezet

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Vandaag wordt gecomprimeerde waterstof gebruikt om FCEV’s aan te drijven. Onvoldoende infrastructuur en tanknetwerken voor gecomprimeerde waterstof vormen echter één van de grootste hindernissen voor een breder gebruik van waterstof in de transportsector.

LOHC-technologieën (Liquid Organic Hydrogen Carrier - vloeibare organische waterstofdragers) bieden een doeltreffende alternatieve oplossing omdat ze waterstof chemisch binden aan een stabiele organische vloeibare drager. Daardoor is comprimeren niet meer nodig en wordt het veiliger, praktischer en kostenefficiënter om waterstof te transporteren via de conventionele brandstofnetwerken.

Het gezamenlijke onderzoeks- en ontwikkelingsprogramma is bedoeld om nieuwe PGM-gebaseerde katalysatortechnologieën te ontwikkelen voor LOHC’s, die dan rechtstreeks op FCEV’s en andere mobiele toepassingen geïnstalleerd kunnen worden.

Dat zal helpen om het bijtanken verder te vereenvoudigen: de LOHC die waterstof bevat, kan rechtstreeks in de FCEV getankt worden en de dehydrogeneringsfase zal aan boord van het voertuig plaatsvinden.

Dankzij de nieuwe katalysator­technologieën zal die dehydrogenering bij een lagere temperatuur en druk kunnen plaatsvinden, wat vereist is voor mobiele toepassingen. << (Guy Leysen) (foto: audioundwerbung - 123RF)

ACHTERGROND
Umicore zal het onderzoek doen, ondersteund door het markt ­ontwikkelings ­programma voor PGM’s van Anglo American. Daarnaast werken de bedrijven samen met prof. Peter Wasserscheid van de Universiteit van Erlangen, medeoprichter van het bedrijf Hydrogenious LOHC Technologies, een portefeuillemaatschappij van AP Ventures. <<

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Vorig jaar werd 42% van de bedrijven door cyberaanval getroffen

Uit het Cyber Readiness Report 2021 van verzekeraar Hiscox blijkt dat maar liefst 42% van Belgische bedrijven getroffen werden door één of meerdere cyberaanvallen.

Nieuwe technologieën voor recycleren van platinagroep-metalen uit afval

Het PLATIRUS-project, met onder meer VITO en KU Leuven, heeft elf technologieën ontwikkeld, waarvan er drie uitblonken door hoge efficiëntie, lage kosten en geringe milieueffecten.

Aalsters ziekenhuis gebruikt als eerste in Benelux robot­assis­tentie

De CorPath GRX, een robotarm ontwikkeld door Siemens Healthineers, stelt specialisten in staat om ingrepen in de bloedvaten preciezer en veiliger uit te voeren.

EP&C webinar: intellectual property for growing businesses

Waarom lukt het de ene startup om in korte tijd door te ontwikkelen tot een volwaardig bedrijf, terwijl een ander daar nooit in slaagt? Dat is één van de vragen waarop u een antwoord krijgt.

Aantal faillissements­uitspraken blijft algemeen laag

De afgelopen maand april noteerde Graydon 488 failliet verklaarde bedrijven (+44,4% tegenover 2020), maar slechts een fractie van wat in een normaal conjunctureel verloop mag verwacht worden

Licentieovereenkomst op patenten tussen Umicore en BASF

Umicore en BASF hebben een wederzijdse niet-exclusieve licentie­overeen­komst op patenten afgesloten die een brede waaier aan kathode­materialen en hun precursoren dekt.

Primeur: Elektrische terminaltrekker tankt waterstof uit mobiel tankstation

In het VIL-project Hydrolog wordt aangetoond hoe het overschakelen naar waterstof voor elektrisch zwaar transportmateriaal in de logistieke sector een haalbare kaart wordt.

Port of Antwerp weer iets duurzamer door verleddingsproject

Deze maand ronden Fluvius en Port of Antwerp een grootschalig verlichtingsproject in de Antwerpse haven af, waarbij 2.423 ‘gewone’ lampen vervangen werden door interactieve ledverlichting.

igus is nieuw lid van Profibus Nutzerorganisation

Profinet is 's werelds toonaangevende communicatie-oplossing op Ethernetbasis voor industriële automatisering (zelfs grote datavolumes worden snel en veilig overgedragen). Om het onderzoek naar de Profinet technologie in bewegende toepassingen te bevorderen is igus nu toegetreden tot de Profibus Nutzerorganisation e.V. als kabelspecialist.

Partners