Minuscule chips detecteren nabij-infrarood licht

Bedrijfsnieuws 26/04/2021 14:57:19

TU/e spin-off MantiSpectra ontwikkelt chips, die onder meer gewassen monitoren vóór de oogst, materialen voor recycling detecteren en de chemische samenstelling van medicijnen controleren.

Lees hieronder verder   
Verwant

Ontwikkeling robot voor arbeidsintensieve taken op kleinschalige bedrijven

Minuscule chips detecteren nabij-infrarood licht

Promovendus ontwikkelt slimme ramen voor glastuinbouw

Blockchain als katalysator voor digitale transformatie van agrifood?

Nanodeeltjes infiltreren ver in voedselketen

Haalbare en betaalbare precisie­landbouw­technieken tot bij de teler brengen

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Onderhandelen met impact

Online

van 19/05/2021 tot 26/05/2021

Leiding geven op afstand

online via Zoom

van 20/05/2021 tot 25/05/2021

Intellectual property for growing businesses

EP&C webinar

donderdag 20 mei 2021

Functionele veiligheid volgens machinerichtlijn

Online cursus IE-net

van 1/06/2021 tot 10/06/2021

Patent Enforcement in Asia

3 Live webinars

van 1/06/2021 tot 15/06/2021

Jouw spreekstem

Online

van 2/06/2021 tot 23/06/2021

Keuze van de redactie

(6/5) AI-platform leidt tot sneller en beter voorraadbeheer

(5/5) imec.istart Fund krijgt stevige kapitaalinjectie

(4/5) Primeur: Elektrische terminaltrekker tankt waterstof uit mobiel tankstation

(3/5) Gerrit Jan Schaeffer volgt Ronnie Belmans op bij EngergyVille

(29/4) 30 bedrijven stappen in nieuw Vlaams energie- en klimaatproject

(28/4) Samenwerking rond waterstof in de luchtvaart op poten gezet

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Infrarode straling wordt uitgezonden door diverse producten en bevat allerlei informatie, maar is met het menselijke oog niet waarneembaar. In tal van industrieën zou het van onschatbare waarde zijn om dit licht te kunnen detecteren.

MantiSpectra - een spin-offbedrijf van TU Eindhoven - ontwikkelt innovatieve spectrale detectieapparatuur om deze onzichtbare lichtsignalen te meten en te decoderen. TU/e-onderzoekers Maurangelo Petruzzella, Francesco Pagliano en Andrea Fiore hebben dit bedrijf opgezet.

Zij baseren hun ontwikkeling van een spectrale detectiechip op het oog van de bidsprinkhaankreeft. De ogen van dit dier hebben tot zestien verschillende fotoreceptorcellen, waarbij elke cel gevoelig is voor een andere golflengte van licht tussen ultraviolet en infrarood.

MantiSpectra is specifiek geïnteresseerd in het golflengtegebied in het nabij-infrarode deel van het elektromagnetische spectrum, tussen 900 en 1.700 nm. Dit gebied is van belang voor spectrale sensortoepassingen waarbij organische en anorganische materialen zijn betrokken.

De onderzoekers hebben een chip ontwikkeld van circa 1 millimeter bij 1 millimeter met zestien elektronische fotoreceptoren of pixels, die elk gevoelig zijn voor een ander golflengtebereik in het nabij-infrarood.

Ondanks zijn geringe afmetingen openen de sensoren van de chip een wereld van mogelijkheden, bijvoorbeeld voor de controle van de rijpheid van fruit en groenten vóór de oogst.

Soms ziet fruit of groente er niet uit alsof ze klaar zijn om geoogst te worden, maar een indicator van hun rijpheid is te vinden in de nabij-infrarode golflengten. "Onze ogen kunnen deze golflengtes niet zien, maar ze zijn wel te meten met onze pixelsensor", zegt Fiore.

Voordat het systeem een goede aanbeveling kan geven over het juiste goed moment om te oogsten, moet het worden getraind met behulp van machine learning.

Dezelfde aanpak is bruikbaar om het sensorsysteem te trainen om diverse soorten plastic of stoffen te classificeren, wat potentieel biedt voor toepassingen in de recyclingsector. Ook biedt het mogelijkheden om de chemische samenstelling van geneesmiddelen te controleren. << (Lydia Heida) (foto: TU Eindhoven)

Video:

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Nieuwe methode voor beoordeling vorderingen klimaatakkoord

Wetenschappers uit de EU stellen een nieuwe methode voor waarmee ze de voortgang van de klimaatdoelstelling van het Parijsakkoord kunnen beoordelen.

Vorig jaar werd 42% van de bedrijven door cyberaanval getroffen

Uit het Cyber Readiness Report 2021 van verzekeraar Hiscox blijkt dat maar liefst 42% van Belgische bedrijven getroffen werden door één of meerdere cyberaanvallen.

Nieuwe technologieën voor recycleren van platinagroep-metalen uit afval

Het PLATIRUS-project, met onder meer VITO en KU Leuven, heeft elf technologieën ontwikkeld, waarvan er drie uitblonken door hoge efficiëntie, lage kosten en geringe milieueffecten.

Aalsters ziekenhuis gebruikt als eerste in Benelux robot­assis­tentie

De CorPath GRX, een robotarm ontwikkeld door Siemens Healthineers, stelt specialisten in staat om ingrepen in de bloedvaten preciezer en veiliger uit te voeren.

EP&C webinar: intellectual property for growing businesses

Waarom lukt het de ene startup om in korte tijd door te ontwikkelen tot een volwaardig bedrijf, terwijl een ander daar nooit in slaagt? Dat is één van de vragen waarop u een antwoord krijgt.

Aantal faillissements­uitspraken blijft algemeen laag

De afgelopen maand april noteerde Graydon 488 failliet verklaarde bedrijven (+44,4% tegenover 2020), maar slechts een fractie van wat in een normaal conjunctureel verloop mag verwacht worden

Licentieovereenkomst op patenten tussen Umicore en BASF

Umicore en BASF hebben een wederzijdse niet-exclusieve licentie­overeen­komst op patenten afgesloten die een brede waaier aan kathode­materialen en hun precursoren dekt.

Primeur: Elektrische terminaltrekker tankt waterstof uit mobiel tankstation

In het VIL-project Hydrolog wordt aangetoond hoe het overschakelen naar waterstof voor elektrisch zwaar transportmateriaal in de logistieke sector een haalbare kaart wordt.

igus is nieuw lid van Profibus Nutzerorganisation

Profinet is 's werelds toonaangevende communicatie-oplossing op Ethernetbasis voor industriële automatisering (zelfs grote datavolumes worden snel en veilig overgedragen). Om het onderzoek naar de Profinet technologie in bewegende toepassingen te bevorderen is igus nu toegetreden tot de Profibus Nutzerorganisation e.V. als kabelspecialist.

Partners