VUB- project ontwikkelt AI-oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken

Samen met Scivil, het Vlaams Kenniscentrum voor Citizen Science, lanceert het imec-SMIT-VUB-Kenniscentrum Data & Maatschappij het project ‘amai!’ en brengt experts en burgers samen.

Trefwoorden: #AI-oplossingen, #Amai!, #artificiële intelligentie, #project, #VUB

Lees verder

Nieuws

( Foto: VUB )

ENGINEERINGNET.BE - Het doel van amai! is om experts en burgers samen een aantal AI-oplossingen te laten ontwikkelen en samen te komen tot slimme oplossingen voor belangrijke maatschappelijke uitdagingen.

Pieter Duysburgh, operational lead bij het Kenniscentrum Data & Maatschappij “In amai! zitten niet toevallig de letters AI. Met dit ambitieuze project willen we het brede publiek betrekken bij de richting die technologische innovaties met artificiële intelligentie uitgaan.”

Elke slimme oplossing begint met een simpele vraag. Neem als voorbeeld een spamfilter. Deze AI-toepassing is ook ontstaan omdat iemand zich afvroeg of het mogelijk zou zijn de ochtend te beginnen met enkel mails die ertoe doen.

Het project gaat dus in eerste instantie op zoek naar ‘simpele’ vragen over belangrijke problemen. De deelnemers hoeven geen krak te zijn in technologie. Het platform biedt ook inspirerende en laagdrempelige AI-voorbeelden.

Op het platform amai.vlaanderen kan iedereen zijn vragen en ideeën delen voor AI-toepassingen binnen vier thema’s die heel wat Vlamingen belangrijk vinden: klimaat & milieu, gezondheid, mobiliteit en werk. Samen met experten en organisaties die inzetten op één van de vier thema's, worden de ideeën dan verder uitgewerkt tot oplossingen.

Tot 8 juni kan men vragen en ideeën achterlaten op het platform. Daarna worden de verzamelde ideeën uitgediept tot concrete onderzoeksvragen. Dat doen burgers samen met de thema-experten en de AI-experten.

Op basis van deze concrete ideeën wordt dan een oproep gelanceerd naar KMO’s, organisaties en onderzoekers om één van de maatschappelijke toepassingen uit te werken.

De geselecteerden krijgen financiële steun om dit in 2022 verder te ontwikkelen.


Klik hier voor de projectwebsite