Nieuwe software meet biologische oppervlakten

Onderzoek & Wetenschap 29/04/2021 8:18:39

Bepaalde oppervlakten van dieren of planten hebben unieke 3D eigenschappen. UAntwerpen ontwikkelde software om deze oppervlakken te meten om te achterhalen hoe unieke eigenschappen ontstaan.

Lees hieronder verder   
Verwant

2D geheugen van magnetisch grafeen

Onderliggende proces bij scherven ontdekt

Onderzoekers maken levend materiaal op basis van algen

Nieuwe software meet biologische oppervlakten

Ontwikkeling silicium dat licht kan uitstralen

ERC Starting Grant voor Griet Neukermans

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Onderhandelen met impact

Online

van 19/05/2021 tot 26/05/2021

Leiding geven op afstand

online via Zoom

van 20/05/2021 tot 25/05/2021

Intellectual property for growing businesses

EP&C webinar

donderdag 20 mei 2021

Functionele veiligheid volgens machinerichtlijn

Online cursus IE-net

van 1/06/2021 tot 10/06/2021

Patent Enforcement in Asia

3 Live webinars

van 1/06/2021 tot 15/06/2021

Jouw spreekstem

Online

van 2/06/2021 tot 23/06/2021

Keuze van de redactie

(11/5) 3D-printen als basis voor nieuwe diagnostische testen

(10/5) Borealis en Qpinch starten revolutionaire warmte­recuperatie-eenheid op

(6/5) AI-platform leidt tot sneller en beter voorraadbeheer

(5/5) imec.istart Fund krijgt stevige kapitaalinjectie

(4/5) Primeur: Elektrische terminaltrekker tankt waterstof uit mobiel tankstation

(3/5) Gerrit Jan Schaeffer volgt Ronnie Belmans op bij EngergyVille

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Sommige oppervlakten van dieren of planten hebben speciale 3D kenmerken. Denk aan lotusbladeren die water afstoten of gekko's die over verticale oppervlakken lopen.

Er zijn al wel diverse technologieën beschikbaar om 3D structuren in beeld te brengen, maar niet om de vorm van deze structuren te kwantificeren.

Een team van internationale ingenieurs en biologen ontwikkelde software om dit probleem op te lossen. Mede onder leiding van Simon Baeckens (UAntwerpen) kwam deze software tot stand, geheten QuSTo. Dit staat voor 'Quantification of Surface Topography'.

“De software is gratis, gebruiksvriendelijk en gemakkelijk aanpasbaar aan allerlei vereisten. Dat maakt tal van toepassingen mogelijk voor verder onderzoek op vlak van anatomie, ecologie en evolutie, en voor biologisch geïnspireerde ontwerpen en technieken”, aldus Baeckens.

“De studie van biologische oppervlakken kan leiden tot nieuwe materialen die de eigenschappen hiervan nabootsen. Denk bijvoorbeeld aan het absorberen of reflecteren van licht, of het afstoten of vasthouden van vocht. Ook materiaal met een hoge wrijvingscoëfficiënt in de ene richting maar niet in de andere, kan een interessante toepassing zijn.”

Om de software te testen, zijn slangenhuiden onder de loep genomen. Deze verschillen sterk van elkaar, afhankelijk van de habitat waarin ze leefden. De huiden van 32 slangensoorten werden bestudeerd met een gestructureerde witlichtscanner, waarna de resulterende 3D-gegevens geanalyseerd werden met de QuSTo software.

Zo konden de wetenschappers een grote variatie in oppervlaktekenmerken kwantificeren. Hieruit bleek onder meer dat de schubben aan de onderzijde van boomklimmende slangen de grootste reliëfverschillen vertonen, terwijl slangen die zich ondergronds ingraven veel gladder zijn.

De QuSTo software is bruikbaar voor diverse beeldvormingstechnologieën, waaronder laserscanners, röntgen-CT en fotogrammetrie. Omdat de software niet beperkt is qua schaal, is ze inzetbaar op tal van niveaus: van de atomaire schaal in de materiaalkunde tot de studie van landschappen in de aardwetenschappen. << (Lydia Heida) (foto: UAntwerpen)

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Traceer items op een efficiënte manier met RFID-labels

Brady Corporation kan de optimale RFID-labelingoplossing ontwerpen voor het traceren van items en voorraadbeheer, geschikt voor elk oppervlak, o.a. geselecteerde antennes, chips, ...

Igus toont innovaties in virtuele tentoonstelling

Terwijl iedereen telewerkt, versnelde igus het tempo van zijn productinnovatie. Het motionbedrijf kon dit voorjaar uitpakken met 168 innovaties in kunststof.

Duitse staalbedrijven en Haven Rotterdam onderzoeken opzet waterstofketens

HKM, thyssenkrupp Steel en Havenbedrijf Rotterdam gaan gezamenlijk de mogelijkheid onderzoeken om internationale toeleveringsketens voor waterstof op te zetten.

Michaël Gillon laureaat van de Francqui-prijs 2021

Op 9 juni ontvangt astrofysicus Michaël Gillon de prestigieuze Francqui-prijs uit de handen van de koning voor zijn opzienbarend werk rond exoplaneten, planeten buiten ons zonnestelsel.

Digitaal transformatieproject weert papier op Roltex fabrieksvloer

Roltex, producent van dienbladen, kreeg steeds meer projecten met kleinere aantallen binnen. Door het extra papierwerk, de bijbehorende administratie, ..., daalde de productiviteit.

Cobotracks behaalt Techman certificatie

Hierdoor is het Genkse Cobotracks, zusterbedrijf van Vansichen Linear Technology, de eerste erkende fabrikant van tracks voor de internationale cobotproducent en bracht een zevende as uit.

Cruciaal deel van de LHCb-detector te CERN zit op zijn plaats

Vier van de eerste zes frames met lichtgevoelige SciFi-detectoren zitten nu op hun plaats in het LHCb-experiment op CERN. Meer onderhoud moet nog plaatsvinden. Herstart vindt plaats in 2022.

Incubator BlueChem voor duurzame chemie bestaat 1 jaar

BlueChem, gelegen op Blue Gate Antwerp, ondersteunt start-ups en scale-ups om hun innovaties voor de duurzame chemie van de toekomst te laten doorgroeien tot industriële schaal.

igus is nieuw lid van Profibus Nutzerorganisation

Profinet is 's werelds toonaangevende communicatie-oplossing op Ethernetbasis voor industriële automatisering (zelfs grote datavolumes worden snel en veilig overgedragen). Om het onderzoek naar de Profinet technologie in bewegende toepassingen te bevorderen is igus nu toegetreden tot de Profibus Nutzerorganisation e.V. als kabelspecialist.

Partners