Ontwikkeling robot voor arbeidsintensieve taken op kleinschalige bedrijven

Bedrijfsnieuws 29/04/2021 14:35:42

UGent-student Rembrandt Perneel won met deze robot de Thesisprijs en een prijs van 1.000 euro. Deze prijs is ingesteld door het Netwerk Onderzoek Biologische Landbouw en voeding (NOBL).

Lees hieronder verder   
Verwant

Ontwikkeling robot voor arbeidsintensieve taken op kleinschalige bedrijven

Minuscule chips detecteren nabij-infrarood licht

Promovendus ontwikkelt slimme ramen voor glastuinbouw

Blockchain als katalysator voor digitale transformatie van agrifood?

Nanodeeltjes infiltreren ver in voedselketen

Haalbare en betaalbare precisie­landbouw­technieken tot bij de teler brengen

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Onderhandelen met impact

Online

van 19/05/2021 tot 26/05/2021

Leiding geven op afstand

online via Zoom

van 20/05/2021 tot 25/05/2021

Intellectual property for growing businesses

EP&C webinar

donderdag 20 mei 2021

Functionele veiligheid volgens machinerichtlijn

Online cursus IE-net

van 1/06/2021 tot 10/06/2021

Patent Enforcement in Asia

3 Live webinars

van 1/06/2021 tot 15/06/2021

Jouw spreekstem

Online

van 2/06/2021 tot 23/06/2021

Keuze van de redactie

(11/5) 3D-printen als basis voor nieuwe diagnostische testen

(10/5) Borealis en Qpinch starten revolutionaire warmte­recuperatie-eenheid op

(6/5) AI-platform leidt tot sneller en beter voorraadbeheer

(5/5) imec.istart Fund krijgt stevige kapitaalinjectie

(4/5) Primeur: Elektrische terminaltrekker tankt waterstof uit mobiel tankstation

(3/5) Gerrit Jan Schaeffer volgt Ronnie Belmans op bij EngergyVille

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Master en bachelor studenten afgestudeerd in 2019 of 2020 konden zich kandidaat stellen, door het insturen van hun thesis en het vertalen van de resultaten naar een vlot leesbaar artikel.

Een jury bestaande uit vertegenwoordigers van de Boerenbond en BioForum, het Departement Landbouw en Visserij, en de kennisnetwerken NOBL en CCBT beoordeelden de inzendingen op inhoud, innovatie en onderzoekskwaliteit en relevantie voor de Vlaamse biopraktijk.

Winnaar van de prijs werd deze keer Rembrandt Perneel, UGent masterstudent in de industriële wetenschappen: industrieel ontwerpen.

Perneel ging voor zijn thesis in gesprek met zes Community Supported Agriculture (CSA) bedrijven in België en Nederland. ‘Vooral de arbeidsintensiteit bij onkruidbestrijding blijkt het grootst. Ook verbouwen CSA bedrijven veel verschillende gewassen waardoor de vraag naar handarbeid groot is.'

'Daarom ging ik aan de slag met het ontwerp en de ontwikkeling van een (semi-) autonoom, modulair robotplatform voor onkruidbestrijding op kleinschalige bedrijven,’ licht Rembrandt toe.

Uiteindelijk doel is een betaalbare, multi-inzetbare robot, die naast wieden ook bruikbaar is om te zaaien of te oogsten én waarbij de boer het systeem kan aanpassen aan de noden van zijn bedrijf.

‘Door enerzijds in te spelen op een reële nood, de landbouwers te betrekken bij de ontwikkeling van de robot en goed te letten op de kostprijs van het geheel, maakt dat deze innovatie veel kans heeft op implementatie,’ aldus de jury.

Het Departement Landbouw en Visserij beloont in deze editie de winnaar met 1.000 euro. << (Lydia Heida) (foto: ILVO)

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Traceer items op een efficiënte manier met RFID-labels

Brady Corporation kan de optimale RFID-labelingoplossing ontwerpen voor het traceren van items en voorraadbeheer, geschikt voor elk oppervlak, o.a. geselecteerde antennes, chips, ...

Igus toont innovaties in virtuele tentoonstelling

Terwijl iedereen telewerkt, versnelde igus het tempo van zijn productinnovatie. Het motionbedrijf kon dit voorjaar uitpakken met 168 innovaties in kunststof.

Duitse staalbedrijven en Haven Rotterdam onderzoeken opzet waterstofketens

HKM, thyssenkrupp Steel en Havenbedrijf Rotterdam gaan gezamenlijk de mogelijkheid onderzoeken om internationale toeleveringsketens voor waterstof op te zetten.

Michaël Gillon laureaat van de Francqui-prijs 2021

Op 9 juni ontvangt astrofysicus Michaël Gillon de prestigieuze Francqui-prijs uit de handen van de koning voor zijn opzienbarend werk rond exoplaneten, planeten buiten ons zonnestelsel.

Digitaal transformatieproject weert papier op Roltex fabrieksvloer

Roltex, producent van dienbladen, kreeg steeds meer projecten met kleinere aantallen binnen. Door het extra papierwerk, de bijbehorende administratie, ..., daalde de productiviteit.

Cobotracks behaalt Techman certificatie

Hierdoor is het Genkse Cobotracks, zusterbedrijf van Vansichen Linear Technology, de eerste erkende fabrikant van tracks voor de internationale cobotproducent en bracht een zevende as uit.

Cruciaal deel van de LHCb-detector te CERN zit op zijn plaats

Vier van de eerste zes frames met lichtgevoelige SciFi-detectoren zitten nu op hun plaats in het LHCb-experiment op CERN. Meer onderhoud moet nog plaatsvinden. Herstart vindt plaats in 2022.

Incubator BlueChem voor duurzame chemie bestaat 1 jaar

BlueChem, gelegen op Blue Gate Antwerp, ondersteunt start-ups en scale-ups om hun innovaties voor de duurzame chemie van de toekomst te laten doorgroeien tot industriële schaal.

igus is nieuw lid van Profibus Nutzerorganisation

Profinet is 's werelds toonaangevende communicatie-oplossing op Ethernetbasis voor industriële automatisering (zelfs grote datavolumes worden snel en veilig overgedragen). Om het onderzoek naar de Profinet technologie in bewegende toepassingen te bevorderen is igus nu toegetreden tot de Profibus Nutzerorganisation e.V. als kabelspecialist.

Partners