Uitsluitsel over uitzettingssnelheid van het heelal sinds de oerknal

Onderzoek & Wetenschap 30/04/2021 8:36:09

Een internationaal onderzoeksteam stelt dat metingen van zwaartekrachtsgolven en meetbare botsingen van zwarte gaten met neutronensterren daarvoor genoeg informatie gaan leveren.

Lees hieronder verder   
Verwant

Methanol gevonden in warme planeetvormende schijf

Michaël Gillon laureaat van de Francqui-prijs 2021

Cruciaal deel van de LHCb-detector te CERN zit op zijn plaats

Nieuw model voorspelt aanwezigheid koolstofcyclus op exoplaneten

Uitsluitsel over uitzettingssnelheid van het heelal sinds de oerknal

Vlaanderen pompt 11 miljoen in programma ruimtevaarteconomie

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Onderhandelen met impact

Online

van 19/05/2021 tot 26/05/2021

Leiding geven op afstand

online via Zoom

van 20/05/2021 tot 25/05/2021

Intellectual property for growing businesses

EP&C webinar

donderdag 20 mei 2021

Functionele veiligheid volgens machinerichtlijn

Online cursus IE-net

van 1/06/2021 tot 10/06/2021

Patent Enforcement in Asia

3 Live webinars

van 1/06/2021 tot 15/06/2021

Jouw spreekstem

Online

van 2/06/2021 tot 23/06/2021

Keuze van de redactie

(11/5) 3D-printen als basis voor nieuwe diagnostische testen

(10/5) Borealis en Qpinch starten revolutionaire warmte­recuperatie-eenheid op

(6/5) AI-platform leidt tot sneller en beter voorraadbeheer

(5/5) imec.istart Fund krijgt stevige kapitaalinjectie

(4/5) Primeur: Elektrische terminaltrekker tankt waterstof uit mobiel tankstation

(3/5) Gerrit Jan Schaeffer volgt Ronnie Belmans op bij EngergyVille

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Britse, Zweedse en Nederlandse onderzoekers deden computersimulaties van 25.000 van zulke botsingen om te zien hoeveel er daarvan zijn op te merken met zwaartekrachtsgolf-detectoren op aarde.

De resultaten zijn hoopgevend: van de botsingen zouden er het komende decennium zo’n 3.000 gedetecteerd kunnen worden, waarbij er van 100 ook licht wordt opgevangen door telescopen.

De metingen kunnen uitsluitsel geven wat betreft de uitzettingssnelheid van het heelal sinds de oerknal. Er bestaan twee meetmethodes om die snelheid te bepalen, via de helderheid en snelheid van pulserende en exploderende sterren, en via fluctuaties in de straling van het vroege heelal.

Die methodes geven verschillende uitkomsten: 74 kilometer per seconde per megaparsec voor de stermethode en 67 km/s/Mpc voor de oerknalstraling. Het verschil kan duiden op een nog onbekende natuurkracht, die in de bestaande natuurkundige theorie niet voorkomt.

‘Een derde meetmethode, die kijkt naar explosies van licht en rimpelingen in de ruimtetijd door botsingen van zwarte gaten en neutronensterren, kan het dispuut oplossen en aangeven of onze theorie van het universum moet worden herschreven’, aldus de onderzoekers.

Zwaartekrachtsgolven zijn rimpelingen van ruimte en tijd die ontstaan als zeer compacte objecten als neutronensterren of zwarte gaten op elkaar botsen. Zulke golven worden sinds 2015 waargenomen met grote observatoria als LIGO in de VS en Virgo in Italië. In 2017 werden ook botsende neutronensterren waargenomen. In Japan is KAGRA in de opstartfase en in India wordt LIGO-India gebouwd.

Tot nog toe namen de observatoria botsingen van twee zwarte gaten waar of van twee neutronensterren. Bij de eerste komt geen licht vrij, bij de tweede wel. Botsingen van een zwart gat met een neutronenster zijn in theorie interessant omdat ze een sterk golfsignaal geven én de kans op licht.

Uit de roodverschuiving van dat licht is de snelheid van de ster te bepalen, uit de zwaartekrachtsgolven de afstand. Daaruit is de uitdijing van het heelal te berekenen.

In de nieuwe simulatiestudie laten de onderzoekers zien dat de observatoria de komende tien jaar samen genoeg signalen van zulke botsingen kunnen opvangen. << (Lydia Heida) (foto: pitris - 123RF)

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Traceer items op een efficiënte manier met RFID-labels

Brady Corporation kan de optimale RFID-labelingoplossing ontwerpen voor het traceren van items en voorraadbeheer, geschikt voor elk oppervlak, o.a. geselecteerde antennes, chips, ...

Igus toont innovaties in virtuele tentoonstelling

Terwijl iedereen telewerkt, versnelde igus het tempo van zijn productinnovatie. Het motionbedrijf kon dit voorjaar uitpakken met 168 innovaties in kunststof.

Duitse staalbedrijven en Haven Rotterdam onderzoeken opzet waterstofketens

HKM, thyssenkrupp Steel en Havenbedrijf Rotterdam gaan gezamenlijk de mogelijkheid onderzoeken om internationale toeleveringsketens voor waterstof op te zetten.

Michaël Gillon laureaat van de Francqui-prijs 2021

Op 9 juni ontvangt astrofysicus Michaël Gillon de prestigieuze Francqui-prijs uit de handen van de koning voor zijn opzienbarend werk rond exoplaneten, planeten buiten ons zonnestelsel.

Digitaal transformatieproject weert papier op Roltex fabrieksvloer

Roltex, producent van dienbladen, kreeg steeds meer projecten met kleinere aantallen binnen. Door het extra papierwerk, de bijbehorende administratie, ..., daalde de productiviteit.

Cobotracks behaalt Techman certificatie

Hierdoor is het Genkse Cobotracks, zusterbedrijf van Vansichen Linear Technology, de eerste erkende fabrikant van tracks voor de internationale cobotproducent en bracht een zevende as uit.

Cruciaal deel van de LHCb-detector te CERN zit op zijn plaats

Vier van de eerste zes frames met lichtgevoelige SciFi-detectoren zitten nu op hun plaats in het LHCb-experiment op CERN. Meer onderhoud moet nog plaatsvinden. Herstart vindt plaats in 2022.

Incubator BlueChem voor duurzame chemie bestaat 1 jaar

BlueChem, gelegen op Blue Gate Antwerp, ondersteunt start-ups en scale-ups om hun innovaties voor de duurzame chemie van de toekomst te laten doorgroeien tot industriële schaal.

igus is nieuw lid van Profibus Nutzerorganisation

Profinet is 's werelds toonaangevende communicatie-oplossing op Ethernetbasis voor industriële automatisering (zelfs grote datavolumes worden snel en veilig overgedragen). Om het onderzoek naar de Profinet technologie in bewegende toepassingen te bevorderen is igus nu toegetreden tot de Profibus Nutzerorganisation e.V. als kabelspecialist.

Partners