Licentieovereenkomst op patenten tussen Umicore en BASF

Umicore en BASF hebben een wederzijdse niet-exclusieve licentie­overeen­komst op patenten afgesloten die een brede waaier aan kathode­materialen en hun precursoren dekt.

Trefwoorden: #BASF, #batterijcel, #kathodematerialen, #licentie, #Umicore

Lees verder

Techniek

( Foto: Umicore )

ENGINEERINGNET.BE - Deze overeenkomst is inclusief verbindingen zoals nikkel-mangaan-kobalt (NMC), nikkel-kobalt-aluminium (NCA), nikkel mangaan kobalt aluminium (NMCA) en hoog-mangaan (HLM).

Kathodematerialen zijn essentieel voor de prestatie, veiligheid en kosten van lithium-ion batterijen die in moderne elektromobiliteit en andere toepassingen worden gebruikt. De wisselwerking tussen precursoren en kathodematerialen en de ontwikkeling van deze materialen zijn cruciaal om de prestaties van een batterijcel te maximaliseren.

Beide bedrijven investeren al jaren intensief in productinnovatie voor precursoren en kathodematerialen met een laag, gemiddeld en hoog nikkelgehalte met als resultaat dat ze over aanzienlijke patentenportfolio’s beschikken die elkaar grotendeels aanvullen.

Deze historische licentieovereenkomst werd afgesloten om verder te kunnen bouwen op elkaars sterke expertise in product technologie om zo aan de technologische behoeften van hun klanten tegemoet te komen. Zo kunnen beide partners nu een bredere waaier aan gepatenteerde technologieën combineren voor eigenschappen zoals chemische samenstelling, poedermorfologie en chemische stabiliteit.

Dankzij de overeenkomst kunnen beide partijen hun materialen nog meer finetunen om te voldoen aan de steeds meer gediversifieerde en complexere vereisten van de klant op het niveau van de batterijcel en de toepassing. Bovendien kunnen dankzij deze overeenkomst beide partijen hun productontwikkeling nog meer versnellen.

Tegelijkertijd zorgt deze overeenkomst ook voor meer transparantie en vermindert ze de risico's inzake intellectuele eigendom voor de fabrikanten van batterijcellen en hun klanten.


De overeenkomst dekt meer dan 100 patentfamilies aangevraagd in Europa, de VS, China, Korea en Japan. Beide partijen behouden het recht om in de toekomst hun eigen intellectuele eigendomsrechten uit te oefenen ten opzichte van derden.