Nieuwe technologieën voor recycleren van platinagroep-metalen uit afval

Economie 4/05/2021 14:54:32

Het PLATIRUS-project, met onder meer VITO en KU Leuven, heeft elf technologieën ontwikkeld, waarvan er drie uitblonken door hoge efficiëntie, lage kosten en geringe milieueffecten.

Lees hieronder verder   
Verwant

Overschakelen naar klimaatvriendelijke elektriciteitsdistributie

Nieuwe methode voor beoordeling vorderingen klimaatakkoord

Nieuwe technologieën voor recycleren van platinagroep-metalen uit afval

Europees onderzoek naar effect micro- en nanoplastic op gezondheid

Zoektocht naar eerste Cleantech Hero Circulaire Economie gestart

Diepwaterrobot collecteert metaalknollen op 4,5 kilometer diepte

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Onderhandelen met impact

Online

van 19/05/2021 tot 26/05/2021

Leiding geven op afstand

online via Zoom

van 20/05/2021 tot 25/05/2021

Intellectual property for growing businesses

EP&C webinar

donderdag 20 mei 2021

Functionele veiligheid volgens machinerichtlijn

Online cursus IE-net

van 1/06/2021 tot 10/06/2021

Patent Enforcement in Asia

3 Live webinars

van 1/06/2021 tot 15/06/2021

Jouw spreekstem

Online

van 2/06/2021 tot 23/06/2021

Keuze van de redactie

(11/5) 3D-printen als basis voor nieuwe diagnostische testen

(10/5) Borealis en Qpinch starten revolutionaire warmte­recuperatie-eenheid op

(6/5) AI-platform leidt tot sneller en beter voorraadbeheer

(5/5) imec.istart Fund krijgt stevige kapitaalinjectie

(4/5) Primeur: Elektrische terminaltrekker tankt waterstof uit mobiel tankstation

(3/5) Gerrit Jan Schaeffer volgt Ronnie Belmans op bij EngergyVille

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Het door de EU gefinancierde Horizon 2020-project PLATIRUS richtte zich ruim 4,5 jaar op het recycleren van platinagroep-metalen en de demonstratie van een recyclageproces.

Er zijn elf innovatieve, kostenefficiënte en duurzame technologieën ontwikkeld door VITO, SINTEF, TU Wenen, TECNALIA en KU Leuven. Het gaat hierbij om het terugwinnen van platinagroep-metalen (PGM's) uit gebruikte autokatalysatoren, mijnbouw- en elektronisch afval.

Het onderzoek heeft aangetoond dat het mogelijk is gerecycleerde PGM's te gebruiken voor de productie van nieuwe autokatalysatoren met hoge prestaties die voldoen aan de normen voor de automobielsector.

Drie technologieën blonken uit door hun hoge efficiëntie en terugwinningsgraad, lage kosten, duurzaamheid en geringe milieueffecten. Deze zijn opgeschaald tot Technology Readiness Level 5 en zijn klaar voor opschaling voor industrieel gebruik.

Het gaat om: microgolfgeassisteerde uitloging, ontwikkeld door VITO; niet-conventionele vloeistof-vloeistofscheiding, ontwikkeld door KU Leuven; gasdiffusie-elektrokristallisatie, ontwikkeld door VITO.

Volgens conservatieve scenario's hebben deze technologieën een terugverdientijd van ongeveer 6 jaar, en een gecumuleerde opbrengst van bijna 4 maal de initiële investering te bereiken in het 15e productiejaar. Zes andere technologieën werden door de Europese Commissie bekroond als "Great EU innovations".

De projectpartners SINTEF, VITO en KU Leuven hebben de “Innovation Radar Price” in 2018 en 2020 ontvangen voor hun ontwikkeling van oplossingen om PGM's uit afval te recycleren.

Er is één octrooi verleend voor de door VITO ontwikkelde gasdiffusie-elektrokristallisatie-technologie voor het herwinnen van palladium.

Deze technologie van VITO, alsmede de microgolfgeassisteerde uitloging, worden opgeschaald tot TRL 7 in het nieuwe door de EU gefinancierde Horizon 2020-project PEACOC. << (Lydia Heida) (foto: jonnysek - 123RF)

Dit project telt 19 partners uit 10 Europese landen en Turkije, die de hele industriële waardeketen vertegenwoordigen. Het project wordt gecoördineerd door TECNALIA en loopt over 4 jaar vanaf mei 2021. <<

Reageren
Abonneer op onze nieuwsbrief

Mis ook dit niet...

Traceer items op een efficiënte manier met RFID-labels

Brady Corporation kan de optimale RFID-labelingoplossing ontwerpen voor het traceren van items en voorraadbeheer, geschikt voor elk oppervlak, o.a. geselecteerde antennes, chips, ...

Igus toont innovaties in virtuele tentoonstelling

Terwijl iedereen telewerkt, versnelde igus het tempo van zijn productinnovatie. Het motionbedrijf kon dit voorjaar uitpakken met 168 innovaties in kunststof.

Duitse staalbedrijven en Haven Rotterdam onderzoeken opzet waterstofketens

HKM, thyssenkrupp Steel en Havenbedrijf Rotterdam gaan gezamenlijk de mogelijkheid onderzoeken om internationale toeleveringsketens voor waterstof op te zetten.

Michaël Gillon laureaat van de Francqui-prijs 2021

Op 9 juni ontvangt astrofysicus Michaël Gillon de prestigieuze Francqui-prijs uit de handen van de koning voor zijn opzienbarend werk rond exoplaneten, planeten buiten ons zonnestelsel.

Digitaal transformatieproject weert papier op Roltex fabrieksvloer

Roltex, producent van dienbladen, kreeg steeds meer projecten met kleinere aantallen binnen. Door het extra papierwerk, de bijbehorende administratie, ..., daalde de productiviteit.

Cobotracks behaalt Techman certificatie

Hierdoor is het Genkse Cobotracks, zusterbedrijf van Vansichen Linear Technology, de eerste erkende fabrikant van tracks voor de internationale cobotproducent en bracht een zevende as uit.

Cruciaal deel van de LHCb-detector te CERN zit op zijn plaats

Vier van de eerste zes frames met lichtgevoelige SciFi-detectoren zitten nu op hun plaats in het LHCb-experiment op CERN. Meer onderhoud moet nog plaatsvinden. Herstart vindt plaats in 2022.

Incubator BlueChem voor duurzame chemie bestaat 1 jaar

BlueChem, gelegen op Blue Gate Antwerp, ondersteunt start-ups en scale-ups om hun innovaties voor de duurzame chemie van de toekomst te laten doorgroeien tot industriële schaal.

igus is nieuw lid van Profibus Nutzerorganisation

Profinet is 's werelds toonaangevende communicatie-oplossing op Ethernetbasis voor industriële automatisering (zelfs grote datavolumes worden snel en veilig overgedragen). Om het onderzoek naar de Profinet technologie in bewegende toepassingen te bevorderen is igus nu toegetreden tot de Profibus Nutzerorganisation e.V. als kabelspecialist.

Partners